dissabte, 2 de maig del 2015

Malauradament, INNOVA novament d’actualitat


Nou persones detingudes i incomunicades durant 72 hores: Quan la sanitat s’utilitza amb finalitats polítiques 



El secret del sumari permet (com quasi sempre) filtracions a determinats mitjans, que de ser certes, en cap cas justifiquen l’aparell mediàtic que s’ha muntat sobre les detencions




El dimarts 28 d’abril ens vàrem despertar amb la notícia que la guàrdia civil havia entrat per ordre judicial a l’Ajuntament de Reus i a l’Hospital Sant Joan de la mateix localitat entre altres dependències, en una operació  batejada amb el nom de “Curatio-Cirurgia”  a la recerca de documentació i proves per presumptes delictes comesos per una trama entre càrrecs públics, directius d’empreses públiques i empresaris, relacionats amb algunes contractacions.

En el decurs del dia, ens vàrem assabentar que s’havia detingut fins a nou persones presumptament implicades en aquesta trama. A mesura que s’anaven coneixent els noms de les persones detingudes, anava creixent la sorpresa i al mateix temps la incredulitat de tot el que estava succeint. Com que no vull ser còmplice dels que han maquinat aquesta operació, no diré els noms de les persones detingudes, tot i que estan a l’abast de qui ho vulgui saber, doncs els mitjans de comunicació varen afegir a la seva funció d’informar, la de contribuir a l’espectacle mediàtic que volien aconseguir els cervells que han organitzat aquest “reality show”.

De les nou persones, n’hi ha dues o tres a les que conec prou bé com per assegurar que són del tot innocents dels delictes de que se les acusa. De la resta no puc opinar per que no les conec, però comentant amb uns i altres, molta gent en defensa també la seva innocència. Jo lamento que se les utilitzi en aquest joc brut per que és del tot inhumà fer-les passar injustament per aquest tràngol, estant a més en algun cas, afectats d’una malaltia greu. Quan tot finalment s’aclareixi, qui els retornarà el patiment que han sofert? Qui els compensarà d’aquesta ofensa a la seva  persona, al seu honor i a la seva professionalitat?

I es que segons les filtracions del sumari que publica algun mitjà, les acusacions resulten del tot inversemblants per aquells que coneixem encara que sigui només una mica, com actua un directiu d’una empresa sanitària. L’acusació que se’ls fa està relacionada amb la compra de pròtesis en mal estat. Segons l’acusació, tots els detinguts formarien part d’una trama, que va pressionar a un traumatòleg de l’Hospital Sant Joan de Reus, amb l’objectiu que el traumatòleg acceptés que l’Hospital compres pròtesis a un determinat proveïdor, sabent que les pròtesis estaven caducades i a més eren defectuoses. Aquesta sembla ser l’acusació.

I sobre aquesta acusació jo em pregunto si algú creu que un directiu d’un centre sanitari seria capaç de comprar pròtesis caducades, sabent que estaven caducades, o si compraria pròtesis en mal estat sabent que estaven en mal estat. La resposta és contundent: cap directiu d’una organització sanitària s’avindria a fer una cosa així. I això ho afirmo dels que conec personalment i dels que no conec personalment. Ningú s’avindria a comprar material caducat o en mal estat. Hi ha gestors bons, regulars i dolents, però ningú està tan ximplet com per comprar, sabent-ho, material caducat o dolent. I això ho se jo, ho saben els que llegeixen això, ho sap el jutge, i ho sap també els fiscal. N’estic segur. 

Un gerent, o un directiu de l’àrea de compres, poden intentar cercar material a preus el més econòmics possible sempre que la qualitat superi uns determinats mínims, és la seva obligació professional fer-ho. Però mai compraran per un  hospital material caducat i que no estigui en bon estat. Hi ha línies vermelles que l’ètica professional no et permet creuar, i aquesta és una d’elles.

Altre cosa és l’empresa que te’l ven. En principi, un bon empresari hauria de subministrar allò que se li ha comprat, però si aquest empresari està mancat dels més elementals principis ètics no es pot descartar que intenti fer el viu i et doni gat per llebre.  Però si els fets són aquests, calia tot l’espectacle que s’ha organitzat? No n’hi havia prou detenint a l’empresari en qüestió?. Val a dir, que dels nou detinguts, 8 d’ells han sortit en llibertat sense fiança tot i que amb càrrecs, després de 72 hores de detenció.   

Probablement, els procediments administratius de compra de l’Hospital de Reus, tinguin defectes, i calgui revisar i millorar la seva aplicació. Tanmateix jo vull trobar alguna relació entre aquesta possible falta administrativa que s’hagi pogut cometre a Reus, amb nou detencions i un escàndol mediàtic significatiu, amb la decisió d'anticorrupció d’exculpar al PP de delicte fiscal en el cas Bárcenas. Estem parlant de la mateixa Justícia? Estem parlant de que tothom és igual davant la Llei?. Sembla que no…


Quina finalitat persegueix tot aquest espectacle? Què i a qui es vol desacreditar? Amb quines intencions? És evident que l’afer INNOVA ha fet molt mal a la sanitat pública catalana i ha contribuït al desprestigi de polítics i gestors, però potser sí que li hauríem d’exigir a la Justícia que resolgui ja d’una vegada, un tema que ja fa tres anys que dura, i que seria hora d’anar tancant, no els sembla? Ah... i els culpables de veritat, siguin qui siguin, i es diguin com es diguin, que paguin les seves culpes, és clar que si, només faltaria, però que paguin justos per pecadors...això de cap manera!  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada