diumenge, 22 de novembre del 2015

Més canvis rellevants al sector sanitari català


Manel Jovells deixa la presidència de la Unió Catalana d’Hospitals


Un rumor molt consolidat situa al Dr. Josep Maria Piqué al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària



Tot i que la situació no semblava propicia al canvis, el cert és que la realitat vol demostrar el contrari. Estem davant d’un possible govern nou a Catalunya, i la tradició diu que qui es mou no surt a la foto. Dons bé, aquests dies hi ha gent que no para de moure’s. A banda del que explicava en l’última entrada al blog sobre els moviments al Consorci Sanitari de Terrassa, ara n’hi ha dos més en perspectiva.

Manel Jovells encara president d'UCH, i director general
de la Fundació Althaia de Manresa 
El primer afecta a Manel Jovells, president de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), i director general de la Fundació Althaia. Jovells va accedir al càrrec de president d’UCH aviat farà 5 anys substituint a Boi Ruiz que acabava de ser nomenat conseller de Salut. El mandat era per un any, però, exhaurit aquest primer mandat, Manel Jovells es va deixar convèncer per continuar amb el compromís per un període addicional de quatre anys més. Manel Jovells entén que “ara toca” i que és el moment idoni per encarar una renovació. Aquest mes de desembre UCH renova un 25% de la seva Junta directiva, fet que es produeix cada any. D’aquesta manera durant el mandat de Jovells s’haurà renovat íntegrament la Junta de la Unió. És per això que ell considera que és el moment idoni per triar un nou president. La nova Junta, una vegada constituïda té un termini de dos mesos per triar aquest nou president per a la entitat.

A Jovells li agradaria que s’encetés un debat intern per analitzar que és el que millor convé per l’entitat els propers anys: una presidència executiva com havia estat en èpoques anteriors? Un president no vinculat a les entitats associades? Algú de dins? Caldrà parlar amb els diferents grups que integren UCH per veure quines alternatives van agafant més força. En qualsevol cas ha de ser una persona amb una gran vocació de servei, atès que el caàrrec no és retribuït, i en els moments actuals les satisfaccions són poques i els problemes abunden. Jovells explica com massa sovint sents la pressió dels associats que reclamen una major contundència amb l’Administració pública, però també en sentit contrari, quan aquesta interpreta que no s’ha defensat amb prou força determinats plantejaments. Per entendre-ho, el president d’UCH habitualment es troba en una situació en la que no és senzill trobar l’equilibri entre els uns i els altres.

Val a dir però que el període de Manel Jovells al front d’UCH ha estat un dels més complicats de la història de la Institució a causa de les retallades, els conflictes amb els treballadors, els impagaments de l’Administració, etc., i que ell ha sabut resoldre amb l'eficiència habitual. La seva gestió ha estat positiva i l’ha afrontat al seu estil: moderació en les declaracions públiques i eficiència en els resultats. Jovells sempre s’ha distingit per saber treure un excel·lent profit dels equips de persones amb els que ha treballat.  

El Dr. Josep Maria Piqué, fins fa ben poc, director general
de l'Hospital Clínic 
A l’hora de pensar en la seva substitució, personalment em decanto per una persona d’alguna entitat associada a UCH. No perquè estigui convençut que aquesta sigui la millor alternativa, sinó més aviat en funció dels rumors que corren: Joan Maria Adserà, Enric Mangas, l'actual vicepresident 1er., Joaquim Erra i algun altre més. És clar que mai se sabrà si els que estan a “la quiniela” ho estan per que tenen possibilitats reals o perquè s’hi han posat ells mateixos... De fet en conec algun que és un autèntic especialista en auto-col·locar-se a tantes quinieles com pot.

Canviant d’institució, ara voldria parlar de Josep Maria Piqué, el fins ara director general de l’Hospital Clínic de Barcelona. És sabut que una vegada constituït el Consorci del Clínic, el seu president va moure els fils per intentar promoure a la Direcció General del Consorci del Clínic a un professional “ben vist” pel col·lectiu de metges de la institució. Amb un procediment que pretenia aconseguir el màxim consens pel nou director general, però un tant obscur (per com s’ha anat obtenint la informació dels diferents estaments consultats) el Dr. Campistol ha estat finalment proposat com a director general del Consorci del Clínic. I pocs dies després de que fos coneguda aquesta notícia, els rumors apunten a que el Dr. Josep Maria Piqué que ha estat durant molts anys director general del Clínic s’hauria compromès amb la ministra andorrana de sanitat per integrar-se al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). Alguna relació causa-efecte entre les dues situacions? Segurament alguna en deu existir.  Si la notícia es confirma es tracta sens dubte d’un dels millors fitxatges mai fets per la sanitat andorrana.


www.rbaestudisiprojectes.cat           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada