diumenge, 16 de febrer del 2014

Hi haurà finalment Pacte Nacional de Salut ?   

Escrit per
Dr. Toni Iruela (@airuelal)
EBA Vallcarca SLP.






Al llarg de les properes setmanes sabrem si finalment s’arriba a l’acord de la Comissió pel Pacte Nacional de Salut (PNS). Des d’aquestes pàgines hem seguit aquest tema amb diferents posts i he expressat clarament lo important que és que s’assoleixi per garantir la qualitat i equitat del nostre Sistema Nacional de Salut. Repassem quina és la situació fins ara pel que fa al posicionament dels diferents membres de la Comissió:

-  Grup Parlamentari CiU (1)
-  Grup Parlamentari ERC (1)
            -  Grup Parlamentari PSC  (2)
            -  Grup Parlamentari PP (3)
-  Grup Parlamentari C’s (3)
-  Grup Parlamentari mixt (CUP) (4)
-  UGT (4)
-  Metges de Catalunya (1)
-  SATSE Catalunya (1)
-  UCH (1)
-  CSSC (1)
-  ACES (1)
-  ICS (1)
-  Associació Catalana de Municipis (1)
-  Federació 
Catalana de Municipis (1)
-  Coordinadora d’Usuaris de la Salut (1)
-  Fòrum Català de Pacients (1)
-  Consell de les Persones Consumidores de Catalunya (1)
-  Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (1)
-  Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de 
Catalunya (1)
-  Consell de Col·legi de Farmacèutics de Catalunya (1)
-  Consell Interuniversitari de Catalunya (1)
-  Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (1)
-  FENIN Catalunya (1)
-  FARMAINDÚSTRIA (1)
- Generalitat de Catalunya amb els Departaments de Salut i d’Economia.  (1)

          (1): dins del consens; (2): pendents de posicionament; (3): posicionament ambigu; (4): fora del consens


Durant molts anys Salut ha estat fora de la confrontació partidària i política, i ara no són pocs els agents que davant de la brutal crisi que estem patint creuen que ha arribat el moment de trencar el model i que a Catalunya s’instauri també l’ambient de crispació que es respira per exemple a Madrid pel que fa a Sanitat. Jo no vull Mareas Blancas a Catalunya, i no les vull perquè crec que cal fer prevenció i perquè cal consensuar el model entre tots els agents implicats, en especial, els representants polítics, les organitzacions professionals i els representants dels pacients o usuaris de la sanitat. Crec que tenim una gran oportunitat per fer-ho i per demostrar-nos el nostre grau de responsabilitat i maduresa, ens juguem un dels principals pilars de l’Estat del Benestar i de cohesió social.

Espero i desitjo que el Conseller sigui capaç de liderar aquest procés, i que els diferents membres de la Comissió estiguin a l’alçada històrica del moment. Cal que tothom sigui generós, assolir un Pacte entre agents tant diferents és difícil i perquè tingui suficient entitat no pot quedar desnaturalitzat. Cal diferenciar lo nuclear i essencial de lo accessori. Tots tindríem el nostre document de màxims, però la grandesa de pactar és això. Per exemple, entenc el posicionament de Metges de Catalunya pel que fa a treure del Document la recertificació de la competència professional, però crec que és un error i no ho comparteixo.

Alguns dels punts destacats que hauria d’incloure el Pacte són:

-     Finançament i cobertura: Tothom està d’acord amb l’infrafinançament del nostre SNS. Caldria anar a un gran acord de pressupost plurianual 2015-2020 i aspirar a tenir inversió en salut igual que les regions o països de renda similar a la nostra. Model de Sistema Nacional de Salut amb cobertura universal sent l’empadronament qui dóna l’accés a la targeta sanitària.

-       Professionals: El professionalisme ha de ser la base del nou contracte social i de relació dels professionals amb la ciutadania i amb el sistema sanitari i els proveïdors. Cal un nou marc retributiu 2015-2018 i concretar des d’aquesta òptica el paper dels professionals en la política sanitària, en el Govern del sistema,  dels territoris i de les Institucions, i per suposat a la Gestió.

-     Prestacions i cartera de serveis: Impulsar l’elaboració d’una cartera bàsica que incorpori prestacions de Salut Pública, atenció sanitària i sociosanitàries.

Per que el Pacte Nacional de la Salut sigui efectiu
cal un fort lideratge del conseller Ruiz
-   Salut Pública a totes les polítiques, veig amb bons ulls el recentment presentat PINSAP, tot i que em preocupa com lliga aquest Pla amb la desaparició de l’Agència de Salut Pública. En masses situacions he trobat a faltar la veu del Departament en polítiques de Salut Pública, crec que aquest Pla necessitarà probablement de nous lideratges per implementar-se.

-  El repte de l’envelliment i la dependència hauria de ser abordat amb la necessària coordinació entre Salut i Benestar Social.

-       Apostar decididament per l’atenció primària i comunitària com a entrada al sistema sanitari i nivell clau per donar resposta a gran part de les necessitats en salut de la població. Generalitzar el model d’assignació capitativa a cada ABS, dotant-la de capacitat real de compra d’atenció especialitzada i de les principals proves complementàries, amb capacitat de decidir circuits i temps diagnòstics i terapèutics i l’ingrés a les unitats sociosanitàries.

-    Compromís del ciutadà: El Pacte d’accessibilitat i resolució transparent com a garantia de l’atenció sanitària de qualitat davant del ciutadà, amb pacte concret amb temps de garantia pel diagnòstic i tractament.

-    Caldria avançar amb un codi ètic del sector privat i el seu rol al SNS, com a proveïdors de béns i serveis, la col·laboració pública-privada en inversions, tecnologia, etc.. i tot amb un pacte sobre beneficis socialment acceptables.


Espero en un proper post poder celebrar la incorporació del màxim número de  membres a l’acord pel document de bases pel Pacte Nacional de Salut que Catalunya necessita. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada