dimarts, 14 de gener del 2014

Un panorama no massa engrescador...


Pressupostos, RAT, nou sistema de pagament, entre altres, són elements que generen certa inquietud.


Continuo reclamant-li al Departament de Salut exemplaritat en qüestions de retallades...


Fa tot just uns dies comentava el pressupost del 2014 del Departament de Salut. Deia que hi havia una espasa de Dàmocles sobre tots nosaltres, a causa dels 2.300 milions d’€ que el conseller Mas Colell vol aconseguir via venda de patrimoni i privatitzacions de determinats bens productius per la via de les concessions administratives. Però la preocupació no ve només per aquest camí, sinó que té altres dreceres que poden portar a complicar la vida dels proveïdors dels serveis de Salut una vegada més. Em refereixo a les noves RAT que es volen aplicar aquest any 2014. RAT volia dir Reordenar; per tant deu ser equivalent a Racionalitzar. Mentre sigui així, no hi ha res a témer; segur que el sector ho sabrà entendre. El problema apareixerà quan en lloc de Reordenar, es vulgui Retallar. I pels aires que arriben, pel que sento en el sector, jo diria que en el cap d’algun responsable de les RAT hi han operacions de Retallada absoluta, i en cap cas ni Reordenació i Racionalització.



Tot i així no són les RAT la única preocupació. Sembla també que el CatSalut vol canviar el Sistema de Pagament dels centres d’aguts, sociosanitaris i primària. Semblaria com si amb la Salut Mental no gosin posar-s’hi. Un canvi en el sistema de pagament, si no està molt ben estudiat pot comportar drames molt importants en segons quins centres. Les presses en aquests temes com en tantes coses en la vida no són bones conselleres. D’aquí que em fa molta por el daltabaix que es pot organitzar modificant un Sistema de Pagament si abans no es presenten les simulacions que el CatSalut ha promès una vegada i un altre, però que mai ha mostrat. Cal recordar en aquest punt que el CatSalut s’ha compromès de paraula, a que en un període transitori de 2 anys, les afectacions econòmiques en els centres siguin assumibles. Cal doncs que es compleixin aquestes dues premisses: compromís de controlar les afectacions econòmiques, i presentació de simulacions quan abans millor, i per suposat abans d’aprovar cap mena de modificació.



Hi han altres factors que generen també inquietud: quan repasses el pressupost veus que la partida del 2014 destinada a contractació de serveis sanitaris (concerts) està una mica per sota de la de l’any passat. Si a aquest fet s’hi afegeix que hi ha un seguit de noves accions que comportaran més despesa tot i que algunes ja existeixin en l’actualitat i un cost incremental el tindran sempre, encara que només sigui per efecte de les amortitzacions (Nou Hospital de Puigcerdà,  Nou Hospital de la Garrotxa (Olot), omplir  Cotxeres de Borbó, 6 o 7  nous CAP a Catalunya, etc.) s’arriba a la conclusió que la reducció de pressupost dels Serveis Sanitaris d’una banda, i el major cost de les noves accions, es volen fer pagar als centres que integren al SISCAT. No hi ha diners per pagar el cost real dels serveis, i el Departament pretén que els nous serveis addicionals que vol posar en funcionament aquest any, els paguin els proveïdors actuals del Sistema de Salut. Sembla fins i tot una mica maquiavèl·lic.

El nou Hospital d'Olot es vol posar en funcionament aquest
any 2014. S'obrirà parcialment atès que la superficie
construida supera a la necessària  
No vull acabar aquest escrit sense incidir novament en un fet que ja he denunciat més de dues i tres vegades en aquest blog. Em sembla del tot inaudit, que després de totes les retallades que s’han fet des del 2010,  els únics que no s’han aplicat cap RAT són el propi Departament de Salut, el CatSalut, l’ICS i totes els organismes que en depenen. Trobo d’una manca de sensibilitat absoluta que el sector hagi hagut de fer ERO i altres reduccions de costos eliminant estructures supèrflues quan n’hi havien, i el Departament continuï demanant esforços i sacrificis a tots els proveïdors, mentre ells continuen aliens a la pròpia realitat generada per ells mateixos. A tots en hauria anat molt millor si el primer en guanyar autoritat moral a l’hora de demanar sacrificis hagués estat el propi Departament i totes les seves estructures consumidores de recursos i que aporten ben poc a la Salut del catalans i a la societat. No seran els primers, però encara hi són a temps.

El Centre Integral de Salut Cotxeres de Borbó es vol que
arribi a la plena ocupació aquest 2014
Apliquin-se una RAT amb urgència i eliminin tot allò superflu i de poc valor afegit  que tenen organitzat en el propi Departament de Salut. 

En altres paraules el sindicat Metges de Catalunya avui ve a demanar  el mateix, fent referència als càrrecs directius de les organitzacions sanitàries. Estaria molt bé, que el nou gerent de l’ICS, en Pere Soley, s’estudiï a fons l’organigrama de l’ICS que es trobarà sobre la taula, i comenci a reduir-lo dràsticament. Seria el millor començament que podria tenir i només per això es guanyaria d’entrada una bona dosi de legitimitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada