dijous, 4 de febrer del 2016

La tómbola de càrrecs al Departament de Salut: Sempre toca!


Es parla de Candela Calle com a possible nova gerent de l’ICS.


Constant improvisació en la provisió d’alts càrrecs del Departament. Es confirma el nomenament d’Ivan Planas, com a gerent dels Serveis Assistencials de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut



 
La Dra. Candela Calle, possible nova gerent de l'ICS 
La situació al departament de Salut, pel que fa al nomenament d’alts càrrecs, comença a vorejar el ridícul.  Són ja moltes les negatives a assumir càrrecs que s’han  produït aquests darrers dies, i com a conseqüència d’això s’ha arribat a la situació extrema d’oferir càrrecs de molt alta responsabilitat pràcticament al primer que passa pel davant. No s’explica d’altre manera que el càrrec de gerent de l’ICS s’hagi ofert entre d’altres a la Sra. Candela Calle, segons es rumoreja en àmbits del departament  habitualment ben informats.

El càrrec de gerent de l’ICS, que és d’una extremada dificultat per tota la problemàtica que envolta a l’empresa més gran de Catalunya, sembla que ha estat ja ofert al Dr. Jordi Ara que va acabar declinant i al Dr. Rafa Ruiz que va fer el mateix. Això de entre els noms que han transcendit. Ara l’últim rumor situa en aquesta posició a la Dra. Candela Calle actualment directora de l’ICO (Institut Català d’Oncologia).

La Dra. Calle, és una persona formada, hàbil, organitzada i molt ambiciosa, capaç d’identificar bé els lideratges i on rau el poder real de les organitzacions. Pot, si ho creu positiu per a ella,   daurar la píndola a qui ella consideri que té el poder formal o el poder fàctic. Té molta capacitat de treball i dona la sensació que escolta, però quan té la seva estratègia definida pot arribar a ser maquiavèl·lica a l’hora d’aplicar-la. El seu discurs és propi dels consultors, activitat en la qual va treballar fa alguns anys. Fa pocs dies va refusar el càrrec de gerent de la Regió Sanitària de Barcelona del CatSalut, i sembla que s’està pensant seriosament si accepta o no aquest repte de dirigir l’ICS. Candela Calle formaria part del nucli proper a David Elvira, director del CatSalut i recentment nomenat també president de l’ICS.
   
Els inicis professionals de Candela Calle s’han de situar al Consorci del Parc Taulí de Sabadell a l’any 1992, on treballava amb temes sociosanitaris i de salut mental. A l’any 2000 va crear una empresa consultora “Person Consultoria y Gestión” i va rebre alguns encàrrecs de l’Hospital de Sant Pau del que Jordi Colomer n’era el gerent. D’aquesta relació en va sorgir la proposta de treball que el propi Colomer li va fer, de manera que a l’any 2005 es va incorporar a l’Hospital de Sant Pau com a responsable de la subdirecció de Gestió Clínica, on hi va treballar 3 anys.

A l’any 2008, i després de superar un procés de selecció es va incorporar, de la ma de Gerard Ferrer a la gerència de l’Hospital de Arnau de Vilanova de Lleida, on només s’hi va estar un any i mig. Després d’aquesta experiència no excessivament reeixida es va incorporar a l’ICS central, en un càrrec més aviat fet a mida, com a responsable de “desenvolupament estratègic i organitzatiu” on hi va estar molts pocs mesos fins que al gener del 2010 la consellera Geli la va promoure a la direcció general de l’ICO on treballa en l’actualitat.  Per tant, la seva experiència a l’ICS es limita a un període de dos anys compartits entre la gerència de l’Hospital de Lleida i el càrrec a l’ICS central com a responsable de desenvolupament estratègic. No sembla un bagatge massa àmpli per assumir la màxima responsabilitat de la Institució La Dra. Calle es troba molt còmoda a l’ICO, però per altre banda se sent afalagada per una proposta com aquesta. Si realment l’acaben anomenant gerent de l’ICS cal desitjar que tingui molt d’encert i molta sort, que sens dubte falta li faran.

Ivan Planas, nou gerent dels Serveis Assistencials
del CatSalut
Tanmateix aquesta situació es mereix una reflexió. El nou equip que governa el departament de Salut està demostrant una manca de coneixement del sector alarmant, i una debilitat del projecte que volen implantar preocupant. No s’explica d’altre manera els constants rumors sobre nomenaments, i les negatives que reben a aquests propostes de nomenament. Es fa molt difícil entendre que no hi hagin idees clares al voltant de l’equip que es vol constituir i que es vagin improvisant els noms amb una alegria impròpia d’una organització seriosa. Dona tota la sensació que en lloc de pensar en el perfil professional que caldria per ocupar un càrrec es busca quin amic o quina persona propera es coneix que pugui assumir aquella responsabilitat independentment del seu perfil professional.


No seria el cas concret d’Ivan Planas, que tot i ser un personatge de l’àmbit de relacions de David Elvira, i que com ell està considerat proper al PSC, sembla que és una persona amb un perfil adequat al càrrec que ha assumit. Planas ha estat nomenat gerent dels Serveis Assistencials del CatSalut i en èpoques del tripartit havia ocupat el càrrec de responsable d’empreses publiques i consorcis (EPiCS) del CatSalut i també havia treballat a l’Hospital del Mar. Aquests últims temps havia estat director general de Seguiment i Avaluació de Polítiques d'Estabilitat i Creixement del departament d'Economia i Coneixement. Ha participat en molts consells d’administració de diferents organitzacions sanitàries, sense que hagi transcendit cap aportació especialment  rellevant. Tot i això els que el coneixen asseguren que es tracta d'un bon professional 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada