dijous, 5 de setembre del 2013

Comença el curs sanitari 2013-14 !



Escrit per Dr. Toni Iruela
Metge de Família. EBA Vallcarca SLP.
@airuelal















Després de les vacances d’estiu que la majoria de catalans ja hem gaudit, estem pendents de la propera celebració de l’11 de setembre i com s’encara el darrer trimestre d’any.

Com els nens que estan a punt del començament de l’escola, i que han de preparar aquella redacció explicant com els ha anat l’estiu, vull en aquest post apuntar quins són des del meu punt de vista els principals temes que ens ocuparan i preocuparan en el proper curs sanitari:

  1. El pressupost del Departdelament Salut i  CatSalut. Caldrà veure si en la situació actual de pròrroga pressupostaria, el sector haurà d’assumir noves retallades o si com s’ha comentat els nous ajustos vindran per la cerca d’eficiències via RAT (Reordenacions assistencials territorials), i en el cas de l’atenció sociosanitària, amb la reducció que s‘està aplicant ja de l’activitat de Convalescència.
  2. El sector (atenció primària i hospitals d’aguts) estan sense conveni i caldrà veure si això implica més conflictivitat laboral o entre tos els agents som capaços d’avançar i assolir acords en el sector salut. L’aproximació de les dues patronals sanitàries UCH i CSSC podria comportar algun benefici en aquest sentit?
  3. Cal veure com s’avança amb les RAT, caldrà molt de lideratge i una bona política de comunicació, el que va transcendir fa unes setmanes amb l’Hospital de Viladecans no va ser un bon exemple.
  4. CatSalut te pendent posar sobre la taula un nou model de compra que sigui coherent amb el reforçament de l’atenció primària, l’abordatge de la  cronicitat /dependència i la coordinació amb Benestar Social.
  5. Segueixen els treballs de la Comissió pel Pacte Nacional de Salut; veurem les propostes del document final i el grau de consens entre totes les forces polítiques i el sector salut.
  6. Es passarà pàgina de forma raonable un cop disposem de les conclusions de la Comissió d’investigació? Cal desitjar el millor final possible i ajustat a dret pel que fa als temes (INNOVA, Sant Pau, etc) pendents de resolució judicial  
  7. Coneixerem el document dels experts que ha de donar resposta a un dels punts de la moció 3/X del Parlament pel que fa al model de contractació en el sector salut. Seguirem pendents de com es resol el concurs de gestió de l’ABS de l’Escala i quina implicació tindrà en els propers concursos pendents.
  8. Veurem com avancen les reformes en tres institucions clau que han tingut molta presència mediàtica als darrers temps: Institut Català de la Salut (ICS),  Hospital Clínic i Hospital de Sant Pau.
  9. Esperem que el Pla Interdepartamental de Salut Pública tiri endavant i finalment la Salut Pública ocupi el lloc que li correspon sobretot en el context de crisi actual.
  10. Ens trobem a 6 mesos del final del mandat del Dr. Miquel Vilardell com a president del COMB, caldrà veure si es presenta a la reelecció i si es configuren candidatures alternatives. També caldrà veure si es restableix la normalitat en els treballs del Consell Assessor del Govern per a la sostenibilitat del sistema sanitari que també presideix el Dr. Vilardell.
Estic convençut que anirem comentant tots aquests temes en aquest blog, i que també aniran sortint noves inquietuds i altres temes que ens agradarà compartir amb els nostres lectors.

Personalment i crec que també puc parlar pel Ricard Bosch ens agradaria estar oberts als temes d’interès del sector i millorar i ampliar el diàleg amb tots vostès. Seguirem treballant!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada