dimarts, 4 de juliol del 2017

El Cercle de Salut també recolza la implantació de l’Agència Europea del Medicament (EMA) a Barcelona (I)


En aquesta ocasió la unanimitat d’acció dels diferents protagonistes és absoluta, i fins i tot la ministra espanyola de sanitat mostra sense complexos el seu recolzament a la proposta d’implantació, malgrat l’enfrontament polític existent entre el govern espanyol i el de la Generalitat.


Amsterdam es configura com la gran rival de Barcelona per albergar la EMA. Sembla que la decisió serà presa a la tardor pels màxims dirigents de la UE.



El Cercle de Salut va organitzar ja fa uns dies, un nou debat aquesta vegada al voltant de la “Missió i Oportunitats de l’Agència Europea del Medicament (EMA). En aquesta ocasió el debat, que es va dur a terme amb puntualitat, va tenir com escenari la sala d’actes del COMB a Barcelona. El debat comptava amb la presència de cinc experts coneixedors del que fa l’EMA i un moderador encarregat d’anar formulant preguntes als cinc convidats, amb l’objectiu de poder resoldre tots els dubtes al voltant del que és l’EMA, la seva importància, perquè serveix i quines avantatges comporta que s’ubiqui a Barcelona.

El Dr. Marc Soler en representació de la presidència del COMB va donar la benvinguda als assistents. Tot seguit, Lluís Bohigas vicepresident del Cercle de Salut va començar a interpel·lar als convidats, sota un format que va resultar força amè i fàcil de seguir. No es tractava que cada un dels convidats expliqués el seu relat, sinó que les intervencions es centressin en resoldre dubtes i això, al meu parer, es va aconseguir. Els convidats eren:

Dra. Cristina Avendaño, presidenta de la Sociedad Española de Farmacologia Clínica i ex membre del consell d’administració de l’EMA.
Dr. Xavier Carné, del Col·legi de Metges de Barcelona i ex-avaluador de l’EMA
Dr. Carles Codina, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
Dr. Arturo Anadón, del Col·legi de Veterinaris de Barcelona.
Dr. Jordi Ramentol, vicepresident de Farmaindustria.

La cloenda va anar a càrrec del Dr. Miquel Bruguera, president del Cercle de Salut

Per no allargar excessivament aquesta informació resumiré  els aportacions que els convidats varen desenvolupar al llarg de la seva intervenció:

Dra. Avendaño:

La història de l’EMA és una història d’èxit.
Calia que Europa caminés cap a un sistema d’avaluació dels medicament que fos rigorós.
S’ha aconseguit reunir tots els recursos científics de les agències nacionals dels països europeus.
La EMA no avalua com la FDA sinó que el sistema funciona exercint una coordinació de les diferents agències nacionals.
S’ha aconseguit que les agències nacionals del medicament estiguin totes coordinades amb uns criteris científic únics, i això és molt important.
La gran aportació que fa l’EMA és que allà hi van tots els tècnics de tots els països a acordar quin son els criteris que després s’aplicaran a les seves agències nacionals. El criteri tècnic s’expandeix així des de l’EMA a tot Europa.
Els cirteri d’avaluació no són vàlids només pels medicaments que passen pe la EMA sinó pel 100% de tot el que fan les agències nacionals.

El sistema Europeu es una xarxa d’agències; és un sistema molt més complicat que l’americà (FDA) però a la vegada és molt potent, perquè recull el millor de cada una de les agències nacionals, i per això aconsegueix un nivell de garantia molt elevat.

Dr. Ramentol:

La industria farmacèutica té una opinió molt positiva de l’EMA. Simplifica els procediments que abans es feien país per país i ara es fan de manera centralitzada.
Continuen havent-hi registres de caràcter descentralitzat és a dir de caràcter nacional. L’EMA s’ocupa dels registre centralitzats. Tanmateix hi ha medicaments que per les seves característiques obligatòriament han de passar per l’EMA a través de procediments centralitzats.
L’EMA garanteix la seguretat dels pacients i del fàrmacs
A nivell pediàtric tots els assajos que es fan han de passar també per l’EMA i fer-se d’acord als procediments establerts per l’Agència Europe (gait lines).

La FDA americana té més atribucions que els que té l’EMA.

(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada