divendres, 8 de gener del 2016

La Secretaria de Participació Social i Local en Salut


Mª Assumpció Lailla és la nova responsable d’aquesta Secretaria

La Sra. Lailla vol aconseguir que la Secretaria formi part del dia a dia de les dinàmiques del Departament de Salut



Mª Assumció Lailla (esquerra de la imatge) i
Montserrat Grané 
Fa ja alguns mesos, amb ocasió de la sessió del Parlament de Catalunya dedicada monogràficament a debatre sobre els problemes de la sanitat a casa nostra, vaig quedar gratament impressionat amb la diputada Maria Assumpció Lailla. Em va sorprendre pel seu coneixement dels temes sanitaris, per la manera segura i convincent de desenvolupar la seva exposició i per l’argumentari utilitzat, desmuntant la gran majoria d’acusacions  falses, demagògiques i populistes de la CUP, d’ICV, PSC, C,s i PP. Em va semblar que millor no es podia fer. Feia temps que no veia al Parlament un portaveu del grup de CiU en matèria de salut tan posat en el tema i tan coneixedor de la problemàtica que envolta al sector sanitari. Me’n vaig endur però una primera decepció quan vaig saber que la infermera Titon Lailla havia accedit a l’escó de diputada com a membre d’Unió Democràtica. Malaguanyada vaig pensar... El que jo no sabia és que efectivament la Sra. Lailla era d’Unió, però estava alineada amb el secor crític, i que com a conseqüència d’això el partit li havia volgut tallar les ales, no només en l’àmbit de la política, sinó també en el professional. Sigui com sigui, el cert és que finalment fa unes setmanes  vaig saber que Titon Lailla havia sigut escollida per ocupar aquesta Secretaria de Participació que havia ostentat fins la seva jubilació un exdiputat històric de CiU com Francesc Sancho.

Em va semblar que era el moment ideal per explicar en el blog quin és el paper d’aquesta secretaria  en l’organigrama del departament de Salut i conèixer de pas a una persona que fa mesos  havia cridat la meva atenció en el Parlament de Catalunya. Un Parlament, sigui dit de passada, en el que les mancances intel·lectuals d’alguns diputats és ben notori, i per això encara es valora més quan n’apareix algun de bo. Tant de bo el Parlament de Catalunya pugui comptar, en el futur, amb polítics com la Sra. Lailla. Segur que si aquests perfils professionals fossin majoria en el Parlament, situacions com la que actualment es viuen en el país estarien resoltes positivament des de fa temps.

Abans d’entrar en els objectius que la Sra. Lailla té plantejats com a responsabilitat pels propers temps en el seu nou càrrec, és interessant fer un repàs històric des de la creació d’aquesta Secretaria, i per fer-ho he tingut la sort de comptar amb Montse Grané, persona excel·lent i a la que conec des de fa molts anys, tot i que ella ha sabut trobar l’elixir de la joventut, i jo me n’adono que els anys em persegueixen i per més que intento córrer sempre m’acaben atrapant... Montse Grané és una mena de memòria històrica vivent del Departament de Salut i a més és Adjunta a la direcció d’aquesta Secretaria de Participació, per això ningú millor que ella per fer aquest repàs.

Aquesta Secretaria, va ser creada a l’any 2004 amb la denominació de direcció general d’estratègia i coordinació, i fou assignada a Manel Balcells, que en realitat era una mena de “comissari polític” (això no ho diu Montse Grané, ho dic jo) posat per ERC per controlar d’a prop a la consellera Geli fins que a l’any 2006 va passar a ser “Secretaria” i tenia com a objectiu coordinar els diferents plans implantats per la conselleria. Al 2006 Manel Balcells va plegar del càrrec i les seves funcions van ser assignades a Maria Luisa de la Puente, directora general de Planificació i Avaluació. En el segon tripartit, la Secretaria va continuar subsistint, però és ben sabut que quan acumules una responsabilitat a qui ja en té d’altres, acostuma a passar que algunes de les responsabilitats queden força abandonades com a conseqüència lògica de l’excés de feina (això també ho afegeixo jo). Al 2007 es va anomenar Manel Gómez per aquest càrrec, i es va afegir a les seves competències, el consell de les professions mèdiques i d’infermeria i la recerca. Al 2010 s’assignen a la secretaria competències en Salut Pública i de l’IES així com en l’àmbit de les relacions internacionals i Francesc Sancho es nomenat responsable de la Secretaria.  Finalment al 2013, Salut Pública es consolida també com a Secretaria, i queda al marge de les responsabilitats de la Secretaria de Participació.  

La Sra. Lailla en la seva època de diputada del
Parlament de Catalunya 
Coneguda la història veiem ara com ho veu Titon Lailla. Per ella la Secretaria hauria de coordinar i gestionar tots els diferents grups d’interès que es mouen al voltant de la sanitat i que per tant hi tenen un paper a jugar. Per aconseguir això caldria desenvolupar tota una estructura que avui en dia la Secretaria no té.  Entre aquests grups d’interès la Sra Lailla esmenta el consell de pacients, el consell de les professions mèdiques i d’infermeria, i d’altres col·lectius i grups transversals com per exemple els comitès d’ètica i bioètica.  Com a gran repte la Sra Lailla explica que caldria incorporar la Secretaria al dia a dia de les dinàmiques de gestió i participació del Departament de Salut.


Tot un repte que  amb permís de la CUP, potser es podrà dur a terme, tot i que pinta tot molt negre. Veurem…  


www.rbaestudisiprojectes.cat                  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada