diumenge, 21 de juny del 2015

El Parlament dona llum verda a la creació del Consorci del Clínic


La plataforma “tancada Clínic” continua desinformant, tergiversant i mentint als ciutadans


El Clínic porta set anys, sense uns estatuts formals que regulin el seu funcionament.   


  
Josep Maria Piqué, director general de l'Hospital Clínic
Finalment i després de moltes “anades i vingudes” el Consorci de l’Hospital Clínic anirà endavant, en contraposició al Consorci de Lleida,  que queda en stand-bye per discutir-lo en la propera legislatura. El Consorci del Clínic  és una reivindicació dels profesionals d'aquest Hospital, que temps enrere havien renunciat a convertir-se en una fundació.  Aquest és un dels resultats que ha aportat el passat debat general sobre el Sistema Sanitari Públic de Salut a Catalunya celebrat al Parlament  i que val la pena ser destacat. En concret el text aprovat en el Parlament diu en el punt 6 de la resolució 7:

“Per tot això, el Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a :
1.-........
2.-........
......…...
6.- Constituir el nou consorci públic Hospital Clínic de Barcelona, que estarà integrat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona, i que només podrà ser ampliat amb l’admissió d’entitats públiques que hi puguin col·laborar.”

El Consorci del Clínic ha tingut un final diferent al del Consorci de Lleida, tot i que en ambdós llocs s’han constituït diverses plataformes que s’oposen al que ells en diuen, bé per ignorància, bé per consigna política, bé per manipular la bona fe de les persones, la “privatització encoberta” de la sanitat. Des del meu punt de vista, l’element diferenciador entre els dos consorcis cal situar-lo amb la petició d’empara que els metges del Clínic, a través del col·legi de metges, varen fer a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. 

En aquell escrit, el metges del Clínic, en seu punt 1, després d’explicar que portaven des 7 anys (des que l’Hospital va ser transferit a la Generalitat) sense estatuts que regulin el funcionament del centre, demanaven que el Parlament aprovés tan aviat com fos possible els estatuts del Consorci, “mantenint l’essència” de l’Hospital Clínic. També manifestaven el seu suport a que el “coneixement clínic” s’incorporés a la governança del Consorci. 

Entenc doncs que aquest escrit va ser l’element diferenciador amb el Consorci de Lleida, on els professionals assistencials s’han deixat guanyar la ma per uns col·lectius marginals, que es dediquen a manipular amb mentides als lleidatans. Per tant, ja saben els metges de Lleida el camí que han de recórrer si volen que el seu Consorci es pugui tirar endavant.

Desinformant i mentint a l'opinió pública
El Consorci de l’Hospital Clínic incorpora, per primera vegada en al història dels consorcis sanitaris catalans, la presència “del coneixement clínic” en l’òrgan de direcció del Consorci. Dos metges i una infermera formaran part d’aquest Consell Rector en el que podran fer arribar les inquietuds del professionals de la Salut. Per tal que aquesta incorporació del coneixement sigui efectiva, m’atreveixo a suggerir que les persones que representin al col·lectiu mèdic i d’infermeria, no ho facin amb caràcter permanent. No se quants anys hauria de durar el seu nomenament com a vocals del Consell Rector, però si es vol que la mesura sigui efectiva, entenc que la permanència en aquest òrgan de govern hauria de tenir data de caducitat permetent una certa rotació en la presència d’aquests col·lectius en la governança de la institució  Tant de bo, que aquest experiència, junt amb d’altres mesures, serveixi per satisfer els anhels de participació en la presa de decisions del personal sanitari. 

Voldria afegir, que caldria incorporar també a la governança del consorci alguns aspectes claus a més del "coneixement" com són les finances, l'organització i la visió estratègica. Evidentment m'hi sobren els polítics i els funcionaris, que malauradament també hi voldran ser.  

Tanmateix, no tot són flors i violes. Un sindicat minoritari dins del Comitè d’Empresa ha organitzat una plataforma “tancada Clínic” que s’oposa a la creació del Consorci, al·legant que aquest només es fa per evadir controls públics i donar cobertura legal a l’activitat privada que el Clínic fa a través de BarnaClínic. Aquest sindicat defensa la integració de l’Hospital Clínic a l’ICS i volen que “es respectin la qualitat assistencial i la universalitat de l’assistència”

Vull denunciar aquí, les mentides i la manca d’ètica d’aquest sindicat. Segons ells, els consorcis sanitaris catalans no garanteixen la universalitat ni la qualitat de l’assistència? Fins aquí podíem arribar. Qui diu això, mereixeria ser expulsat del món de la sanitat. No hi ha dret. 

Paral·lelament, el director general del Clínic, el Dr. Josep Maria Piqué, amb la manipulació que s’ha fet del tema BarnaClínic, se sent dolgut per que “es posa en qüestió als professionals del Clínic, i se’ls acusa de tenir voluntats o interessos ocults... quan els ingressos que rebem del CatSalut no serien suficients per mantenir els estàndards de qualitat...”                     


Sembla que aquest Consorci hauria d’estar constituït en el termini d’1 mes. Veurem.


4 comentaris:

  1. Cada clínica de nuevo,
    es una esperanza más
    cordialmente

    ResponElimina
    Respostes
    1. No interpreto bé el que vols dir. Potser vols donar la benvinguda a BarnaClínic? BarnaClínic existeix desde fa molts anys…

      Elimina
  2. Et passo un link per si et pot interessar sobre el paper dels assistencials i a on haurien d'estar
    http://findouteulalia.blogspot.com.es/2013/11/clinical-governance-clinical-management.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'he trobat molt interessant, i en recomano la lectura. Gràcies per la teva aportació

      Elimina