dijous, 6 d’agost del 2015

Al Consorci de Salut i Social de Catalunya es confirmen les pitjors expectatives


Per segona vegada en la seva historia el CSC tindrà un president  que no té cap responsabilitat en el món del municipalisme


Tot i la necessària regeneració democràtica per part dels partits polítics, hi ha persones que continuen ancorades en les pràctiques por clares i sovint poc ètiques del passat.


El Consorci de Salut i Social de Catalunya  
El dia 29 de juliol el Consorci de Salut i Social de Catalunya va celebrar la seva assemblea en la que s’havia d’elegir la nova Junta rectora, així com el seu President. Tal com ja havia denunciat en aquest blog, va ser reelegit president el Sr., Manel Ferré ex alcalde d’Amposta i que en l’actualitat ja no és alcalde d’aquella ciutat ni de cap altre. El Sr., Ferré va ser elegit gràcies a uns estatuts que l’anterior president del Consorci Josep Abelló es va fer a mida, i que permeten assolir la presidència sense necessitat de ser alcalde, havent-n’hi prou ostentant la representació legal d’un centre associat. Sembla que aquesta condició és la que ha aprofitat el Sr., Ferré per mantenir la seva candidatura a la presidència, que ha necessitat de determinats moviments polítics per aconseguir que fos única.

Ja vaig dir en l’escrit anterior sobre aquest tema, que aquesta argúcia és sens dubte legal, però no és ètica i per descomptat no és gens elegant. I més si tot això ho relacionem amb la situació que viu el país en l’àmbit polític, en el que des de molts fronts es reclama una  regeneració democràtica que entre altres aspectes ha de comportar que pràctiques com les que ens ocupen es desterrin de l’acció política. Està molt clar que tot i que algun partit dels dits “històrics” estigui immers en un procés de “re-fundació” i de regeneració democràtica, en el seu sí hi continuen havent comportaments que prioritzen els seus interessos personals a les directrius del partit.

Quines poden ser les raons per les quals el Sr. Manel Ferré té tant d’interès en continuar a la presidència del Consorci?. Es podria pensar que el Consorci està desenvolupant algun projecte molt important en el camp de la sanitat pública catalana, però tristament questa possibilitat s’ha de descartar amb rapidesa. De fet, en les últimes fases de la presidència de Josep Abelló ja es va començar a evidenciar la progressiva decadència del Consorci, manifestada en la pèrdua de pes específic i d’influència del propi Consorci en les polítiques i estratègies de la sanitat pública catalana, però també en una pèrdua de capacitat d’incidir fins i tot en els propis centres associats. Per tant, el voler continuar aferrat a la presidència en cap cas es pot relacionar amb el fet de desenvolupar una tasca important que pel seu èxit requereixi necessàriament la continuïtat d’un equip presidencial que per altre banda, en l’etapa anterior tampoc és que sigui recordat per aportacions especialment significades.

L'assemblea del Consorci on ha estat reelegit el Sr. Manel
Ferré com  a president de l'entitat  
En aquest sentit els rumors sobre una possible OPA de l’altra patronal de la sanitat catalana (UCH) sobre el Consorci  han sovintejat en determinats moments. Fins i tot el president ara reelegit havia demanat per escrit a UCH que s’iniciessin converses per fusionar les dues institucions. Tot plegat ens situa davant d’una organització que es troba en una fase de clar declivi, i que semblaria que fins i tot el propi Departament de Salut no veuria malament que desaparegués. En qualsevol cas, segur que ho celebrarien aquelles institucions que estan obligades en la pràctica a una doble afiliació.

Tanmateix la sanitat pública catalana viu moments complicats, amb acusacions injustes de privatitzacions i corrupció. També denuncies sobre les portes giratòries han sovintejat aquests últims anys. És per això que caldria desterrar pràctiques que tot i estar dins de la legalitat contribueixen a donar una molt mala imatge de tripijocs i interessos poc clars.  No són moments especialment indicats per mantenir unes actituds que haurien de formar part d’un passat que mai més hauria d’haver tornat. De fet tot plegat és molt senzill: El Consorci és una institució que va néixer des del municipalisme amb una clara vocació de suport al territori. El seu president ha de ser un alcalde sinó es vol trair aquell esperit fundacional. Avui en dia el Consell Rector del Consorci està integrat per 1 President, 3 Vicepresidents  i 9 vocals. Tots el membres  de l’actual Consell Rector són membres electes en els seus respectius ajuntaments, bé com alcaldes, bé com a regidors. Tots menys el seu president. Amb aquesta constatació està tot dit.


Sospito que a finals d’any, quan el Consorci estigui obligat a complir les previsions de la llei de la transparència, potser podrem tenir una idea més concreta de l’interès que alguns tenen en continuar aferrats al càrrec.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada