dissabte, 21 d’abril del 2018

El conseller Comin inaugura el XXV Congrés Nacional Català d'Urgències i Emergències a Girona


Mica en mica, la sanitat catalana d’una manera simbòlica però sentida i autèntica, va ressituant al conseller legítim de Salut en el lloc preferencial que mereix a l’hora d’inaugurar jornades i congressos mèdics. 




Altres organitzacions haurien de prendre nota. Recentment UCH ha celebrat la seva Jornada anual del sector sociosanitari i la inauguració va anar a càrrec de David Elvira director del CatSalut.




Com que corregir és de savis, UCH té l’oportunitat de rectificar a finals de maig quan celebri la seva V Jornada de Salut Mental. El mandat del conseller Comin ha coincidint amb el moment en el que el departament de Salut ha destinat més recursos a aquesta especialitat habitualment maltractada a nivell económic.     



Tal com va succeir fa pocs dies a Lleida, el conseller legítim de Salut de la Generalitat de Catalunya ha tornat a inaugurar un congrés mitjançant una videoconferència des de Brussel·les on resideix. Ha estat en el marc del XXV Congrés Català d’Urgències i Emergències que s’ha celebrat aquesta setmana a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. En la seva intervenció Antoni Comin ha agraït la invitació que li varen fer arribar els organitzadors del congrés, i ha aprofitat per senyalar que la seva presència encara que via telemàtica, serveix per recuperar la dignitat institucional greument afectada per l’article 155 de la Constitució. “Forma part de la normalitat institucional que el conseller pugui adreçar unes paraules als participants en un congrés”.

Després Antoni Comin va fer un lleu repàs de les diferents accions dutes a terme des del departament de Salut mentre ell hi era físicament present, i en particular dels temes relacionats directament amb les urgències i emergències com és el desenvolupament exitós del PLANUC o la petició que va fer arribar al “Ministerio” a través del Consejo Interterritorial” per tal que es reconegués les Urgències com una especialitat mèdica més, i la formació corresponent s’acredités via MIR. Antoni Comin va dir que “sense aquesta tasca de lideratge avui no estaríem tan a prop d’aconseguir que aquesta especialitat sigui una realitat”. I es que sembla que en l’ordre del dia la propera reunió del “Consejo” hi figura un apartat sobre aquesta qüestió.

El conseller Comin va aprofitar que a l’acte també hi assistia l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, per recordar-li que tot i que el projecte per la construcció del nou Trueta està encara pendent, per part del departament de Salut s’han anat complint els compromisos adquirits amb l’ampliació del servei d’Urgències del Trueta entre altres projectes. Al respecte el conseller va dir que “ben aviat estarà acabada la primera fase de les obres, i m'encantaria poder assistir a la inauguració però molt em temo que de moment no serà possible...”. En el seu compte de Twitter l’alcaldessa Madrenas s’ha fet ressò de la intervenció del conseller Comin a l’acte amb una piulada que deia La inauguració del #congresurgencies2018ha comptat amb la presència a distància del conseller @toni_comin. Gràcies per convidar-lo, i gràcies per la feina del @SoCMUEi dels professionals a favor de la salut i del servei a les persones”.

Amb aquesta inauguració via videoconferència, ja són dues les inauguracions que el conseller Comin ha dit a terme aquestes dues setmanes. Sincerament em semblen poques, i crec que el sector hauria de ser més sensible a situar la normalitat al lloc on mai hauria d’haver estat alterada. Es dirà que aquestes dues inauguracions corresponen a congressos nacionals catalans, i que quan es tracta de congressos d’abast estatal o internacional hi hauria congressistes que es podrien sentir molestos amb una inauguració del congrés per part d’un conseller “destituït”. Segurament seria així però aquesta situació no és massa diferent a la molèstia que podem sentir alguns quan ens diuen que el president de la Generalitat és el Sr. M. Rajoy, que mai ha estat elegit pel poble català, i que ha delegat les funcions en la Sra. Soraya Sáenz de Santamaria que decideix el que es fa a Catalunya amb només 4 diputats al Parlament català. Per tant, situacions que no ens agraden n’hi ha per a tothom. 

Vull insistir en aquest tema. És important visualitzar que la majoria d’organitzacions del sector sanitari català continuen considerant a Antoni Comin com el conseller legítim de Salut. I una manera de mostrar-ho passa per aprofitar totes les ocasions per fer visible aquest respecte a la normalitat institucional catalana alterada per el 155. I lamentablement no tothom ho veu igual. Fa pocs dies UCH va celebrar la seva jornada anual del sector sociosanitari; el conseller Comin en va restar absent; no el van convidar a fer-ne la inauguració per videoconferència... una oportunitat perduda... tot i que a la taula inaugural hi va ser present David Elvira director del CatSalut, secretari general en funcions del departament de Salut, i conseller “de facto” de Salut. Hauria costat ben poc si els organitzadors s’ho haguessin plantejat. Encara que sigui involuntàriament UCH ha contribuït a l’oblit de la il·legalitat imposada pel 155. 

Però a la vida quasi tot té arreglo. El proper 25 de maig UCH celebra la seva V Jornada de Salut Mental. Tenint en compte que el mandat del conseller Comin ha representat el moment d’inversions històricament més significatives en el camp de la salut mental, que tradicionalment ha estat deixada de la ma per part de les administracions, estaria doblement bé que la inauguració la fes el conseller Comin mitjançant videoconferència des de Brussel·les. D’una banda com a reconeixement al fet que hagi prioritzat la salut mental durant la seva etapa al front de la conselleria, i de l’altre, com a mostra de normalitat institucional. 

Si els catalans mateixos, si la gent del país, si les organitzacions representatives i el teixit social català no es capaç de fer tot el que està en les seves mans per defensar la legitimitat democràtica de les nostres institucions, com podem demanar que altres s’impliquin i ens ajudin en la cerca d’una solució política al conflicte existent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada