diumenge, 7 de maig del 2017

HEALTHIO 2017: trobada entre Innovadors, sistema sanitari i pacients a Barcelona


Alguns innovadors, pocs pacients i molt sistema sanitari públic és el balanç d’aquest primer Saló de Fira de Barcelona dedicat a la Sanitat.

Una organització que no es correspon amb l’experiència i el saber fer de Fira de Barcelona a l’hora de presentar aquests tipus d’esdeveniments.

 

Al fons a l'esquerra, una de les 5 àgores del Saló
Del 3 al 5 de maig s’ha celebrat al Recinte Firal de Montjuïc una trobada entre start-ups i innovadors en general, sistema sanitari i pacients amb l’objectiu de posar-los en contacte per tal que uns i altres tinguin coneixement de les necessitats existents i de les darreres solucions tecnològiques per satisfer-les. Tot això amb l’objectiu de contribuir a millorar el nivell de salut de la població.

Aquesta primera edició de la iniciativa, que va ser inaugurada pel conseller Antoni Comin, va donar la impressió d’estar una mica improvisada. Sota una bona idea organitzativa, ens vàrem trobar amb una mala posada en escena de la mateixa. Stands (si se’ls hi pot dir així) enganxats uns als altres. Si parlaves amb algun expositor la conversa la podia seguir tranquil·lament el veí del costat. Manca d’espai, molt soroll, poca previsió per part dels organitzadors, etc. El catàleg d’expositors molt mal fet i sense explicar els productes o solucions que cada expositor  presentava, etc.

Hi havia gent, però tampoc massa...
Tanmateix la idea és interessant. La trobada estava pensada per que el visitant pogués fer el recorregut de la mostra seguint tres itineraris diferents. Un primer itinerari tenia el nom de “salut i benestar”, un segon itinerari s’havia qualificat com “medicina personalitzada” i el tercer itinerari duia el nom de “malalties cròniques i envelliment”. Si es volia, uns guies de l’organització et conduïen a cada un d’aquest itineraris. Va resultar molt curiós el funcionament de les cinc Àgores que existien, de manera que  cada 20 minuts es celebrava una xerrada diferent a cada una d’elles; per tant en els tres dies de durada de la trobada es varen celebrar més de 250 xerrades. És ben cert però que a algunes d’aquestes xerrades només hi havia els que parlaven i l’auditori es reduïa a 3 o 4 persones mal comptades, fet que mostra l’escàs interès del que allà s’explicava. Val a dir que algunes d’aquesta àgores en moments determinats si que varen aglutinar un nombre elevat d’espectadors. A les àgores es donaven explicacions i es feien demostracions sobre les bondats de les propostes que s’exposaven.

Em va sobtar però, la presència dels grans hospitals públics de l’àrea de Barcelona, i en canvi cap de privat. No entenc que és el que aquesta mostra podia aportar als hospitals públics que no pogués aportar al privats. Vall d’Hebron, El Clínic, Germans Trias, el Parc Sanitari Pere Virgili, l’Institut Guttmann, El Consorci Sanitari de Terrassa i Sant Joan de Déu eren presents a Healthio a més de l’EAP Sardenya en l’àmbit de l’assistència primària. El departament de Salut també hi estava representat per l’AQuAS. Més enllà de gastar diners públics, amb una rendibilitat més aviat escassa, la seva presència a Healthio cal interpretar-la com una voluntat de l’administració pública de consolidar aquest saló de la Fira de Barcelona que s’ha creat amb l’aspiració de tenir continuïtat de cara als propers anys.

Uns enganxats als altres
A destacar la falta de respecte pel català per part de l’organització de l’esdeveniment. Semblava com si l’hagués organitzat el PP o Ciutadans. El català només estava present en la majoria de converses entre els assistents, però no va ser tingut en la consideració que cal per l’organització. Fins i tot la guia per circular pel certamen estava en anglès o castellà. Ja entenc que el castellà i l’anglès hi ha de ser presents, però el català també. Només faltaria. Per cert, no hi vaig veure visitants estrangers per enlloc, i pel que fa a visitants “nacionals” majoritàriament eren professionals sanitaris, que assitien en algunes àgores a les sessions en la que directius dels seus centres feien alguna presentació. No s’hi veia tampoc massa presència de professionals sanitaris vinguts d’altres comunitats de l’Estat espanyol.

La mostra em va semblar interessant sobretot per les aplicacions (apps) per a dispositius mòbils. Diria que el que més èxit va tenir van ser les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) àmbit en el que diferents innovadors presentaven les seves aportacions: control de la diabetis, plataformes tecnològiques per possibilitar el cobrament dels actes mèdics ara que està tant de moda la consulta virtual, medicina personalitzada, etc.


Tot plegat recordava una mica les Sisenes Jornades sobre les TIC que al setembre de l’any passat es va organitzar a Vic, amb un model organitzatiu similar, però bastant més àmplia i amb una major diversitat de productes. Les TIC són l’inici d’una nova revolució tecnològica que no sabem on ens portarà, per això és molt important que un Saló com aquest es consolidi a Fira de Barcelona, però caldria una millor organització, una millor difusió de l’esdeveniment a nivell espanyol però també a nivell internacional, una millor selecció de productes sanitaris innovadors i una millor disposició física dels espais.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada