divendres, 13 de desembre del 2013

III Jornada del Pla de Salut


“Canviar des de dins per millorar”



El Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 va consolidant sòlidament alguns dels seus objectius



Avui s’ha celebrat a Sitges la III Jornada del Pla de Salut en el que s’ha fet un repàs  dels avenços en les 9 línies bàsiques en que es divideix el Pla de Salut. Val a dir que l’acte ha estat un èxit d’assistència, atès que segons l’organització hi han participat 1.600 professionals de la Salut, tan assistencials com directius com membres del propi Departament de Salut. L’acte ha estat conduit amb molt d’encert pel periodista Josep Puigbó i la conferència inaugural ha estat feta per un altre periodista, Carles Capdevila que entre divertit i seriós s’ha guanyat l’atenció de l’auditori. La Jornada en sí ha començat amb el repàs de les diferents línies que configuren el Pla de Salut mitjançant la projecció de resultats concrets i un diàleg entre el conductor (Josep Puigbó) i el responsable corresponent del Departament

L'Hotel Melià Sitges ha estat la seu d'aquesta III Jornada
del Pla de Salut 2011-2015 de Catalunya
La primera d’aquestes línies és “Objectius i programes de salut”, entre els que destaca el PINSAP (Programa interdepartamental de salut publica). Ha estat al meu entendre la més fluixa de les intervencions, especialment per que les respostes que el Dr. Mateu llegia,  no tenien res a veure amb les preguntes que Josep Puigbó li havia fet. Tot plegat ha quedat molt artificial i amb molt poc interès.

Els assistents han omplert aquesta sala immensa, i fins i
tot s'ha hagut d'adaptar uan sala addicional per
encabir a tots els assistents  
Carles Constante ha estat la persona que ha intervingut a continuació, i aquí la situació ha canviat radicalment. S’ha establert un autèntic diàleg  entre el conductor i el Dr. Constante, que els ha permès repassar les Línies 2 (“Un sistema més orientat als malalts crònics”) i la Línia 3 del Pla de Salut (“Un sistema integrat i més resolutiu”). D’aquesta conversa destaco el reconeixement que el Dr. Constante ha fet dels professionals: “la complicitat dels professionals és bàsica: al 2015 s’havien d’haver identificat 15.000 pacients crònics complexos, i a finals de novembre ja en teníem 63.000. La implicació dels professionals és elevadíssima i això ens obliga” 

La quarta línia d’actuació del Pla de Salut és “Un sistema de més qualitat i equitat en alta especialització” li ha tocat desenvolupar-la al Director del Servei Català de la Salut, el Dr. Josep Maria Padrosa. Ha abastat també en la seva intervenció les línies 5 ("Més enfocament cap als pacients i les famílies"), i la 6 ("Nou model de contractació de l’atenció sanitària més enfocat  a resultats de Salut"). Cal destacar de la intervenció del Dr. Padrosa les seves explicacions al voltant de la col·laboració entre l’atenció primària i l’especialitzada, amb una important reducció de les urgències hospitalàries; ha parlat de les aliances estratègiques, de l’assignació de recursos poblacional, del fet que els contractes incorporen objectius de salut i clínics per donar resposta a les necessitats dels ciutadans en el territori, etc.

La intervenció del conseller Ruiz
M’ha semblat força interessant un matís introduït pel Dr. Padrosa en la seva conversa amb Josep Puigbó  quan ha parlat d’un “servei que utilitzen diferents centres”, al referir-se  als serveis en xarxa.

Per altre banda. El Dr. Padrosa ha estat l’únic en reconèixer una certa autocrítica a l’hora de parlar de l’accessibilitat al sistema i dels temps d’espera tan quirúrgics com per proves diagnòstiques. S’ha compromès a propiciar millores en aquests àmbits i a potenciar l'assistència primària.

Roser Fernández, secretària general del Departament de Salut, ha estat la última a participar en el diàleg amb Josep Puigbó. Li ha tocat desenvolupar les línies 7 ("Incorporar sistemàticament el coneixement professional i clínic"), 8 ("Millora en el govern i en la participació en el sistema") i la 9 ("informació compartida, transparència i avaluació"). La Sra. Fernández  també ha aconseguit l’interès de l’auditori gràcies a unes explicacions clares. Destaco de la seva intervenció una frase: “Darrera dels bon resultats, hi ha sempre bones pràctiques”

Després d’aquestes intervencions s’han reunit el participants en 4 Grups de treball, per analitzar diverses temàtiques:
  • Salut Comunitària
  • Decisions compartides
  • Serveis en xarxa
  • Noves formes d’atenció  

Els autors dels posters guardonats
Posteriorment s’han presentat les conclusions dels grups de treball, i s’han avançat els primeres resultats de l’enquesta del Pla de Salut sobre el coneixement professional i clínic del mateix. Finalment s’han atorgat els guardons als millors posters presentats a les jornades. i el Conseller Ruiz ha deixat un dibuix de com li agradaria que es configurés l’any 2014 i ha posat èmfasi en el nou sistema de contractació basat en l’assignació per càpita dels recursos  d’acord a les necessitats sanitàries d’una població i segons uns resultats esperables en termes de salut dels ciutadans. La cloenda de l’acte l’ha fet la Sra. Joana Ortega vicepresidenta del govern de Catalunya, que ha vingut en representació del Sr. Artur Mas, President de la Generalitat.

El resum és molt evident: una jornada força interessant en la seva primera meitat, en la que hi trobo a faltar autocrítica. Només el Dr. Padrosa ha estat capaç de fer-ne, però si realment es vol “canviar des de dins per millorar” l’autocrítica és del tot necessària justament per poder millorar tot allò que no ha sortit com s’esperava. I per acabar, haig de dir que per futures edicions estaria bé que la jornada es reduís a les intervencions d’interès. Les que es fan per acabar de farcir el programa o per pagar la quota de compromisos segons l’organigrama, sense aportació de valor afegit, sobren.  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada