divendres, 25 de març del 2016

Continua el moviment de cadires a l’ICS


Dues metgesses del cercle del Dr. Xavier Corbella són promocionades a ocupar gerències en sengles hospitals de l’ICS: Carme Sanclemente a Lleida i Cristina Capdevila a l’Hospital de Bellvitge.


Sembla que l’Hospital de Bellvitge es consolida com a bressol de directius de la sanitat pública catalana



L'Hospital de Lleida Arnau de Vilanova
Sembla imminent el nomenament de Carme Sanclemente com a gerent territorial de l’ICS a Lleida. Aquest rumor s’ha anat consolidant a mesura que el que situava a Lleida a Encarna Grifell s’anava desinflant. La Dra. Sanclemente és en l’actualitat cap del Servei d’Urgències de l’Hospital de Mollet, i anteriorment havia estat subdirectora mèdica a l’Hospital de Bellvitge i responsable de l’àrea ambulatòria. És internista i per tant ben coneguda del Dr. Xavier Corbella actual cap del servei de medicina interna d’aquest hospital del Baix Llobregat. En la seva formació destaca el fet d’haver fet el Màster en gestió sanitària de la Universitat Internacional de Catalunya. (UIC). No deixa de ser curiós observar el que segurament és una coincidència doncs aquest Màster en gestió sanitària de la UIC està dirigit pel Dr. Xavier Corbella, i Candela Calle, actual gerent de l’ICS, n’és una dels seus professors.  

Per la seva part, Encarna Grifell sembla que no va acceptar l’opció de Lleida, i segons apunten els rumors pot acabar ocupant un càrrec directiu a l’Hospital de Bellvitge. Seria positiu per la sanitat catalana que la Dra. Encarna Grifell pogués reintegra-se a la nostra sanitat pública.  Tanmateix les notícies que fan referència a Bellvitge no acaben aquí. També ha transcendit que la Dra. Montse Figuerola serà la gerent territorial de l’ICS a l’Àrea Metropolitana Sud, però la gerència de l’Hospital de Bellvitge serà assumida per la Dra. Cristina Capdevila, metgessa de família i actual directora assistencial de l’Hospital de Mollet, i que anteriorment ja havia estat subdirectora mèdica de l’Hospital de Bellvitge després d’un periple per l’Hospital primer com a MAU del Servei d’Urgències i després com a coordinadora de l’àrea ambulatòria. La Dra. Capdevila torna doncs a casa. Es dóna la circumstància que dues antigues subdirectores de Bellvitge assumeixen per primera vegada les responsabilitats d’una gerència, una a Lleida, i l’altre al propi Hospital de Bellvitge.  Les dues havien estat en moments diferents subdirectores mèdiques de l’Àrea Ambulatòria.

Per Bellvitge es comenta que la Dra. Capdevila també forma part del cercle del Dr. Corbella, atès que sembla que aquest ja l’havia proposat per a directora mèdica de l’Hospital en l’època de la gerència d’Alfredo Garcia, tot i que el nomenament no va prosperar i per això va acabar marxant a l’Hospital de Mollet. Diuen a Bellvitge que el Dr. Corbella, que sempre hauria volgut tenir a una persona de la seva confiança a la direcció de l’Hospital, va tenir una relació una mica complicada amb Toni Andreu anterior gerent territorial de l’ICS, sobretot arrel de l’intent de voler situar al front de la direcció mèdica de Bellvitge a un altre dels seus homes de confiança. Com es veu el Dr. Corbella té una certa inclinació en això d’intentar situar com a directors mèdics persones de la seva confiança. Sembla que aquesta vegada ho ha aconseguit, gràcies a la seva relació amb Candela Calle, situant a la Dra. Capdevila a la gerència de l’Hospital. Tanmateix no he pogut saber si Cristina Capdevila ha fet o no el màster de la UIC

L'Hospital Universitari de Bellvitge
Pel que fa a la resta de gerències territorials de l’ICS, semblen confirmades les de Girona i la Metropolitana Nord, s’esperen canvis a la de Tarragona, i existeix un interrogant al voltant de la de Catalunya Central, on existeix un mutisme absolut. Cal prestar atenció a Mateu Huguet, actual gerent del Sant Hospital de la Seu d’Urgell, que últimament ha estat vist en el despatx del conseller Comin i que sembla que té ganes  d’apropar-se a Barcelona. Huguet té una àmplia trajectòria en el camp de la gestió sanitària. Caldrà seguir els esdeveniments perquè la solució final a tot plegat ja no pot esperar més temps. Portem quasi 3 mesos des que es van iniciar les mogudes i encara no està tot tancat. Dels 18 mesos de legislatura ja n’han transcorregut quasi 15. Tindran temps els nous responsables de familiaritzar-se amb les seves responsabilitats abans de que siguin cessats?  És bo recordar que els directius en qualsevol sector d’activitat i els polítics, quan són nomenats per algun càrrec, són com els iogurts: tenen data de caducitat. La diferència està però en que el iogurt porta la data de caducitat inscrita a l’envàs, mentre que els càrrecs directius i els polítics saben que un dia o altre deixaran d’ocupar el càrrec però la data exacta la desconeixen. 


Tanmateix és una mica decebedor comprovar com, en això dels nomenaments, sembla que es dona més importància a afavorir determinats interessos, que no pas a aportar solucions professionals a les necessitats de gestió de les institucions sanitàries públiques. Tant de bo estigui equivocat, i tot això siguin només comentaris sense cap mena de fonament real.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada