divendres, 6 de març del 2015

El Dr. Antoni Andreu, nou gerent de l’Hospital de Bellvitge


S’ha desvetllat l’interrogant: un investigador de prestigi a la gerència de Bellvitge


El dubte: l’excel·lència en recerca científica servirà per una gestió eficient dels dispositius sanitaris que haurà de dirigir?



El fins ara director de l’Institut Carlos III  de Madrid, ha acceptat assumir la responsabilitat de fer-se càrrec de la gerència territorial de l’ICS “Metropolitana Sud”, que inclou a més dels hospitals de Bellvitge i Viladecans, l’assistència primària de les comarques de l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat.

El Dr. Antoni Andreu ha estat des de l’1 de març del 2013, director de l’Institut Carlos III de Madrid. És metge llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, i destaca sobretot pel seu perfil investigador en el camp de la genètica clínica.. La residència MIR la va fer a l’Hospital Vall d’Hebron en l’especialitat de bioquímica clínica, i va formar part de la seva plantilla de l’Hospital ja com a metge especialista. A l’any 1998, es va traslladar a la Universitat de Columbia a Nova York, on hi va treballar fins a l’any 2002, quan va iniciar la seva col·laboració amb l’Institut Carlos III. Amb anterioritat el Dr. Andreu que havia estat sotsdirector de l’Institut Carles III, havia rebut diferents distincions per la seva activitat investigadora en el camp de la genètica clínica; el Dr. Andreu ha estat autor d’unes 150 publicacions relacionades amb les malalties neuromusculars.  En la seva vida professional va intervenir en els cassos d’ebola tractats a l’Hospital i va participar en el procés de recuperació de l’auxiliar infectada en el mateix Institut Carlos III mentre atenia a un capellà afectat per la malaltia.

Ara, el Dr. Andreu arriba a Bellvitge on l’espera un Hospital on la conflictivitat és elevada. D’una banda els professionals assistencials molestos lògicament per les retallades salarials que han hagut de suportar en aquests ja quasi 6 anys d’insuficiències pressupostàries, però de l’altre amb uns sindicats revoltats pel tancament de llits i l’escassesa de personal (segons ells) i unes associacions veïnals molt potents, que han fet mobilitzacions també pel tancament de llits a l’Hospital. Situació de certa tensió doncs, que caldrà veure com el Dr. Andreu ho encarrila.

Les tensions arriben també a un altre hospital que estarà sota la direcció del Dr. Andreu. En refereixo a l’Hospital de Viladecans, on  hi ha dos tipus de problemes. Per una banda la reivindicació veïnal però també de les autoritats locals, per que la  ampliació promesa de l’Hospital es dugui a terme, i  de l’altre, el fet de no reduir la cartera de serveis del centre, que ha de quedar configurat com un  hospital bàsic de referència. En aquest sentit, la població es va mostrar molt sensible en no acceptar que l’hospital passés a ser una mena de satèl·lit de l’Hospital de Sant Boi i no fa pas massa hi van haver diferents actes de protesta promoguts per associacions veïnals.

Territori complicat doncs, amb assignatures pendents que esperen l’arribada del Dr. Andreu per enfocar la seva solució. Com ja he dit moltes vegades, li caldrà una gran dosi de lideratge així com una gran capacitat de comunicació per tal de convèncer als seus interlocutors, que són molts: els treballadors dels hospitals i primària, sindicats i comitès d’empresa, associacions veïnals, autoritats locals, i algun altre estament que em dec deixar.   

El perfil professional del Dr. Andreu no deixa de ser un interrogant. El seu currículum (impressionant per cert) està molt dirigit a aspectes científics i de recerca. Les seves experiències professionals demostren també aquesta vocació científica. El problema pot estar en les seves habilitats en el mon de la gestió, on sense negar-li la capacitat de fer-ho bé (ha estat primer sotsdirector i més tard director de l’Institut Carlos III), serà on tots posarem la lupa per veure com es desenvolupa en aquest camp cada dia més complicat, ateses les moltes limitacions que la gestió d’entitats públiques comporta. Estic convençut que tindrà el suport de tots els seus col·legues metges dels Hospitals. El seu lideratge i les seves aportacions en el mon de la recerca científica seran sens dubte molt valuoses per tots els metges, i per tant l’Hospital en sortirà beneficiat igual que els malalts. Queda el dubte de les habilitats de gestió, que només el pas del temps podrà aclarir.


En qualsevol cas, cal desitjar al Dr. Andreu el millor dels èxits, pel bé dels Hospitals de l’ICS d’aquell territori i de la sanitat pública del Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf . Tant de bo puguem felicitar també a la direcció de l’ICS per haver optat per una decisió tan valenta com arriscada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada