dimarts, 23 de febrer del 2016

Decisions difícils d’entendre al departament de Salut


Vestir un sant per desvestir-ne un altre


Bellvitge perd el lideratge d’una persona que s’havia compromès a fer d’aquest Hospital el millor hospital del país.



El Dr. Antoni Andreu nou director general de Recerca
 i Innovació en salut 
Avui, en la reunió del Consell Executiu i a proposta del conseller de Salut Antoni Comin, el govern de la Generalitat ha nomenat al Dr. Antoni Andreu nou director general de  Recerca i Innovació en Salut.  Val a dir, primer de tot, que el currículum del Dr. Andreu en l’àmbit de la recerca és impressionant. Malgrat això persones amb les que he parlat d’aquest tema creuen que és una decisió errònia. El problema no està en la preparació del Dr. Andreu o en la seva capacitat per assumir aquest càrrec, sinó que el problema té, al meu entendre, una doble dimensió.

D’una banda, aquesta direcció general disposa d’un equip humà que no deu superar les cinc persones si és que hi arriben. Aquest direcció general ha estat rebutjada per més d’un candidat perquè han vist que la seva capacitat de fer coses  tant en l’àmbit de la recerca com en el de la innovació és molt reduïda atès que l’autèntica força està en els diferents equips de recerca constituïts a Catalunya. Per tant, una vegada racionalitzats aquests equips (tasca realitzada ja per l’equip de Carles Constante) queden poques línies d’actuació a l’administració per incidir en aquest àmbit. Per això, la pregunta és saber perquè s’ha escollit a un home de la potència del Dr. Andreu per assumir un càrrec des d’on no podrà influir excessivament en el món de la recerca que a ell l’ha apassionat des de fa anys. Segur que feia falta un Toni Andreu per fer aquesta feina?  Alguns estem convençuts que no. La recerca i la innovació són cabdals pel futur d’un país que vulgui ser punter i capdavanter, però la potencialitat de la recerca es desenvolupa des dels centres de recerca o des dels líving lab o estructures similars. Des de l’administració el paper es redueix a racionalitzar les estructures de recerca, fer-les més potents, internacionalitzar-les i ajudar a aconseguir més recursos, i no posar excessius pals a les rodes. Però des de l'administració no es fa recerca.

Però és que a més aquesta decisió deixa orfe a l’Hospital de Bellvitge que perd a un gestor que portava en la gerència encara no un any.  El tarannà personal del Dr. Toni Andreu el feia la persona idònia per dirigir la difícil Costa de Ponent amb l’Hospital de Bellvitge com a referent, i Toni Andreu s’ho havia agafat amb molt d’interès. Va tranquil·litzar els ànims dels alcaldes de la zona i va parlar amb les associacions de veïns, i internament es va comprometre amb la posada en funcionament de la Fase II de l’Hospital que quan es porti a terme convertirà Bellvitge amb un dels millors hospitals del país. L’estil i el tarannà personal del Dr. Andreu en general havia caigut molt bé dins de l’hospital i el seu compromís en la posada en marxa de les noves instal·lacions havia creat il·lusió entre els professionals del centre. Diria que al Dr. Andreu el deuen haver pressionat molt per que hagi acabat acceptant el repte. Tan de bo li vagi bé, però Bellvitge el trobarà a faltar.

Afegeix la llegenda
Com que  a “rey muerto, rey puesto” a Bellvitge es dona per fet que la Dra. Montserrat Figuerola serà qui substituirà al Dr. Toni Andreu en la gerència territorial Metropolitana Sud que inclou l’Hospital de Bellvitge. Sembla que el conseller Comin l’ha trucat preguntant si estava disponible i ella s’ho està pensant, (ja va rebutjar fa poques setmanes un càrrec de directora general al departament de Salut). Montse Figuerola havia estat fa alguns anys directora mèdica de l’Hospital de Palamós; després va assumir la gerència de l’Hospital Trueta de  Girona substituint a Jaume Raventós quan aquest va assumir al direcció general de del que llavors era el CHC SA. Montse Figuerola també va ser directora assistencial de l’ICS quan Francesc Jose Maria n’era el gerent. Posteriorment la Dra. Figuerola ha estat directora de la SAPdel Barcelonès Nord i Maresme. Les diferents persones amb qui he tingut ocasió de parlar fan una valoració molt positiva d’ella, i la consideren amb una gran capacitat gerencial. “Posarà en valor la funció gerencial que últimament s’ha posat en qüestió en funció dels rumors que corren respecte a algun nomenament que està pendent de fer-se efectiu”.


Tanmateix com que els rumors volen, hi ha un altre candidat a ocupar la gerència de Bellvitge. És el Dr. Toni Anglada, actual gerent del Consorci Hospitalari de Vic, càrrec en el que hi porta molts anys. El Dr. Anglada ja va refusar en temps passats la gerència d’un gran hospital barceloní, perquè es troba molt a gust a Vic. Sembla complicat que el convencin per treure’l d’Osona. Sigui com sigui caldrà esperar a veure com es desenvolupen els esdeveniments. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada