dilluns, 9 de febrer del 2015

Millora la comunicació al Servei Català de la Salut (i III)


L’ampliació horària dels serveis d’Hemodinàmica a Tarragona, Girona i Lleida és una decisió que estava inclosa en les accions del Pla Director de Cardiologia previstes per aquest any 2015  
 

El nou concurs d’ambulàncies manté el mateix nombre de vehicles que el concurs anterior



L’entrevista al Dr. Padrosa a “La Xarxa” va continuar amb una pegunta relativa a una petició que farà properament l’Ajuntament d’Anglès que vol demanar a Salut que es construeixi a la localitat un heliport per que temen que el nou concurs d’ambulàncies implicarà un menor nombre de vehicles a la zona. Sobre aquesta qüestió el Dr. Padrosa ha volgut recordar que el concurs d’ambulàncies ha sortit amb el mateix nombre de vehicles que el concurs anterior, i per tant no hi haurà reducció d’ambulàncies. Ha afegit però que quan es fan aquests tipus de concursos s’estudia com han variat les característiques de les poblacions, l’efecte de les noves vies de comunicació etc. I en funció d’aquestes dades s’adequa la xarxa d’ambulàncies a la nova realitat i es decideix on cal situar la base de les ambulàncies. A Catalunya aquest últim any s’han activat uns 3000 serveis o actuacions que han requerit helicòpter. No té cap sentit situar una base d’helicòpters a Anglès quan a menys d’un minut de vol una vegada enlairat l’helicòpter, hi estan situades les ambulàncies. Les ambulàncies estan fora de la població per que d’aquesta manera s’agilitza el seu desplaçament a altres zones, doncs s’estalvien circular pels carrers de les poblacions. Per altre banda, el Dr. Padrosa ha recordat que “no per que no ho hagi un heliport, això impedeix als helicòpters arribar”.  

L’entrevista no podia acabar sense la pregunta del tema estrella d’aquest 2015, com és l’ampliació dels serveis d’Hemodinàmica a Tarragona, Lleida i Girona. En aquest sentit el Dr. Padrosa ha hagut de fer un primer aclariment explicant que aquests serveis no s’han tancat mai, tot i que hi ha molta gent que per error en reclama la reobertura. Per això vol explicar bé el procés: aquests serveis van ser implantats pel govern tripartit, però amb un funcionament de dilluns a divendres durant 8 hores cada dia. L’actual govern, tot i les retallades, al 2012 va ampliar aquests serveis que van passar a funcionar de dilluns a diumenge durant 12 hores al dia,  fins que ara, i tal com preveu el Pla Director de Cardiologia per l’any 2015,  els servei funcionarà a partir del 16 de febrer les 24 hores del dia els 365 dies a l’any. En aquest sentit Josep Maria Padrosa va mostrar la seva sorpresa per que un dels que ha demanat aquesta ampliació ha estat el Sr. Ballesteros alcalde de Tarragona. “Costa entendre que un alcalde del PSC que porta molts anys com alcalde de Tarragona, reclami ara aquesta ampliació d’horaris, i en canvi no ho fes al 2010 quan governava el tripartit. Perquè això? Els interessos electorals  haurien de quedar molt al marge de la sanitat”.

L’entrevista va continuar amb qüestions relacionades amb les llistes d’espera, sobre les que en les dues entrades anteriors ja vaig donar la informació més rellevant. En tot cas afegir que el procediments garantits seran finalment 27 i no 26 com es deia ahir, i que dels anteriors 14 procediments garantits només en quedaran 3: pròtesis de maluc, de genoll i cataractes. També destacar que els hospitals hauran de facilitar al malalt una informació formal sobre el temps d’espera per ser intervingut. Com es veu, una sèrie de progressos prou importants.  

Destacar també que el fet de tancar el 2014 amb unes llistes d’espera quirúrgiques similars a les del 2010, s’ha fet gràcies a l’ajut dels professionals i també dels proveïdors. “Això demostra que quan hi ha orientacions i objectius clars, el sistema treballa per assolir els resultats”. En aquest sentit, el Dr. Padrosa ha dit que aquests bons resultats quirúrgics s’han assolit sense costos addicionals pel Departament de Salut.


Fins aquí el que va donar de si l’entrevista. Ara jo voldria afegir un comentari. El Departament de Salut i el CatSalut han passat per situacions complicades que han afectat  la imatge de la sanitat pública catalana. Quan davant d’aquests situacions es dona la callada per resposta, el deteriorament de la imatge es fa més gran per que els que critiquen, ho continuen fent, sense que ningú els posi els punts sobre les i i al final la població s’acaba creient allò que es repeteix una vegada i un altre fins a la sacietat, com per exemple el tema de la privatització de la sanitat. En una entrada anterior al blog, explicava que una de les característiques fonamentals d’un gerent  però també d’un alt directiu d’avui és la seva capacitat de comunicar. El que divendres passat va fer el Dr. Padrosa va ser precisament això, comunicar; va agafar el brau per les banyes, va explicar el que es fa, parlant clar i sense voler passar per sobre dels interlocutors com una piconadora, però parant els peus quan toca a aquells que desvirtuen la realitat. Per tant cal felicitar al Dr. Padrosa, i en tot cas potser lamentar que no ho hagi fet més sovint. Esperem que de cara al futur vagi als mitjans a explicar tot allò que fa el CatSalut que és molt i molt important. Dic bé, anar al mitjans; no fer rodes de premsa…


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada