dissabte, 21 d’octubre del 2017

El sector sanitari es mou: rebuig de la patronal UCH a l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana


En aquesta ocasió no ha estat possible assolir la unanimitat entre les diferents patronals, com s’havia fet fa un mes quan les detencions de funcionaris i els registres a dependències de la Generalitat.


Les patronals més polititzades han hagut de descafeïnar els seus comunicats per tal de no “incomodar” a alguns dels seus patrons com és el cas del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Altres associacions, en aquesta ocasió ni tan sols s’han manifestat en cap sentit, com és el cas d’ACRA.     



Les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana respectivament, ordenades per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, no han passat desapercebudes en el sector sanitari català i algunes patronals sanitàries han fet comunicats de rebuig en contra d’aquesta actuació.

Tanmateix, i per diferents motius, no s’ha aconseguit la unanimitat existent en ocasions anteriors, com el 21 de setembre quan totes les organitzacions empresarials sanitàries varen fer un comunicat defensant “la democràcia i les llibertats i de les institucions que ens representen” en la que expressaven els seu suport al govern de la Generalitat de Catalunya. També el dia 2 d'octubre es va poder consensuar un comunicat conjunt sobre els esdeveniments del dia 1. 

Ara, amb ocasió de l’empresonament dels líders independentistes catalans, aquesta unanimitat no ha estat possible, i les diferents patronals han anat cada una pel seu compte. La més clara a posicionar-se ha estat la Unió Catalana d’Hospitals que ha fet públic un comunicat en els termes següents:

“Des de la nostra entitat expressem el suport al president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i a les seves famílies. Manifestem el rebuig pel seu empresonament preventiu –al nostre parer, del tot injust– acusats d'un delicte de sedició per haver organitzar les manifestacions pacífiques del 20 de setembre davant la seu d'Economia.
Denunciem i vivim amb gran preocupació el fet que, al nostre país, l'Estat està exercint una regressió dels drets democràtics i, en especial, de les llibertats d'expressió, reunió i manifestació.
Davant de la situació política a Catalunya, des de la serenor i el respecte a la pluralitat d'associats, demanem també respecte per les institucions polítiques i diàleg, i rebutgem l'ús polític del sistema judicial que se'n pugui fer en tots els casos. Així mateix, subratllem que la societat catalana sempre s'ha caracteritzat pel civisme en l'exercici dels drets democràtics.”

Per la seva banda el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) no ha volgut subscriure el comunicat d’UCH, atès que en el seu Consell Rector hi ha representants polítics de partits com el PSC que no es sentien còmodes amb el text del manifest d’UCH. Tot i així el CSC ha pogut fer públic un comunicat en el que obvia l’empresonament dels líders d’Òmnium i l’ANC, rebutja l’ús polític de la Justícia i demana diàleg als governants. El comunicat del CSC diu:

“Davant dels darrers esdeveniments en la situació entre Catalunya i l’Estat, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) demana un cop més als governants corresponents diàleg i rebutja l’ús polític del sistema judicial que se’n pugui fer en tots els casos. En aquest context, trobem absolutament necessari que s’iniciïn a la major brevetat possible les negociacions per tal que la nostra societat pugui funcionar amb normalitat.
Des del respecte a la pluralitat de tots els seus associats, el CSC demana de nou respecte per les institucions i fa una crida a la serenor en aquests moments recordant que la societat catalana sempre s’ha caracteritzat pel seu civisme en l’exercici de la llibertat d’expressió.”

Per la seva banda, ACES s’ha despenjat del tota condemna a l’empresonament dels líders catalanistes, i el seu director general no ha volgut acceptar que es posés en qüestió la legalitat de la mesura presa per la jutgessa i s’ha adherit a la petició de  creació d’una Comissió de Mediació, Diàleg i Conciliació creada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona, que té els objectius següents:

Restablir el funcionament de les institucions d’autogovern de Catalunya
Crear una atmosfera positiva i restablir la convivència entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat a Catalunya
Sotmetre’s les dues parts voluntàriament a un procés de resolució que es desplegui mitjançant una comissió independent de mediació, diàleg i conciliació. 

A destacar que en aquesta ocasió ACRA, la patronal que agrupa a empreses i entitats del sector de la gent gran a Catalunya, no ha fet públic cap mena de posicionament respecte a l’empresonament dels líders independentistes, a l’igual que altres petites associacions.

Des del blog, respectant les opinions de tots aquelles que li dediqueu la vostra atenció, m’uneixo al comunicat d’UCH, i al del CSC. També vull apreciar les iniciatives per aconseguir un procés de mediació tal com proposa el Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada