dissabte, 1 d’octubre del 2016

Xavier Trias: “A veure si d’una vegada tothom entén que tenim els millors hospitals del món.”


Trias assisteix al Ple Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, cinc dies després d’haver estat intervingut d’urgència per l’equip de cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron

Els resultats en salut del nostre sistema sanitari són d’un nivell altíssim



Xavier Trias ha sorprès tothom i aquest divendres ha assistit al Ple Municipal, només cinc dies després haver estat operat d’urgència a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. L’alcaldessa Colau li ha donat la benvinguda i ell ha correspost agraint les moltes mostres de suport que ha rebut des de les més altes instàncies de l’Estat, de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de tantes i tantes i tantes persones que li han volgut fer arribar els seu ànim i el desig d’una feliç recuperació. Trias ha volgut tenir unes paraules d’agraïment als equips mèdics que el van atendre dels serveis de cardiologia, hemodinàmica i medicina nuclear, però també al personal d’infermeria, a les auxiliars i als zeladors. Ha acabat les seves paraules amb la frase que encapçala aquest escrit “a veure si d’una vegada tothom entén que tenim els millors hospitals del món”. La intervenció de Trias va ser acollida amb una gran ovació per part de la immensa majoria de regidors del consistori.   

Aquestes paraules de Xavier Trias tenen un immens valor en uns moments en els que des de la política més barroera, des de moviments socials populistes i des de l’agitació social s’està atacant per activa i per passiva el sistema sanitari, quan pels seus resultats i pels recursos que consumeix és un dels més eficients del món. Cada dia ens trobem acusacions contra el sistema sanitari sense que ningú surti a defensar la veritat. Per posar uns exemples esmentaré tres notícies dels diaris d’aquests dies.

La primera al diari el 9 NOU que en la seva portada de divendres explica que el CAP del Remei de Vic celebra el seu vintè aniversari, i relaciona aquest fet amb el debat sobre la privatització dels serveis sanitaris, perquè  aquest CAP està gestionat per una EBA (entitat en base associativa) constituïda per metges. Com un periodista por parlar de privatització d’un servei finançat amb diner públic? Encara hem d’anar explicant que el caràcter públic o privat d’un servei ve donat pel seu finançament i no per la titularitat de la propietat?

La segona al diari digital Catalunyapress que explica que uns activistes i agitadors  socials anomenats “Grup de treball en defensa de la sanitat pública de Tarragona” han convocat pel proper 6 d’octubre una jornada de protesta al hall de l’Hospital Joan XXIII en la que denunciaran que “s’injecta diners públics a la sanitat privada per fer negocis amb la salut”. Certament es nota que hi ha gent que té molt poca feina...

Encara un tercer diari, en aquest cas elEconomista.es que titulava un article dient “Catalunya, única región con más camas en hospitales privados que en públicos” demostrant un desconeixement absolut de com està configurada la xarxa hospitalària pública de Catalunya. 

El greu és que cap veu autoritzada del Departament de Salut, del CatSalut o de l’ICS ha sortit públicament a desmentir aquestes informacions per tal que els ciutadans entenguin que ni el CAP de Vic està privatitzat, ni s’estan injectant diners a la privada a Tarragona, ni és cert que a Catalunya hi hagi més llits privats que no pas públics. Aquí es calla, i amb aquests silencis l’únic que s’aconsegueix és donar pàbul a que totes aquestes calumnies i falsedats vagin calant en al població. Fins i tot alguns dirigents de la sanitat catalana fan de “bomber piròman” contribuint amb el seu discurs a generar encara més confusió en la població.

Per això és tan important que persones amb un prestigi personal, polític i professional indiscutible com Xavier Trias, amb “l’auctoritas” que li atorga el fet d’haver estat durant 8 anys conseller de Salut i ser l’artífex de la magnífica xarxa de dispositius sanitaris públics de que gaudeix Catalunya, facin aquest tipus de declaracions posant en valor el nostre sistema sanitari. Per altre banda el gest cap a la sanitat pública que Trias ha fet no és menor demostrant als ulls de tothom que quan ell ha tingut un problema de salut ha triat la sanitat Pública. Gràcies Trias una vegada més perquè fins i tot quan ja no ets conseller de Salut, amb la teva actitud i grandesa de mires, continues fent que la gent s’estimi i valori la nostra sanitat.

Vull remarcar que les veus que defensen la magnífica sanitat pública catalana no venen només de persones conegudes com Xavier Trias. Hi ha ciutadans que quan entren en contacte amb el nostre sistema sanitari públic s’adonen perfectament de quanta demagògia i baixesa moral hi ha en aquells que es dediquen a criticar-lo per obtenir-ne rèdits polítics. 

Vull posar per acabar, l’exemple d’un ciutadà que a mitjans d’agost va enviar una carta al Periódico on entre altres coses deia:

“...Ya sea por interés partidista o por pura ignorancia, los políticos no deberían usar el sistema sanitario tan frívolamente, ni emplearlo solo para desgastar a este o aquel. No todo puede estar permitido en política, hay que poner límites, por lo menos el del respeto al electorado para explicarle la verdad: que un sistema universal y gratuito, con limitación presupuestaria y que se niega a poner copagos para evitar el mal uso, lo mínimo que puede tener son listas de espera, lo que hay que procurar es que sean de las patologías menos graves, que no acorten la vida del paciente y que la espera sea corta.”


I mentre tant les nostres autoritats sanitàries atiant el debat de la "desprivatització"…


3 comentaris:

  1. Celebrem la seva bona recuperació.

    ResponElimina
  2. Malauradament hi ha "personatges" que escriuen i parlen de sanitat sense tenir-ne ni idea, amb l'única voluntat de destruir l'adversari i treure'n rèdits polítics. Parlar de resultats en salut, de qualitat dels serveis, de la valua dels professionals és massa cansats i posaria en entredit el relat que estan construint en benefici propi.

    ResponElimina