dilluns, 8 de setembre del 2014

Un pressupost difícil per al 2015


No s’entén que la tercera comunitat que més aporta a l’erari públic, sigui la desena en rebre recursos

Recuperaran la paga extra els funcionaris l’any 2015?


Els aires que es respiren pel Departament d’Economia de cara al pressupost de l’exercici 2015 no són gens positius. De fet, a l’any vinent s’hauran de fer nous ajustos com a  conseqüència de la reducció del límit de dèficit establert pel govern espanyol en el 0,7% del PIB de cada comunitat, fet que a Catalunya implica una reducció de 572 milions d’€ respecte a les xifres del pressupost d’aquest any, i això en el supòsit molt improbable que aquest anys 2014 Catalunya aconsegueixi assolir l’objectiu de dèficit, establert per l’exercici actual  en l’1%, cosa que amb tota probabilitat no succeirà de cap manera, atès que els ingressos per vendes de patrimoni, o per nous impostos no s’assoliran els nivells previstos.



Per tant als 572 milions explicats abans caldria sumar-hi el dèficit 2014 de la Generalitat, i aquesta serà la no disponibilitat del 2015, respecte del 2014. Aquest fet lliga perfectament amb el que dissabte passat el conseller Ruiz comentava en el programa “El suplement” de Catalunya Ràdio, quan deia referint-se al pressupost 2015 que no hi hauria diners de fora del sistema per Sanitat, i que si en feien falta més, per fer coses noves, aquests haurien de sortir del guanys en eficiència d’algunes de les coses que es fan actualment. Anem-nos preparant doncs, per que es presenta un 2015 complicat.

Però molt probablement, les preocupacions arribaran abans del 2015, atès que si la Generalitat fa un dèficit superior a l’autoritzat per l’exercici 2014, per la part que el dèficit excedeixi de l’autoritzat no hi haurà finançament, i tots sabem, per que ja ho hem patit que passa en aquests cassos: qui acaba finançant el dèficit són els proveïdors del sistema.

En conseqüència ens espera un final d’any, en el que es possible que farmàcies, hospitals concertats i altres proveïdors es vegin afectats per impagaments com en els que hi ha hagut en aquests anys anteriors. Per tant, un panorama gens desitjable, que posarà novament les coses molt difícils a les empreses del sector.

Afegeix la llegenda
Segurament, totes aquests dificultats són les que impedeixen que el conseller Mas Colell pugui abaixar el tram autonòmic de l’IRPF pel 2015. Tor plegat també posa en dificultats un fet que el conseller Mas Colell volia assegurar per l’exercici 2015: la recuperació de la paga extra perduda pels funcionaris. Cal recordar que a més del govern espanyol, algunes comunitats autònomes han anunciat que el rebaixaran cosa que Catalunya no podrà fer com a conseqüència de la dramàtica situació de les finances de la Generalitat. Xoca en aquest punt la tremenda injustícia que es dona a Catalunya, que és la tercera comunitat que més aporta a les arques de l’Estat, i és l’onzena en rebre. Segurament per això algunes comunitats  es poden donar el luxe re rebaixar el seu tram de l’IRPF i algunes anar fins i tot més enllà, com és el cas d’Extremadura, on el seu president ha anunciat que pagarà, a cada dona major de 75 anys, 300€ anuals en concepte de  “memòria històrica”.

Està molt clar que el sistema de finançament de les comunitats autònomes a Espanya és del tot injust i insolidari, per que no reconeix el sobreesforç que alguns fan, per que altres puguin gaudir-ne sense esforçar-se en excés. Estem doncs davant d’un sistema del tot injust que havia de ser modificat aquest any, però que el govern del PP ja ha dit que no vol canviar tot i que l’actual ja ha superat els 5 anys de vigència que tenia.


Per tot plegat s’entén molt bé el que reclamava dissabte passat en l’entrevista a Catalunya Ràdio el conseller Ruiz. Demanava d’una banda que l’Estat espanyol gasti en Salut un tant per cent del PIB, similar al que gasten de mitjana els països de l’UE, i de l’altre, que s’estableixi d’una vegada un nou sistema de finançament més just, que reconegui d’una manera clara l’esforç d’aquelles comunitats que més aporten al bé comú. 


www.rbaestudisiprojectes.cat                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada