divendres, 4 de desembre del 2015

Sitges 2015: cinquena Jornada del Pla de Salut (II)



Artur Mas: "Tal com s'ha fet a Sanitat, les dificultats existents es poden superar entre tots amb una bona disposició a treballar conjuntament per un objectiu comú".   


Boi Ruiz: "ens hem de sentir orgullosos del nostre sistema sanitari públic"





(...Continuació de l'entrada anterior)

Després d’una pausa per visitar els més de 1.300 pòsters presentats a la Jornada, El Dr. Esteve Saltó va fer una lleu pinzellada (per les raons explicades al començament) del contingut del que hauria de ser el Pla de Salut 2016-2010. El nou Pla de Salut hauria de ser una evolució del Pla vigent, amb la incorporació de noves línies estratègiques, les quals van ser presentades mitjançant vídeos pels diferents responsables: el del pla director de l’ictus, el codi infart, el del pacient expert, etc. Es pretén augmentar l’esperança de vida amb bona salut, i actuar en àrees prioritàries com l’aparell respiratori, les malalties vasculars, l’aparell locomotor, el càncer, la salut mental, les malalties neurodegeneratives, les malalties transmissibles, les malalties d’infants i adolescents, i les malalties minoritàries. Tot plegat dirigit a donar una millor resposta a les necessitats de salut de la població.

Després, com cada any, es van lliurar els premis als cinc millors pòsters presentats a la Jornada. Sense valorar ara aquest fet, els guardonats varen ser:
  • Implantació de walkrounds com a estratègia de millora de la seguretat del pacient  oncològic, desenvolupat per Hospital Duran i Reinalds-ICO Hospitalet, Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.
  • Les TIC com a eina de suport a l’atenció pediàtrica. Web pediatria dels Pirineus, amb consultori virtual i xarxes socials. Presentat per Pediatria dels Pirineus, Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, i Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran de l’Institut Català de la Salut
  • Valoració sensorial dels menús servits en una mostra d’escoles de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, desenvolupat per la Universitat de Lleida la Universitat de Girona, la Universitat de Vic i l’Agència de Salut Pública de Catalunya
  • Impacte del programa INDI pel maneig de la depressió en atenció primària en la reducció de la ideació suïcida en pacients amb depressió, desenvolupat per Atenció Primària Camp de Tarragona, ICS i Servei Català de la Salut
  • Programa pilot d’atenció al pacient crònic complex en Salut Mental, desenvolupat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi.
També es va entregar un reconeixement honorífic a Xavier Trias exconseller de Sanitat, amb motiu del 25 aniversari de la LOSC, i per haver estat el seu principal impulsor.

Finalment dues intervencions molt esperades: la del conseller Boi Ruiz i la del president de la Generalitat, Artur Mas. El conseller Boi Ruiz va iniciar el seu parlament felicitant als autors dels diferents pòsters, que són una mostra de les iniciatives innovadores dels professionals de la sanitat amb l’ànim de millorar el sistema sanitari català. Va fer referència al nombre total de persones que deuen haver treballat en l'elaboració d'aquests 1300 pòsters  i va felicitar a tothom per les ganes de participar malgrat que l'entorn no és el més apropiat. Boi Ruiz va dir que tots ens hem de sentir orgullosos d’un sistema sanitari públic que situa a Catalunya en un lloc de referència en salut. I això malgrat les dificultats econòmiques però també polítiques, que tensionen el dia a dia de la sanitat, i que en cap cas han impedit obtenir uns excel·lents resultats segons es desprèn del balanç del Pla de Salut 2011-2015, del que ha destacat algun dels seus resultats i ha remarcat que aquests resultats sense els professionals no s'haurien assolit. De cara als propers anys el conseller Ruiz va plantejar els principals reptes als que caldrà donar resposta a través del Pla de Salut 2016-2020: l’obesitat, el sedentarisme, i les llistes d’espera entre d’altres. Finalment Boi Ruiz va demanar als assistents que no es deixin distreure per l’entorn social i polític perquè el sistema sanitari públic català va bé.



El president de la Generalitat Artur Mas, per la seva banda va demostrar un any més que s’hi sent a gust a la Jornada del Pla de Salut a Sitges. Se’l va veure relaxat i tranquil tot i els problemes, i va demostrar uns coneixements de la realitat sanitària remarcables. En el seu parlament va fer referència a com la Generalitat en els últims 25 anys s’havia anat endeutant per resoldre les insuficiències de finançament de la sanitat, però que com s’està veient ara, aquesta és una solució que en l’actualitat no té recorregut. Concretament el president Mas va dir: “mentre no tinguem el control dels recursos i de la capacitat de decisió, semblarà que haguem de demanar caritat per aguantar un sistema sanitari que com a país som perfectament capaços de mantenir i millorar” Tot i això els resultats són bons va afegir. Fent referència al FLA, el president Mas va dir que Catalunya no es mereix passar pels tràngols vergonyants que estem passant. Més endavant en la seva intervenció va dir que cal tenir el cap fred per entendre que les dificultats hi són i totes es poden arribar a superar si hi ha (com a la sanitat) una bona mentalitat de treball per un objectiu comú. El president Mas ha demostrat el seu coneixement de la sanitat repassant alguns del objectius assolits pel Pla de Salut 2011-2015, tot i reconèixer que en algun dels objectius com és el cas de la salut mental no s’ha progressat fins el nivell que s’havia marcat en els objectius del Pla de Salut. Com a reptes pel futur ha senyalat la integració social i sanitària i ho ha justificat per l’envelliment de la població que a més en 100 anys ha passat de 2 a 7,5 milions d'habitants.

(Continuarà)  


www.rbaestudisiprojectes.cat                                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada