dissabte, 17 de setembre del 2016

La insistència del conseller Comin en voler justificar el nyap que han organitzat al Vallès Occidental ja cansa, la veritat...


Segons el conseller Comin, la “desprivatització més gran de la història” representa un estalvi del 12%. Perquè ho diu ell? Hi ha alguna dada econòmica que els ciutadans desconeixem per comprovar-ho? Aquesta és la Transparència de la que tant presumeix el Sr. conseller de Salut?


Segons informacions del tot fiables, a la Clínica del Vallès (CdV) hi ha 40 treballadors als que no s’ha renovat el contracte i per tant estan a l’atur, gràcies a  una decisió exclusivament política. Perquè el conseller Comin no els hi explica a aquests treballadors com de bé s’han fet les coses?



Certament l’equip del conseller Comin domina el control d'alguns mitjans de comunicació. Avui són alguns diaris afins i alguna emissora de ràdio que s’han avingut a fer propaganda d’un conseller que en els quasi nou mesos que porta al front del departament de Salut, encara no ha justificat quines són les raons per les quals va ser nomenat conseller de Salut. Portem nou mesos parlant de la “desprivatització més gran de la història”, quan en realitat hauríem d’estar parlant del nyap més gran de la història.  Sembla que el departament de Salut no tingui altre discurs que “desprivatitzar” un sistema sanitari, que malgrat el Sr. conseller continua sent un sistema excel·lent tot i que ningú s’ocupa de millorar la retribució dels professionals, de renovar tants equipaments tècnicament obsolets, de recolzar la recerca o de generar il·lusió en un col·lectiu de professionals que veu com el seu màxim responsable es dedica a cultivar la seva imatge per aconseguir una promoció personal en detriment d’un sistema de salut cada vegada amb més necessitats.

El Sr. conseller diu que la solució que han aplicat al Vallès Occidental després de excloure a la CdV és un 12% més barata, que abans d’expulsar a la CdV del SISCAT, però no explica d’on surt aquest 12%. A veure si ens entenem: en el càlcul d’aquest 12% s’ha tingut en compte la massa salarial dels 22 treballaders que han anat a l'Hospital Taulí més els 10 que han anat a l’Hospital de Terrassa? S’ha tingut en compte el cost d’obrir quiròfans de tarda? I les inversions que s’han dut (i que s’estan duent) a terme no s’han d'amortitzar? El 12% del conseller considera aquests costos? O senzillament fa els comptes del “gran capitan”. Aquesta és la transparència de la que tan presumeix el Sr. conseller? Sembla que a Salut hi ha algú que confon transparència amb tergiversació de la realitat. Destaca també la poca professionalitat d'un diari que publica aquesta informació sense ni tan sols corroborar-la. Posen en el titular lo del 12% i es queden tan amples...

Però i els danys col·laterals? Com els mesurem Sr. conseller? És que la Clínica del Vallès no ha renovat el contracte temporal de 40 treballadors, la majoria dels quals ara deuen estar a l’atur gràcies a la decisió política del conseller Comin, però a més, el fet que la Clínica del Vallès hagi deixat de fer aquesta activitat implica que els serveis de neteja de la  CdV també s’hagin reduït i això vol dir més gent a l’atur  igual que el servei de restauració de la Clínica que també ha vist reduir els seus efectius humans, i encara està en l’aire la continuïtat o no de la cafeteria de CdV. Li semblen poques totes aquestes conseqüències Sr. conseller?. Continua pensant que ho han fet molt bé? Què els hi ha de dir a tots els treballadors afectats per aquestes situacions, i que ara estan a l’atur? I a les seves famílies? Alguna explicació mínima? El que no val és afirmar que aquests 40 treballadors amb contractes temporals no se’ls hauria renovat igualment el contracte encara que la CdV continués dins del SISCAT, atès que aquests 40 treballadors estaven dins de l’ERO anunciat per Quiron Salud com a conseqüència de la “desprivatització” que volia dur a terme el departament. Afirmar això és molt poc noble Sr. conseller i amb els llocs de treball no s’hi juga.


Per altre banda, informacions del tot fiables asseguren que durant el mes d’agost, els malalts que el Taulí  derivava abans a CdV, aquest mes els ha derivat a l’Hospital General de Catalunya, de manera que en total, les derivacions del Taulí han estat les mateixes que abans de la “desprivatització més gran de la història”. No li sembla tot plegat una comèdia Sr. conseller?. I què dir de les llistes d’espera de l’Hospital Taulí i de l’Hospital de Terrassa? Sent com són importants, aquesta nova situació farà que encara s’incrementin més, això és indubtable, amb el consegüent empitjorament de la prestació sanitària als malalts de la zona.

Però i als comptes d’explotació d’aquests dos centres, què creu el Sr. conseller que els hi pot succeir de cara al futur? Algú pensa de veritat que seran més eficients que la CdV i per tant milloraran els seus resultats? O potser el més probable és que aquests empitjorin i el CatSalut hagi de córrer a posar-hi més diners?. Segons els comptes d’explotació auditats de la Corporació Sanitària Parc Taulí, l’exercici 2015 es va tancar amb un dèficit d’explotació de quasi 13 milions d’€, mentre que a l’Hospital de Terrassa les pèrdues s’enfilen en l’exercici 2015 fins els 5 milions d’€. La pregunta és de quina manera es complicaran encara més les xifres d’aquests dos centres després del nyap organitzat pel departament de Salut? D’on sortiran els diners per assegurar la continuïtat i per tant la sostenibilitat d’aquests centres ara posada en risc pel propi departament de Salut?

Finalment senyalar que algú li ha tocat el crostó al conseller Comin que en les seves converses amb algun mitjà havia senyalat a l’expresident de la Generalitat Artur Mas com a responsable d’aquesta privatització, quan de fet la mateixa es va produir en l’època del tripartit presidit per Montilla i beneïda per Antoni Castells conseller d’Economia d’aquella època. Comin s’ha vist obligat a rectificar en l’entrevista amb Mònica Terribas. Tanmateix caldrà explicar com va anar tot el procés amb l'Aliança, i em comprometo a fer-ho ben aviat 


Prou... acabem ja amb aquest nefast episodi de la sanitat catalana... No insistim més si us plau... ah.. per cert, conseller Comin, deixi en pau d’una vegada a l’exconseller Boi Ruiz. Tant dèbils són els seus arguments que necessita, una vegada i un altre, posar pel mig de les seves explicacions al conseller Ruiz?


www.rbaestudisiprojectes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada