divendres, 18 de juliol del 2014

Continua la campanya de comunicació del Departament de Salut



La comunicación esdevé del tot necessària quan alguns pretenen confondre als ciutadans, tergiversant la realitat   


Reducció de les llistes d’espera quirúrgica però també de proves diagnòstiques





Ahir va ser dia de noves compareixences, tant per part del conseller de Salut, com del director del CatSalut. Boi Ruiz va comparèixer al matí al programa de TV3 “els matins” on va insistir novament en l’esforç que està duent a terme el Departament per tal de reduir les llistes d’espera, fet que sembla que analitzant els resultats a 30 de juny està ben encaminat. Sobre aquesta qüestió de les llistes d’espera de les intervencions quirúrgiques garantides, el conseller va dir que quan aquestes estiguin estabilitzades el departament de Salut farà un nou decret de garanties, que substitueixi a l’actual que és de l’any 2002 on es prioritzaran aspectes mèdics per sobre dels administratius, i es comptarà amb el criteri de la Societat Catalana de Cirurgia i de les especialitats quirúrgiques. També va repassar el problema de les urgències a Vall d’Hebron, el tancament de llits a l’estiu,  les acusacions sobre una privatització del sistema sanitari públic que en cap cas és certa, i la nova llei de l’avortament. Posicions ja conegudes i de les que jo destacaria que el conseller va assegurar (no ho havia fet clarament fins ahir) que a la tardor s’obririen de nou tots els llits que ara es tanquin.  Al vespre va ser el programa “8 al Dia” on el conseller va desenvolupar els mateixos conceptes que al matí sobre les llistes d’espera i llei de l’avortament, de la que va dir que espera que no s’arribi a aprovar. També va lamentar que la reorganització del servei d’urgències a Vall d’Hebron serveixi per posar en qüestió el sistema sanitari públic català.   



Paral·lelament, al mig dia va ser el torn de CatSalut que en una roda de premsa va donar a conèixer la situació real de les llistes d’espera a Catalunya a 30 de juny. En aquest sentit les notícies són positives: respecte al 30 de juny de l’any passat les llistes d’espera quirúrgiques s’ha reduït un 9,8%. En total a 30 de juny hi havia a Catalunya 176.908 pacients pendents d’intervenir, és a dir 19.141 persones menys que ara fa un any. Pel que fa a les llistes d’espera de les intervencions amb temps garantit (6 mesos), el nombre de pacients pendents d’intervenir  ha baixat un 7,4% respecte a ara fa un any. El temps mitjà d’espera d’aquests 14 procediments quirúrgics ha baixat als 4,16 mesos (estava ara fa un any en 4,45 mesos). El nombre de pacients que en aquestes intervencions garantides supera els 6 mesos ha baixat del 31 al 23%, situant-se a un nivell molt proper al de l’any 2010 (20,7%)

Millora important doncs que segurament encara serà més evident a final d’any, gràcies a les mesures que el CatSalut ja ha implementat com potenciar encara més la cirurgia major ambulatòria, aconseguir que els hospitals siguin cada vegada més quirúrgics que no pas mèdics i accions concretes amb el pla específic de la cirurgia cardíaca. Tanmateix i a banda dels bons resultats assolits en l’àmbit quirúrgic, jo vull ressaltar un fet que considero encara més positiu: Les llistes d’espera per a proves diagnòstiques s’han reduït en un any un 27,6%. Una dada molt positiva aquesta.

Cal assenyalar també que el CatSalut es planteja com a objectiu pel 31 de desembre d’aquest any, que no hi hagi cap pacient que superi els 6 mesos d’espera en les 14 patologies garantides, i que per la resta de procediments quirúrgics no hi hagi cap pacient que superi els 4 anys d’espera. Pel que fa a la cirurgia valvular i coronària el temps màxim d’espera a finals d’any es vol situar en els 3 mesos.


Tot aquest esforç comunicatiu del Departament de Salut és d’agrair, doncs d’una banda ens permet conèixer la realitat exacte d’un tema tan sensible per l’opinió pública com és el de les llistes d’espera, però de l’altre, es contraposa a la proliferació de declaracions demagògiques, falses i amb clara intencionalitat política, que no pretenen altre cosa que canviar el model sanitari català per ideologia política i no per millorar l’atenció als ciutadans. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada