dimarts, 9 de maig del 2017

La setmana vinent el departament de Salut presenta “l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària” (ENAPISC).


El departament de Salut intenta sortir al pas del malestar existent entre els professionals de l’assistència primària, malgrat algunes contradiccions:


Es manté el discurs d’una atenció primària de salut com a element central de l’assistència sanitària, però en canvi els fets, en algun cas, sembla que van en un altre direcció.
Un Cap de Castelldefels es queda sense l´únic aparell de mamografies, sense que es concreti quan s’instal·larà un nou equipament. Mentre tant els malalts seran derivats a un Hospital proper. Això és ajudar a que la primària incrementi el seu nivell de resolució?  



Al  novembre del 2106 es va presentar el "document de
bases per la reforma de l'assistència primària"  
El proper 15 de maig el departament de Salut presentarà  l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària”, projecte que ha estat elaborat a partir del document de bases que es va fer públic al novembre de l’any passat i que ha estat treballat per diferents grups de treball al llarg d’aquests últims mesos.

Més enllà de considerar a l’assistència primària com la porta d’entrada al sistema sanitari i per tant un element fonamental en el bon funcionament del sistema, i més enllà també de les manifestacions de molts polítics situant a l’assistència primària entre les seves principals prioritats, el cert és que el pas del temps ha demostrat que malgrat aquesta importància capital que la primària té en la salut de la població, i malgrat que contribueix a la sostenibilitat del sistema sanitari per la seva eficiència, la situació no millora. Els efectes de la reducció pressupostària encara es deixen sentir pràcticament amb la mateix intensitat que quan es varen iniciar a l’any 2010.

Aquesta contradicció entre prioritats dels polítics i la realitat de les seves actuacions ha encrespat els ànims de bona part dels professionals de la primària que han començat a dir prou a la continuïtat de la situació actual. I no només en els CAP gestionats per l’ICS sinó que també en ABS gestionades per centres del SISCAT on els professionals han començat a fer arribar les seves queixes, amenaçant amb mobilitzacions si aquesta situació no té una resposta efectiva i immediata per part del departament de Salut. Sembla que els professionals s’han fixat un termini d’1 mes per que el departament de Salut es posicioni sobre les seves demandes.

És cert que la presentació que farà Salut de l’ENAPISC estava prevista des de molt abans que es generessin els moviments de protesta dels professionals, però no és menys cert que aquesta és una gran oportunitat, a banda d’exposar el projecte, per atendre algunes de les peticions dels professionals i mirar de canalitzar les seves inquietuds per evitar mobilitzacions. No diré que totes les reivindicacions s’hagin de complimentar però n’hi ha algunes de bàsiques que requereixen una resposta urgent per part del departament de Salut. Confiem que el proper dia 15 en el marc de la presentació, el conseller Comin pugui oferir un bri d’esperança als professionals.

CAP "El Castell" de Castelldefels
Tanmateix el departament de Salut ho té complicat perquè com succeïa en anys anteriors, sembla que hi ha algun comandament de salut que encara no s’han assabentat de que va la cosa. Hi ha actuacion que ajuden a tenir credibilitat, i n’hi ha d’altres que te la fan perdre. Aquests dies s’ha sabut que al CAP “El Castell” de Castelldefels, l’ICS ha retirat l’únic aparell de mamografies existent a la primària que donava servei en l’àmbit de la primària  a les poblacions de Gavà, Viladecans i Begues a més de Castelldefels. Mentre l’aparell no es substitueixi, els mallats seran derivats a l’Hospital de Viladecans amb les molèsties i llistes d’espera que aquesta decisió comportarà. Però el més greu no és això, sinó que els responsables de l’ICS han estat incapaços de dir quan s’instal·larà el nou equipament. Aquesta manca de serietat i rigor, aquesta improvisació permanent comporta una pèrdua de credibilitat per part del departament de Salut i del propi conseller Comin, atès que aquests fets atempten contra el discurs oficial quan el conseller diu La clau del nostre sistema de salut és l’atenció primària” i des de l’ICS demostren que la primària els importa més aviat poc i que la burocràcia administrativa està per sobre de les necessitats de la població. I després n’hi ha que defensen un “gran ICS” com a prestador únic dels serveis sanitaris públics als catalans. Que Déu ens agafi confessats si algun dia aquest disbarat acabés passant.


Tant de bo que la presentació d’aquesta Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària” serveixi per millorar la qualitat de l’assistència que es presta a la població, i per apaivagar els ànims encesos dels professionals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada