dijous, 29 de desembre del 2016

25 anys del CatSalut (II)


La Taula dels consellers


Eduard Rius: "Cal planificar els serveis de salut en funció de les prioritats establertes pel Pla de Salut"
Xavier Pomés: "La col·laboració públic-privat ha estat clau en l'èxit del nostre sistema sanitari"   



(...Continua de l’entrada anterior)

Seguint l'ordre de les intervencions, a Xavier Trias el va succeïr a la conselleria el Dr. Eduard Rius
  

Intervenció d’Eduard Rius:


L’exconseller Rius va demanar que els canvis que calgui fer haurien de conservar el principi de separació de funcions entre el finançament públic de la sanitat i la provisió de serveis sanitaris. Per el Dr. Rius és essencial la diversitat de la xarxa pel seu dinamisme, la seva flexibilitat i regularitat. També es va referir a la necessitat de planificar els serveis de salut en funció de les prioritats establertes pel Pla de Salut, i va demanar que es busqui la manera de poder reforçar la participació dels professionals, així com el fet de retre comptes. També es va referir als recursos dels sistema sanitari públic català, i va denunciar per enèsima vegada el desfàs existent entre els recursos disponibles i els que es necessiten reclamant més diners per a la sanitat.

Xavier Rius va mostrar també la seva preocupació perquè no aparegui una sanitat “low cost” per a gent sense recursos i un altre sanitat per a la gent amb recursos. Finalment va fer referència a l transformació digital que ha de servir per donar respostes a noves necessitats del sistema sanitari .

Intervenció de Xavier Pomés:

Xavier Pomés, com a les seves èpoques al departament de Salut va voler mostrar-se com una persona “executiva” intentant donar una imatge de persona resolutiva i contundent en les seves formes. Els resultats d'aquesta manera de interpretar al seu propi personatge, ja són figues d’un altre paner. Va començar dient que el model sanitari català ha estat un èxit i continua sent un èxit. Un èxit social perquè és un sistema d’accés universal i un èxit professional perquè s’han assolit uns resultats excel·lents i uns professionals magnífics que han obtingut resultats que han tingut un ressò mundial.

Va fer referència a les retallades dient que van resultar doloroses per malalts i professionals i va acceptar que en algun moment han existit ombres i manca de transparència, però això en cap cas ha de devaluar els resultats tan bons del sistema sanitari públic català.

Es va preguntar que cal fer de cara al futur, i ell mateix va donar la resposta “cal assegurar que el sistema es manté; d’entrada no s’ha d’espatllar allò que funciona, ni cal reinventar res. Tenim la temptació de reinventar per ser vistos”. Va afegir que “el nostre imperatiu ètic exigeix que fem el que hem de fer, amb independència de si brilla o no en els mitjans de comunicació. En tot cas, va afegir, “caldrà anar donant resposta a les noves necessitats que vagin sorgint”.


Xavier Pomés va cloure la seva intervenció amb un dard enverinat per Comin: “...un sistema de base pública és el millor antídot per evitar els extremismes, bé siguin d’esquerres o de dretes. Crido a evitar-los a sanitat. La col·laboració públic-privat ha estat clau en l’èxit del nostre sistema sanitari... qui més crida o crea eslògans efectistes no sempre defensa l’interès general...”

(Continuarà...)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada