dimecres, 9 de desembre del 2015

Nous aires a l’Hospital de Bellvitge (I)



El nou gerent territorial de l’ICS de l’Àrea Metropolitana Sud, Dr. Antoni Andreu, s’ha proposat com un dels seus principals reptes, posar en marxa tot l’edifici de l’anomenada Fase II.




Falten 40 milions en equipament per que Catalunya pugui disposar probablement de l’Hospital amb un millor projecte de futur.


Avui fa tot just 8 mesos que el Dr. Antoni Andreu va ser presentat com a nou gerent territorial de l’ICS a l’Àrea Metropolitana Sud, que inclou  l’atenció primària de Costa de Ponent, així com l’Hospital de Viladecans i sobretot l’Hospital de Bellvitge, que pot convertir-se en la joia de la corona de la sanitat catalana per poc que el CatSalut es decideixi a completar la inversió necessària (40 milions d’€) per equipar un edifici ja construït, que porta 5 anys esperant que la crisi permeti que es pugui utilitzar en tot el seu potencial. 

Abans d’entrar en els detalls d’aquest gran edifici tècnic-quirúrgic, voldria explicar la impressió que em va causar la conversa amb Antoni Andreu. En la seva etapa anterior ell havia estat director de l'Institut Carlos III de Madrid. Es tracta d’un gerent lluny dels l’estereotipus habituals al voltant del que avui és un gerent d’un centre hospitalari. Es tracta d’una persona que es mou per tot l’Hospital, que té un tracte senzill i proper, que va sense bata blanca, i que creu que “els directius hospitalaris han comès l’error d’intentar blindar-se dels conflictes, desconnectant de la realitat, i obviant que les decisions s’han de prendre d’una manera conjunta”. Explica que  com a conseqüència d’això ha detectat un gap molt important entre directius i professionals i des que va arribar a l’Hospital de Bellvitge està intentant refer els ponts amb els professionals.  

El Dr. Antoni Andreu, gerent de l'Hospital de Bellvitge 
La seva responsabilitat abasta també el territori; per això el Dr. Andreu després d’accedir al càrrec i analitzar les diferents demandes, va anar alcalde per alcalde del Baix Llobregat, per demostrar que la gran majoria de les seves reivindicacions històriques estaven en vies de solució. Respecte a l’Hospital de Viladecans explica que el projecte està seguint els tràmits a la UE atesa la seva envergadura econòmica, i creu que els ciutadans no se’l començaran a creure fins que no puguin començar les obres.  

El Dr. Andreu considera que la planificació ha de servir també per assegurar la sostenibilitat dels sistema, i per tant caldria que els polítics fessin una reflexió col·lectiva al voltant de l’ús dels recursos en referència a algunes inversions de dubtós valor afegit. Només els centres que siguin capaços d’excel·lir són els que tondran una millor imatge davant la ciutadania. Ara que sembla que la crisi econòmica comença a quedar enrere, cal que el sistema faci un esforç mínim però del tot necessari per la renovació tecnològica que ha estat la gran oblidada en aquesta anys d’escassesa de recursos econòmics. El Dr. Andreu explica que els professionals de Bellvitge estan cremats després de veure com 5 anys després de l’acabament de les obres, la Fase II està pendent de ser equipada. És un edifici de 3 plantes i soterrani, concebut com un complex tècnic i  quirúrgic que haurà d’anar sent posat en funcionament de manera esglaonada, però que ara mateix exigeix una determinació important per part de l’Administració sanitària catalana.

En la planta soterrani hi ha previst el servei de Farmàcia, la unitat d’esterilització, i magatzems. A la planta primera hi ha el servei d’Urgències inaugurat ara fa tot just un any. El canvi és espectacular, i la millora pels ciutadans absoluta. Quina diferència tant abismal entre el vell servei d’urgències de Bellvitge  i el nou que incorpora un servei de diagnòstic per la imatge propi d’urgències, fet que evita desplaçaments de malalts i sobretot interrupcions i retards en l’activitat programada de radiologia. Es tracta d’un servei modern amb molts espais i subdividit en àrees específiques. Avui, transcorregut un any des de la inauguració, he de criticar a l’alcaldessa socialista de l’Hsopitalet que no va voler assistir a la inauguració al·legant que estava en contra de les retallades, quan avui el servei d’urgències de Bellvitge és un dels millors serveis que la ciutadania té a disposició. La postura de l’alcaldessa tic que prefereix serveis que la ciutadania tisposa ar que la gran majoria de les seves reivincicadciosn Núria Marin és ben bé la d’un responsable polític que prefereix posicionar-se al costat dels interessos bastards de la política i no al costat dels interessos de la ciutadania. Certament vergonyós.

La façana de la Fase II de l'Hospital de Bellvitge.
 Per dins,  quasi tot buit, lamentablement.
A la planta 1ª del nou edifici, hi hauran els hospitals de dia mèdic i quirúrgic a més dels gabinets d’exploració i a la planta segona els 80 llits de malalts crítics. Finalment la planta 3ª, estarà dedicada a una gran àrea quirúrgica tant per cirurgia sense ingrés com per cirurgia convencional, i dins d’aquesta, quiròfans de molt alta complexitat. En total són més de 40.000 m2., de nova construcció que s’afegeixen al nou edifici de consultes externes inaugurat fa ja alguns anys, pendents de ser posats a disposició de la ciutadania. El projecte ha estat realitzat per l’arquitecte Albert Pineda, que des del meu punt de vista ha fet un dels millors edificis tècnic quirúrgics que hi ha avui en dia a Espanya i m’atreveixo a dir que a Europa. Passejar pels nous espais produeix una sensació similar a visitar algun dels grans hospitals americans de Houston


(Continuarà…)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada