divendres, 20 de novembre del 2015

Cinquena Jornada del Pla de Salut: Sitges, divendres 27 de novembre


5ª Jornada del Pla de Salut, Sitges 2015

Es dona a conèixer l’avantprojecte del Pla de Salut 2016-2020


La sanitat catalana es volca en la Jornada: aquest any 2015, s'hi presenten més de 1300 treballs



El Dr. Carles Constante, director general de Planificació
i Recerca en Salut
Divendres 27 de novembre el Departament de Salut presentarà a Sitges, dins del context de la 5ª Jornada del Pla de Salut de Catalunya, el que ha de ser el Pla de Salut de Catalunya per el període 2016-2020 encara que de manera provisional. Aquesta presentació tindrà aquest aire de provisionalitat per respecte a la situació política del país, atès que estem en un moment en el que s’ha d’escollir un nou govern i és aquest govern qui finalment haurà d’aprovar el Pla de Salut, aquest o el que estimi convenient. Una vegada aprovat pel govern, el Pla de Salut l’ha de conèixer el Parlament de Catalunya.  Per tant, fins que les diferents etapes de la vida política no es vagin cremant, aquest Pla de Salut que es presenta a Sitges no deixa de ser en el fons una proposta de Pla de Salut. Com a característiques d’aquest Pla de Salut 2106-2020, el Dr. Constante en destaca la base tan àmplia de professionals que han participat en la seva elaboració, pertanyents a més de 100 entitats que treballen en l’àmbit de la salut.

En aquesta 5ª Jornada, a la que ja s’ha hagut de tancar la inscripció per que es superen de llarg els 2000 assistents,  abans de la presentació de la proposta del Pla de Salut 2016-2020, i d’acord al lema que aquest any s’ha triat per la Jornada “Fem balanç per seguir avançant”, s’analitzaran els objectius de salut del Pla de Salut 2011-2015 en relació al seu grau d’assoliment, sent per tant un retiment de comptes de la feina feta en aquests 5 anys de vigència del Pla, amb una reflexió al voltant d’allò que ha anat bé, i d’allò que no hi ha anat tant. A partir d’aquest anàlisi, es farà un balanç que haurà de servir per formular noves idees segons 5 grans àrees temàtiques.

Cal entendre que no es vulgui donar excessiva visibilitat al nou Pla de Salut pels propers 5 anys, atès que com explicava més amunt, la seva aprovació correspon al nou govern català, i per tant fins que aquest no estigui constituït el Pla de Salut 2016-2020 s’ha d’entendre com una proposta provisional, o si el vol com un  avantprojecte, tot i que estigui molt elaborat. Per aquest motiu la seva presentació s’emmarcarà en un punt del programa que es titula: “Reptes del nou Pla de Salut 2016-2020” 

Un altre dels aspectes del que el Dr. Carles Constante se’n sent molt orgullós, és el relatiu a la presentació de pòsters, tradicional ja en la Jornada del Pla de Salut de Sitges de cada any. Si a l’any 2013 hi va haver més de 600 treballs presentats, i l’any passat es va arribar a superar els 900, aquest any la xifra ronda els 1300. Aquesta xifra rècord és una mostra de l’interès dels professionals de la salut per contribuir a millorar el sistema sanitari català a través d’experiències innovadores, unes més eficients que d’altres, però en qualsevol totes elles dignes d’un reconeixement molt més important que el que realment reben. Recordem en aquest sentit, que dels 1300 treballs presentats, una comissió de “savis” en tria 50, que són declarats finalistes. No se sap quins són els criteris de selecció, ni els  conflictes d’interessos que puguin tenir aquests “savis” que fan la tria. El cert és que d’aquests 50 finalistes s’acaben triant 5 guanyadors que són els que finalment reben un guardó.

El que si que queda clar, i així ho entén el Dr. Constante, és que aquest nombre tant elevat de treballs, que cada any es presenta a la Jornada del Pla de Salut de Sitges, implica una gran responsabilitat per part del Departament de Salut. Quan després de patir una situació tan dura com la que els professionals sanitaris han hagut de patir i que encara pateixen, aquests s’aboquen a presentar treballs a la Jornada de Sitges, vol dir que la seva motivació i les seves ganes de treballar millor són molt evidents. Sinó es vehicula d’una manera adequada tot el potencial creatiu d’aquests professionals es corre el risc de perdre aquest element tan essencial en la sanitat del nostre país com és la vocació, la professionalitat, la dedicació, l’esperit de superació i la generositat del personal de la sanitat pública catalana. Per això, veient els 5 premis que es varen atorgar a la Jornada de l’any passat, jo vaig dir, i continuo dient que “hi ha vida intel·ligent més enllà de l’ICS” i que aquests premis ho haurien de poder reflectir.

Aquest any, la ponència convidada anirà a càrrec del Sr. Victor Küppers. Holandès de naixement, viu a cavall de Camprodon i Barcelona. És llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Doctor en Humanitats. Treballa com a professor  universitari i es dedica també a donar conferències. No es considera cap “expert”, però en canvi té la capacitat de llegir i seguir als experts per copiar les idees que troba interessants i poder-les transmetre. Aquest serà doncs l’esperit de la seva conferència ressaltant la importància de l’actitud de les persones per poder desenvolupar tot el seu potencial.

Tancarà la Jornada, les intervenciones del conseller de Salut Boi Ruiz i del president de la Generalitat Boi Ruiz 


Aquest és el programa complert de la Jornada:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada