dijous, 28 de desembre del 2017

Malgrat el resultat de les eleccions, volen destrossar el sistema sanitari català



Montoro s’erigeix en el substitut de Fernández Diaz i de Alfonso, per intentar fer inviable el nostre sistema sanitari, ampliant la vigència de la intervenció de les finances de la Generalitat, i dificultant el normal funcionament dels centres sanitaris dels sistema públic. 

    


El 155 continua castigant al departament de Salut, als centres del SISCAT i als ciutadans que utilitzen la sanitat pública. Qualsevol operació d’endeutament que vulgui dur a terme un consorci sanitari o empresa pública requereix l’acord del Consell de Ministres


Per Montoro, Catalunya és com el seu “cortijo” i ell el seu senyoret que fa el que vol, quan vol i com vol.   



Al mes de setembre, el ministre Montoro intervenia les finances de la Generalitat mitjançant la Ordre HFP/886/2017 de 20 de septiembre, basant-se en una interpretació sui generis de la Llei d’Estabilitat Pressupostària aprovada pel govern espanyol, que pretenia impedir que la Generalitat no gastés ni un Euro per pagar res relacionat amb el referèndum del 1-O ni amb cap bé o servei declarat il·legal pels tribunals espanyols. Aquesta intervenció feia referència als comptes de l’any 2017, i per tant dequeia a 31 de desembre d’aquest any.

Com que Montoro volia seguir castigant Catalunya, havia de prorrogar com fos la vigència d’aquella Ordre la qual sembla que presentava alguns dubtes legals en quant a la seva adequació a l’ordenament jurídic espanyol i per això acaba de dur a terme un  nou atac a les finances de Catalunya, decretant que aquelles mesures preses al setembre, ara passaven a formar part del conjunt de mesures integrades en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a la Generalitat de Catalunya. Aquesta decisió li permet sortir al pas de la possible irregularitat d’aquella norma del setembre, i a més aconsegueix prorrogar els efectes d’aquella mesura fins que no es declarin extingits els efectes de l’article 155. 

Per donar una idea del que representa per als consorcis sanitaris i empreses públiques del CatSalut la pervivència d’aquesta intervenció, i a títol d’exemple, val la pena llegir un dels seus articles:

“Operaciones de endeudamiento.
Desde la publicación del presente acuerdo, todas las operaciones de endeudamiento de la Comunidad Autónoma de Cataluña precisarán autorización del Consejo de Ministros. Esta autorización se exigirá para todas las operaciones formalizadas por cualquiera de las entidades integrantes del sector público de la Comunidad Autónoma en los términos establecidos por el artículo 2.1 de la Ley Orgánica 2/2012, de 27 de abril y afectará tanto las que se formalicen a corto como largo plazo.”

Com s’ho faran els òrgans de govern i els gerents dels consorcis i empreses públiques per demanar un crèdit per pagar per exemple les nòmines del personal?

Més enllà d’aquesta trista realitat, i dels efectes tan dolents que se’n deriven,  així com dels inconvenients del 155 abastament explicats en altres entrades al blog, volia assenyalar encara altres conseqüències directes de la nefasta i sembla que anticonstitucional manera (segons el Consell de Garanties Estatutàries) en com s’ha aplicat aquest article 155.

Aquest 1 de gener, havia d’iniciar el seu camí el nou Consorci Sanitari de Reus. Doncs bé; ja ens en podem oblidar. L’1 de gener no hi haurà consorci a Reus, i ves a saber si podrà ser-hi al llarg de l’any 2018. Dependrà de fins quan continua vigent l’article 155. I mentre tant, a Reus confiant en que el Consorci els arreglaria tots els mals, no s’han pres mesures correctores del dèficit de l’Hospital i en conseqüència, es preveuen nous problemes econòmics de cara a l’any vinent.

Però els mals no acaben aquí; a l’Hospital de Mora d’Ebre han d’estar ben preocupats. En principi pel mes de juliol vinent s’havia de posar en funcionament una nova empresa pública del CatSalut anomenada Salut Terres de l’Ebre, que seria l’encarregada de gestionar l’Hospital de Mora d’Ebre. Això és del tot impossible si el 155 continua en vigor. Per tant que succeirà si Reus torna a fer dèficit aquest any 2017? Tornaran a transferir els excedents de Mora per compensar les pèrdues de Reus tal com ja va succeir l’any passat? Es podran seguir pagant les nòmines a Mora?

El 155 encara deixaa l’aire un altre empresa pública del CatSalut, en aquest cas la que es volia constituir a la Catalunya Central per gestionar l’Hospital de Berga. Com en els cassos anteriors, ja ens en podem acomiadar mentre el 155 estigui vigent. Què passarà a Berga? Com seran els resultats d’aquest exercici del 2017? Disposen de recursos per pagar les nòmines?.


Com es pot veure, al Sr. Montoro li importa molt poc si els treballadors podran cobrar o no, si perillen o no els llocs de treball, si les institucions tenen o no problemes de subsistència. Ell només està preocupat per una cosa: collar tant com sigui possible Catalunya. Com els seus col·legues Fernández Diaz i de Alfonso, tristament  coneguts de la sanitat catalana, podrà explicar als seus nets allò de “les hemos destrozado el sistema sanitario...”   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada