dissabte, 6 de febrer del 2016

Trobada amb el Dr. Manel Balcells


Ex conseller d’Universitats Recerca i Societat de la Informació, Manel Balcells té una llarga trajectòria tant en la sanitat com en la política.


En l'actualitat dedica un 75% del seu temps a convertir en valor el coneixement científic per dissenyar nous productes que serveixin per millorar la qualitat de vida dels ciutadans    
 


Aquest mes de gener el nom de Manel Balcells ha estat en boca de molta gent com a conseqüència dels rumors que el situaven en llocs de màxima responsabilitat al departament de Salut, bé en la conselleria bé en la direcció del Servei Català de la Salut. S’ha arribat a comentar que Manel Balcells havia pressionat amb força per assumir la conselleria de Salut, i en veure que el seu partit (ERC) havia optat per un altre candidat, va intentar ocupar la direcció del CatSalut desplaçant a David Elvira a la secretaria general del departament fet que ell desmenteix categòricament.  Com es sabut, anteriorment el Dr. Balcells ja havia ocupat un càrrec al departament de Salut amb ocasió del primer tripartit amb Marina Geli de consellera. En aquella ocasió Manel Balcells fou considerat per alguns “viceconseller” i per altres “comissari polític” per controlar a la consellera Geli. Per tal de desmentir tots aquests comentaris i situar les coses al punt que correspon, el Dr. Balcells ha tingut l’amabilitat de concedir-me una estona del seu temps, on hem pogut xerrar d’una manera molt distesa de tot plegat

El Dr. Manel Balcells
La trajectòria del Dr. Balcells que ell mateix em resumeix,  es va iniciar al servei de traumatologia de l’Hospital de Granollers del que va arribar a ser-ne el director Mèdic. Paral·lelament van sorgir les seves inquietuds polítiques afiliant-se a Esquerra Republicana de Catalunya força amb la qual va arribar a ser regidor a l’Ajuntament de Granollers i primer tinent d’alcalde de la seva ciutat natal.  Al 2003, coincidint amb el primer govern tripartit de la Generalitat va ser promogut al departament de Salut, fent tàndem amb la consellera Geli com a director d’Estratègia i Coordinació. En aquella època Manel Balcells va fer aportacions importants en el camp de la recerca i la investigació, i va promoure els Plans Directors del departament de Salut. Manifesta que va treballar amb absoluta lleialtat a la consellera Geli. Des de la vessant purament política en aquella època va ser promogut a vicesecretari general d’ERC.

Va deixar el departament de Salut  a l’any 2006 per assumir el càrrec de conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, càrrec en el que hi va romandre 3 setmanes per que Esquerra Republicana va ser expulsada del govern Maragall. Durant el segon tripartit Manel Balcells va ser nomenat president del Patronat de Biocat, entitat que impulsa la recerca en les ciències de la vida i de la salut a Catalunya. Des d’aquesta  aquesta posició en la que Dr. Balcells hi va estar 4 anys,  va poder conèixer que es feia al món en l’àmbit de la recerca i com aquesta s’orientava cap a aconseguir resultats concrets útils per la societat

Al canviar el govern a finals del 2010, el Dr. Balcells va tornar al sector de la sanitat coincidint amb el projecte de Pere Vallribera, llavors gerent del Consorci de Terrassa, que volia convertir l’Hospital en centre universitari, però la crisi va impedir que aquest projecte es pogués desenvolupar. Va ser quan  l’Hospital de Terrassa, Taulí i Mútua van decidir crear un Líving Lab, espai comú de recerca constituït per administracions, hospitals, universitat, i societat civil per trobar espais comuns de recerca. Aquesta activitat s’hauria hagut de desenvolupar a la finca de Torrebonica a prop de Terrassa, propietat del Consorci Sanitari de Terrassa. És en aquest moment quan apareix LEITAT en el punt de mira del Dr. Balcells. LEITAT és un centre tecnològic terrassenc, que té per objectiu col·laborar amb empreses i institucions aportant valor tecnològic tant a productes com a processos, amb un àrea específica destinada a la investigació en l'area de Biotecnologia, amb qui el Dr. Balcells es posa en contacte per tal que participin en aquest líving lab, atesa l’experiència de Leitat en projectes europeus. La col·laboració es veu ràpidament afavorida atès que tant el Consorci Sanitari de Terrassa i LEITAT tenen el mateix president: Eusebi Cima. L’acord culmina amb la incorporació del Dr. Balcells a aquest centre tecnològic en un 75% de la seva dedicació i el 25% restant el dedica al Consorci de Terrassa i a la coordinació dels dos consorcis del Vallès. 

El centre tecnològic LEITAT 
A banda, el CatSalut havia encarregat al Dr. Balcells un pla d’ordenació per coordinar els tres hospitals públics del Vallès (Taulí, Mútua i Hospital de Terrassa), i això va determinar que s’incorporés al consells de govern dels dos consorcis (Taulí i Terrassa) per facilitar la coordinació entre aquests dos centres, actuant també con una mena de conseller delegat al Consorci de Terrassa mentre no s’anomeni un nou gerent.

Sobre el nou govern de la Generalitat, Manel Balcells espera que tot vagi bé i s’abordin els problemes de sostenibilitat de la sanitat, atès que “la salut no és una joguina”. Tanmateix, vol ajudar des defora en tot allò que se li demani, per “aconseguir que el sistema de salut a Catalunya sigui un instrument d’Estat, amb suficiència econòmica. Cal posar en valor la innovació i mantenir la qualitat del sistema se salut que tenim.”


Acabo aquest breu repàs de la vida professional del Dr. Balcells, afirmant que sempre he procurat ser objectiu en les meves interpretacions de la realitat; a vegades me n’he sortit i a vegades no. Per això vull que el Dr. Balcells entengui que sempre ens trobarem davant d’una disjuntiva: la meva veritat, la seva veritat, i la Veritat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada