divendres, 23 de desembre del 2016

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) perd l’autonomia de gestió (i II)


El Dr. Xavier Lleonart president del Comitè d’Empresa del CST considera que la situació de la institució no és fruit d’una mala gestió al Consorci sinó que sobretot respon a un tracte injust que històricament ha rebut per part del CatSalut


El Comitè d’Empresa anuncia mobilitzacions si el departament de Salut i l’Ajuntament de Terrassa no assumeixen els compromisos públics que havien adquirit assegurant que el Pla de reequilibri en cap cas implicaria noves retallades als treballadors del Consorci.



(...Continua de l’entrada anterior)


Una vegada coneguda la notícia sobre la pèrdua de l’autonomia de gestió del CST, i llegida la nota divulgada per la direcció del centre, he volgut conèixer la visió dels treballadors, i res millor que fer-ho a través del Dr. Lleonart, president del Comitè d’Empresa i a la vegada membre del’òrgan de govern del Consorci. El Dr. Lleonart és una persona molt coneguda en el sector conseqüència de la seva activitat sindical desenvolupada en el sí del sindicat Metges de Catalunya.

El Dr. Xavier Lleonart explica d’una manera molt clara les motivacions que el porten a lluitar per millorar el sistema sanitari. Afirma que “ajudar al malalt és la vocació dels metges; ajudar als companys a que puguin fer millor la seva feina és un valor afegit, i també és ajudar al malalt”.  

En referència a la pèrdua de l’autonomia de gestió del CST, el Dr. Lleonart està convençut que al departament de Salut ja li està bé que les coses s’hagin produït així. Explica que històricament el CST ha anat assumint noves responsabilitats sense rebre les contraprestacions econòmiques corresponents, i posa l’exemple de les analítiques. Fa ja molts anys, el CST va integrar en el seu sí el laboratori de l’ICS i el de l’antic Hospital del Tòrax, incorporant tot el personal que treballava en aquests laboratoris a la seva plantilla. El departament de Salut mai ha pagat al CST el cost d’aquestes analítiques. La situació s’agreuja quan es crea CatLab (com a resultat d’una aliança estratègica entre CST i la Mútua de Terrassa) atès que aquest laboratori factura al CST aquestes analítiques que són de l’ICS i per tant, el CST no les cobra de l’Administració i a més li costen diners atès que ha de pagar les factures a CatLab.

El Dr. Xavier Lleonart
Xavier Lleonart també es queixa de que el CST mai ha tingut la consideració per part de l’Administració sanitària que han tingut per exemple l’Hospital Taulí o la Mútua de Terrassa. El departament de Salut històricament ha considerat a l’Hospital de Sabadell com el gran hospital públic del Vallès i ha permès que la Mútua de Terrassa vagi fent. Però mai ha fet una aposta ferma per l’Hospital de Terrassa, i mai ha deixat que el CST pogués tenir un lideratge assistencial en alguna especialitat hospitalària, tot i els excel·lents resultats assistencials que l’Hospital presenta malgrat la crisi i les retallades. “El CST no té un projecte estratègic definit que indiqui cap a on ha de encaminar-se el centre” afegeix el Dr. Lleonart, que segueix afirmant que el departament de Salut voldria que l’Hospital de Terrassa fos un hospital bàsic amb llits sociosanitaris. “Afortunadament muntar la radioteràpia o instal·lar l’hospital penitenciari, van ser una bona iniciativa que ara per nosaltres representen una mena d’assegurança de vida” conclou Xavier Lleonart.  

Admet que la crisi els ha servit “per guanyar en virtut” i s’ha fet una bona purga de situacions incorrectes que hi havien a l’organització i posa l’exemple de que fa uns anys, per estimular al personal directiu, es feien uns “exercicis espirituals” que ara ja no es fan fora del centre, sinó que amb un dia a la sala d’actes fan la feina.

“A l’Hospital hi ha gent bona, puntera en la seva especialitat, però no poden recollir els fruits de la seva bona feina perquè no tenen el recolzament necessari” afegeix Xavier Lleonart, que es mostra preocupat per les fortes retallades que ha patit el personal de l’Hospital i tem que si aquesta situació es perllonga molt o s’agreuja, alguns puguin baixar els braços. “Durant quan de temps més, la plantilla continuarà posant-hi el coll?” El final de la conversa amb el Dr. Lleonart va ser premonitori: “Castigar novament al personal em semblaria molt injust...” em va dir.

El conseller Comin i l'Alcalde de Terrassa 
I tot just, hores després de pronunciar aquesta frase, finalment aquest dijous al matí, la direcció del CST ha comunicat al Comitè d’Empresa les característiques del Pla de Reequilibri, que en la pràctica és el mateix que s’havia elaborat fa uns mesos i que comporta noves retallades del capítol de personal fins a 700.000€ anuals. El Comitè d‘Empresa s’ha sentit enganyat i ha elaborat un comunicat en el que denúncia l’incompliment de la paraula donada públicament tant pel conseller Comin com per l’alcalde de Terrassa i els demana que rectifiquin. I si aquesta rectificació no es produeix, passat festes duran a terme mobilitzacions. El comunicat acaba dient que:

“El desig del comitè d’empresa és evitar l’inici de la conflictivitat, però la pau social, el manteniment de la qualitat del servei que oferim als nostres conciutadans i la sostenibilitat del CST no pot ser una altra vegada a canvi que els professionals tornin a veure minvades les seves condicions laborals i/o retributives. El comitè responsabilitza directament a Generalitat i Ajuntament dels perjudicis que puguin provocar les mobilitzacions que les mesures contingudes en el Pla d’Empresa obligaran a convocar".

El conflicte, doncs, està servit



(minuts 1,55 a 5,17)

www.rbaestudisiprojectes.cat















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada