dimecres, 6 de desembre del 2017

Sanitat: Comença el joc brut en plena campanya electoral. Ara li toca a les llistes d’espera



Dels autors de “la CIA havia avisat als Mossos d’Esquadra” ara arriba un nou títol: “les llistes d’espera quirúrgiques augmenten malgrat el Pla de Xoc de la Generalitat”  


Un article del Periódico, inspirat en uns informes elaborats per tècnics de l’Ajuntament de Barcelona afins al sector “Gemma Tarafa” i filtrats per aquesta al diari,  sense ni tan sols contrastar la informació amb el CatSalut, carrega contra les llistes d’espera


El sector “Tarafa” en connivència amb algun metge “enteradillo” de l’Hospital del Mar, fa unes acusacions que tampoc han volgut contrastar al Consorci Sanitari de Barcelona on governen conjuntament amb el CatSalut.



El sector afí a Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, actuant d’acord al seu estil habitual, va demanar a dos tècnics de l’Ajuntament que elaboressin un informe sobre les llistes d’espera quirúrgiques a Catalunya, que no han estat contrastats ni amb el CatSalut ni amb el Consorci Sanitari de Barcelona on, en el seu òrgan de govern, el consistori barceloní hi participa amb un 40%. Com que l’objectiu dels informes era desacreditar el sistema sanitari per motius electoralistes, varen decidir filtrar l’informe al Periódico perquè s’engegués el ventilador d’escampar mentides, utilitzat amb certa freqüència per aquest mitjà. No els va faltar el col·laborador necessari per donar veracitat a l’informe, i un metge de l’Hospital del Mar vinculat a una organització sindical, aprofitant veritats derivades dels efectes tan negatius de la crisi econòmica, amb els seus comentaris sembla que va reforçar les conclusions de l’informe. Així s’escriu la història, i així funciona aquest país. La ètica a la paperera de la història.

Antoni Comin, conseller de Salut; David Elvira, director
del CatSalut; Gemma Tarafa comissionada de Salut de
l'Ajuntament de Barcelona 
Val a dir que els representants de l’Ajuntament de Barcelona, encapçalats per Gemma Tarafa, en cap Junta de govern del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) han posat sobre la taula la discussió sobre les llistes d’espera. En canvi, els tècnics de l’Ajuntament, elaboren un informe, sense el rigor mínim necessari perquè no tenen tota la informació, i sense presentar-lo als seus consocis del CSB el filtren a la premsa just a l’inici de la campanya electoral. D’aquesta manera d’actuar se’n deriva una realitat òbvia: a l’Ajuntament de Barcelona el problema de les llistes d’espera sembla que només els preocupa quan els malalts que estan en espera de ser intervinguts quirúrgicament, poden ser utilitzats com a arma electoral. Fora dels períodes electorals les llistes d’espera sembla que no preocupen a l’Ajuntament del Cap i Casal. Entenem ara lo de la ètica?.

Per altre banda, com és sabut les dades de les llistes d’espera poden ser consultades amb una actualització mensual  a la pàgina web del CatSalut, i allà es pot veure com les oscil·lacions mensuals de l’activitat quirúrgica, quan encara falten cinc mesos perquè s’acompleixi la vigència anual del Pla de Xoc, si s’hi inclou la informació del mes d'octubre, no encaixen del tot amb les conclusions de l’estudi de l’Ajuntament. Per tant estem davant d’una acció clarament electoralista del sector "Tarafista".

Sense voler ser exhaustiu veiem algunes dades reals de les llistes d’espera derivades de la informació del CatSalut del 31 d’octubre:

A final d’octubre, baixen tots els temps d’espera, i en particular baixa significativament el nombre de persones que esperen una consulta o una prova  diagnòstica.
Es redueix en un 40% el nombre de persones fora de termini per a ser operats prenent coma referència el mes de desembre de 2015.
Es redueix en un 19% el temps mig per accedir a l’especialista i quasi el 18% per fer-se una prova diagnòstica.
Tot i que el Pla de Xoc va preveure que la reducció del temps d’espera per accedir a l’especialista induiria un increment del 10% de la llista d’espera quirúrgica, a hores d‘ara s’ha produït una absorció del 80% d’aquesta llista d’espera induïda. Al final del Pla de Xoc es preveu que el 2% restant pugui ser també absorbit pel sistema.
L’activitat quirúrgica addicional s’ha concentrat amb aquells procediments quirúrgics que patien un temps d’espera més llarg i en els procediments en els que el nombre de malalts en espera era més gran.
El nombre de pacients en llista d’espera per consultes externes s’ha reduït en un 11,5% respecte a desembre de l’any 2016
El temps mig d’espera per una consulta a l’especialista s’ha reduït de 152 dies a 123.
El nombre de malalts que superen els 90 dies per accedir a la consulta de l’especialista s’ha reduït en més del 40%

I així, hi ha dades, i dades... totes les que es vulgui.


Si us plau no utilitzem la sanitat com a arma electoral. Aquests últims anys hem pogut veure el mal que això ha fet al sistema sanitari. Dediquem tots els esforços a millorar el Sistema Nacional de Salut. Fem aquest esforç. Només els polítics mediocres i de tercera o quarta fila poden utilitzar la sanitat com a camp de batalla. Recordem que la societat és molt sensible a la problemàtica que envolta el món de la Salut i per tant és molt innoble jugar amb els sentiments i la sensibilitat de les persones.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada