dijous, 5 d’octubre del 2017

Metges de Catalunya (MC) trenca amb la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM)


El trencament es produeix com a conseqüència de les valoracions del tot oposades que uns i altres fan dels fets produïts a Catalunya com a conseqüència del referèndum del passat dia 1 d’octubre, i de la violenta actuació de les forces policials espanyoles, contra ciutadans pacífics de totes les edats.


Després de quasi 40 anys treballant conjuntament per la defensa i dignificació de la professió mèdica ambdues entitats han decidit trencar la vinculació que mantenien.    



El Dr. Jordi Cruz, president de Metges de Catalunya
El consell executiu de Metges de Catalunya ha decidit desvincular-se de la “Confederación Estatal de Sindicatos Médicos” a conseqüència de les profundes discrepàncies sorgides en la valoració dels darrers esdeveniments que s’han viscut a Catalunya al voltant del Referèndum del dia 1 d’octubre i les valoracions que s’han fet respecte a la violència de les accions policials.

L’endemà del referèndum Metges de Catalunya havia fet públic un comunicat en la seva pàgina web en el que expressava “la seva repulsa a la violència policial durant el referèndum” i s’adheria a l’aturada de país convocada pel dia 3-O per la “Taula per la Democràcia”. En la nota MC expressava també la seva solidaritat amb les persones que havien resultat ferides, tant físicament com emocional, entre les que sembla que hi havia algun afiliat al sindicat. Metges de Catalunya entenia que l’actitud dels cossos de seguretat espanyols “va trepitjar els drets fonamentals de qualsevol societat democràtica”. La nota de MC acabava defensant un “marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força, la política i no l’autoritarisme, i el respecte i no la intolerància”.

Sembla que el sindicat MC, que formava part del CESM des de la seva fundació l’any 1979, no hauria rebut el suport que esperaven per part de la Confederació, atès que aquesta s’hauria alineat amb les tesis oficialistes que circulen per Madrid tendents a una condescendència amb les actuacions violentes de la policia estatal a institucions catalanes i ciutadans indefensos que mantenien una actitud pacífica. Aquesta disparitat en la interpretació dels fets ha portat a la ruptura, tot i que MC ha volgut ressaltar els quasi 40 anys de col·laboració entre ambdues organitzacions sindicals per la defensa i dignificació de la professió mèdica.

Per la seva banda la CESM també va fer pública una nota en la que expressava el seu ferm rebuig a la vaga convocada a Catalunya per la Taula de la Democràcia, a la que menystenia, i no compartia per tant la posició de Metges de Catalunya. En la nota també es fa menció a un comunicat de la Confederació de sindicats titulat “CESM con la libertad en un Estado de derecho”. Segons el president del CESM, cal respectar “les regles del joc que ens hem donat; estem en un estat de Dret i ens regim per una llei que no es pot subvertir”. El president de CESM, el Dr. Tomás Toranzo ha anat encara més enllà dient que "No compartimos nada de lo que MC habia hecho desde que se desató el conflicto, y es más importante mantener la coherencia. Aqui no esperamos que nadie permanezca por la fuerza, puesto que somos una organización voluntaria" amb una clara invitació a MC a abandonar la CESM

El Dr. Tomás Toranzo, president de la CESM
Cal recordar que el president d’honor del CESM és el Dr. Patricio Martínez, psiquiatra molt conegut a Catalunya per que havia desenvolupat una gran tasca sindical sobretot a l’ICS defensant sempre els interessos de la professió mèdica. Patricio Martínez era un home dur en la negociació, però proper i amable en el tracte, tot i que ja als anys 80, les seves opinions estaven fortament polititzades des d’un plantejament no gens favorable a l’estat autonòmic.

També ha format part fins avui del Comitè Executiu Confederal com a representant autonòmic el Dr. Josep Maria Puig, secretari general de Metges de Catalunya. Tal com estan les coses, queda a l’aire el paper que jugarà a partir d’ara el Dr. Albert Tomàs, expresident de MC i que actualment és el representant de la CESM a la Federació Europea de Metges Assalariats de la qual n’és vicepresident a proposta de Metges de Catalunya, i la sortida del sindicat català de la CESM comportarà que la confederació elegeixi un altre representant a la Federació Europea. Això deixaria als metges catalans sense representació a l’òrgan europeu.


Per tant, la sortida de MC de CESM comporta certes incerteses que no es resoldran fins que CESM celebri una assemblea general en la que les parts defensaran les seves posicions. Tanmateix la intromissió de CESM en les decisions polítiques preses per Metges de Catalunya sembla del tot  intolerable.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada