dilluns, 25 d’agost del 2014

Recull dels temes comentats en el blog el darrer curs, setembre 2013-agost 2014 (I)


Període setembre 2013- desembre 2013



M’ha semblat d’interès fer una mirada retrospectiva pel blog per recordar aquells temes que durant l’any “acadèmic” han marcat el dia a dia, segons el meu punt de vista.

Al mes de setembre van aparèixer conflictes en el sector de les ambulàncies, fins i tot alguns vehicles van ser cremats intencionadament. Sembla que el conflicte es va anar solucionant sense més incidents

Material d'endoscòpia robat a diferents hospitals catalans
També es van produir robatoris de material d’endoscòpies en diversos hospitals catalans i també d’Espanya. Al final va resultar que es tractava d’una banda constituïda per 4 persones (dues colombianes i dies veneçolanes residents  a Manresa)

Madrid va decidir que a partir de l'1 d'octubre, s'implatava un copagament del 10% en els medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria, decisió que va aixecar una gran controversia.  

En el mes d’octubre destacaria els premis TOP 20 atorgats per IASIST que com cada any van premiar a una majoria d’hospitals catalans.

Va ser també al mes d’octubre quan es va enrarir una mica la situació pel tema de les RAT. Les RAT era una bona idea molt mal posada en pràctica, que el mateix CatSalut va anar abandonat en el temps, potser no tant en concepte, però si per una desafortunada denominació. Tanmateix, l'aplicació d'algunes RAT va ocasionar un cert mal estar en el sector, al ser considerades com retallades encobertes.  

També a l'octubre es va tancar la comissió d’investigació de la sanitat que s’havia constituït  com a conseqüència de diferents irregularitats que s’havien denunciat alguns a la justícia, i d’altres als mitjans de comunicació.

Una noticia trista del mes d’octubre va ser la dimissió d’Enric Agustí. Ho ha fer per la seva imputació en l’afer d’INNOVA, però tots sabem que Enric Agustí és en tot cas una víctima d’aquest afer, però mai una persona que hagi comès cap acte reprovable. Al contrari: la dignitat d’Enric Agustí està per sobre de qualsevol ombra de sospita

A finals del mes d'octubre, la Unió Catalana d'Hospitals fa fer públic un comunicat en el que reclamava a l'Administració solucions davant la dura situació que la sanitat catalana estava (i està) afrontant, reclamant el pagament urgent de les quantitats adeudades als proveidors dels serveis de salut.

Al novembre hi ha haver el segon informe informe de la Central de Resultats en atenció primària, i van ser coneguts alguns sous de directius de consorcis i empreses públiques. Va sobtar molt en el sector que el gerent del consorci del Parc Taulí, cobrés més que el gerent del Clínic.

El Dr. Alex Guarga va ser un dels impulsors de les RAT
Partint del que s’havia dit en el sí de la comissió d’investigació de la sanitat, alguns varen començar amb els discurs de les portes giratòries, insinuant que els canvis de gerents que passaven de la privada a la pública o viceversa no eren ètics. Alguns vàrem haver d’explicar que de professionals per gestionar els hospitals hi ha els que hi ha, i que les empreses quan cerquen un gestor intenten aconseguir al millor, sense entrar amb si ve de la privada o ve de la pública; el que compta és la capacitat de gestionar amb eficiència els recursos escassos, és a dir, la professionalitat.

Finalment es van conèixer les conclusions de la comissió d’investigació, que va concloure, com no podria ser d’altre manera, que a la sanitat catalana no hi ha corrupció, malgrat que s’hagi donat algun cas que pugui comportar conseqüències penals a algun imputat.  Però en cassos molt excepcionals i mai generalitzats.    


Al mes de desembre varen començar els canvis a l’ICS, i es va signar el text del conveni sociosanitari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada