dimarts, 1 de març del 2016

Una nova etapa al CatSalut (i II)


"A l’ICS li sobra tecnoestructura"


"Entre moltes altres iniciatives en les empreses públiques i consorcis caldrà replantejar-se el tipus de governança d’aquestes organitzacions"

 

(... Continua de l’entrada anterior)

En la conversa no hi podia faltar l’ICS i en aquest sentit el director del Servei Català de la Salut volia explicar el perquè havia assumit també la presidència de l’ICS. Em va recordar que si ho va fer no és perquè es consideri un Superman, sinó perquè ho tenia decidit des de feia temps. “En els darrers anys, hem tingut la sensació de desalinear el major proveïdor amb el Servei Català de la Salut; per exemple ens ha sobtat que la distribució del recursos dins de l’ICS a l’assistència primària es feia d’una manera diferent a com ho hauria fet el CatSalut; per tant alguna cosa falla quan això passa. Ara assumint la presidència de l’ICS ja no podré dir que l’ICS va pel seu compte.” En opinió de David Elvira, a l’ICS li sobra tecnoestructura i això caldrà afrontar-ho en aquesta nova etapa de l'Institut 

També va sorgir el tema de les empreses públiques i consorcis (EPiC) on el director del Servei, va expressar clarament que en la seva opinió cal revisar el model de governança d’aquesta institucions, en els sentit de que els gerents facin de gerents, i els govern faci el seu paper, i per això cal que qui representi al departament de Salut ha de defensar els interessos públics, i on caldrà diferenciar molt clarament la governança de les institucions de la compra de serveis. Cal doncs interpretar que ben aviat veurem desaparèixer dels òrgans de govern d’empreses públiques i consorcis a representants del CatSalut. David Elvira també entén que la societat civil ahuria d’estar representada en la governança però no és fàcil trobar gent disposada en un moment de crisi com l’actual. En resum cal obrir el model de governança d’aquesta institucions, però cal també tancar-lo amb una certa rapidesa i fer-ho amb una total transparència. En el cas de les empreses públiques cal a més definir de nou els eu paper estratègic en el sector.

Sobre el CatSalut, i per fomentar l’orgull de pertinença a la institució de les 501 persones que l’integren, David Elvira els ha fet veure la transcendència del fet que aquest nombre de persones està incidint en la vida de 7,5 milions d’habitants amb tot el que això significa de responsabilitat. De fet, l’orgull de pertinença, tal com va dir Toni Iruela present també a la reunió, s’hauria de potenciar no només al departament de Salut, sinó al propi ICS. Sembla que en institucions com el Clínic per exemple els seus treballadors saben molt bé que significa pertànyer al Clínic, i en canvi a l’ICS sembla que això no és ben bé així. Referint-se al CatSalut David Elvira va comentar la necessitat de descentralitzar el servei reforçant el paper de les regions sanitàries.  

Finalment la conversa es va tancar parlant de l’assistència primària, en la que el director del CatSalut va ressaltar la seva importància cabdal, i en la que ell “compra” la idea de assignar el pressupost de compra de serveis a la primària, però demana a canvi un compromís en el nivell de resolució i en l’orientació comunitària que es considera molt important. També en aquest àmbit de l’assistència i quan li vàrem demanar si es els CAP i CUAP tornarien als horaris d’atenció existents d’abans de la crisi, David Elvira  va dir que revisarien amb tots els agents interessats (associacions, ajuntaments, etc.) els diferents criteris de desigualtat social, freqüentació i d’altres, abans de prendre una decisió al respecte.       

Després d’aquesta primera trobada amb el director del CatSalut, he de reafirmar l’opinió positiva que em va causar. Realment no és un Superman, però n’haurà de fer, per que la quantitat de feina que té sobre la taula, i el conjunt de tasques complementàries que haurà d'assumir li exigiran una absoluta dedicació  de  moltes hores al dia. En aquest procés, sinó es vol encallar haurà de ser capaç de delegar. I això no sempre resulta fàcil de fer. Però és un home preparat, intel·ligent i que coneix l’ofici. Molta sort David Elvira en aquest nova etapa professional.  




  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada