dimarts, 3 de maig del 2016

L’Hospital de Reus en dificultats


El consell d’administració  ha demanat la dimissió del director general, per “pèrdua de confiança”

Un consell d’administració constituït per polítics és garantia de fracàs de les mesures de gestió.



Aquests dies han estat notícia els problemes econòmics de l’Hospital de Reus, que sembla que poden comportar la sortida del seu director general Jordi Colomer. Pel que sembla, l’Hospital Sant Joan de Reus ha tancat l’exercici 2015 amb un dèficit al voltant dels 3 milions d’Euros que representa un 2% del total del pressupost. Pel que diuen els mitjans locals, el consell d’administració hauria perdut la confiança en el director general, que per fer front al dèficit va presentar al consell un Pla d’Ajust que no ha estat acceptat pels seus membres.

D’aquests 3 milions d’€ de dèficit, sembla que 1,1 provindrien de l’explotació pròpiament dita, mentre que els 1,9 milions restants són deguts a la provisió que la intervenció ha obligat a fer pel pagament de les DPO, conseqüència d’una redacció un tant ambigua del conveni d’empresa, redacció en la que sembla que l’alcalde hi va tenir alguna participació.     

El gran problema de l’Hospital de Reus, no és el director general, ni el Pla d’Ajust que aquest o qualsevol altre director pugui presentar. L’Hospital Sant Joan de Reus té al meu entendre dos greus problemes. El primer seria una dimensió desproporcionadament gran. Metres quadrats construïts que no serveixen per a res, amb espais construïts que no tenen una utilització eficient per a l’Hospital però que comporten despeses de manteniment, i quantitats addicionals innecessàries en el capítol d’amortitzacions. El segon problema està al consell  d’administració composat pels partits polítics representats a l’Ajuntament de Reus, però amb una composició en la que l’oposició suma majoria.

Amb un consell d’administració en mans de la política és evident que en aquest hospital mai es podran prendre decisions basades en la eficiència i en el sentit comú. Mai es podrà defensar la correcta utilització dels diners públics perquè els representants polítics estan molt més a prop del populisme demagògic que no pas de la racionalitat de les decisions. 

Posaré dos exemples per il·lustrar aquest dos problemes que en la meva opinió estan en la base de tots els mals de l’Hospital. Quan Josep Maria Sabater era director del CatSalut, el vaig sentir dir un dia “cada matí, quan per venir a Barcelona passo per davant de les obres, em sento orgullós de l’Hospital que estem construint”. Parlava del nou Hospital de Reus, amb una ratio de quasi 290 m2 per llit d’internament. Una bogeria.  Per cert, el Sr. Sabater avui en dia està treballant a l’Hospital de Reus ocupant un càrrec directiu.

Jordi Colomer, director general de l'Hospital
Sant Joan de Reus 
El segon exemple fa referència a unes declaracions recents d’un vocal del consell d’administració del grup de Ciutadans. El Sr. Juan Carlos Sánchez ha dit que les mesures proposades pel director general en el Pla d’Ajut impedeixen poder assolir el nivell 5 i ens allunyen de poder construir el Parc Sanitari del Sud de Catalunya"Són unes declaracions que fan reflexionar. Assolir el nivell 5, vol dir que “per la gràcia de déu” el CatSalut atorgui aquest nivell a l’Hospital independentment de si el centre acompleix o no els requisits necessaris. És la mateixa petició que es formula al CatSalut des de l’Hospital de Terrassa o des de l’Hospital de Mataró que tenen també problemes econòmics. A qui se li acut demanar que els desequilibris els paguem tots els ciutadans quan són conseqüència de decisions errònies dels polítics? Populisme, demagògia, irresponsabilitat, diguem-ne com vulguem però aquests personatges no poden administrar ni tan sols els seus propis comptes personals. És com si el Sr. Sánchez, gastés cada mes, més del que guanya, i per arreglar la situació en lloc d’adequar les seves despeses al sou que percep, se n’anés a la seva empresa a reclamar més sou. Per això no cal dedicar-se a la política; n’hi ha prou en ser un “progre” de la nova fornada.

Però el Sr. Sánchez va més enllà, i el traeix el subconscient quan diu que pretenen construir el Parc Sanitari del Sud de Catalunya, i que el Pla d’Ajust del director general va en contra d’aquest objectiu. Sincerament això són deliris de grandesa en uns moments en els que l’Hospital està abocat a la fallida sinó hi ha un Pla que adeqüi les despeses del centre als seus ingressos. Són els mateixos deliris de grandesa que varen desembocar en la construcció d’un hospital sobredimensionat i no adequat a les necessitats.


Seria interessant conèixer l’opinió de l’encara director general Jordi Colomer, doncs ningú millor que ell per donar una visió correcta de la situació.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada