dimarts, 9 de juliol del 2013

Segueixen els treballs de la Comissió del Pacte Nacional de Salut


Escrit per: Dr. Toni Iruela
Metge de Família . 
EBA Vallcarca SLP.
@airuelal















Els passats divendres 21 de juny i 5 de juliol ha tingut lloc la tercera i quarta reunió de treball de la Comissió del Pacte Nacional de Salut.

No ho tenen fàcil els membres de la Comissió. Hi ha alguns elements de l’entorn que cal tenir pressent i que malauradament podrien interferir en l’adequat clima de treball. Són el següents:
  • La comissió d’investigació de Salut del Parlament (de la que en Ricard Bosch ens va informant puntualment). 
  • Les acusacions a la persona del Dr. Padrosa, director del CatSalut,  pel presumpte tracte de favor a la seva anterior empresa (convenientment tractat en aquest mateix blog el passat 19 de juny)

La diputada Isabel Vallet anunciant que les CUP es
retiren de la comissió del Pacte Nacional de Salut
  • Que no s’hagi pogut tancar el Conveni del SISCAT, la inseguretat jurídica que se’n deriva i la previsió d’una tardor amb conflictivitat laboral creixent.
  • Les retallades sanitàries que conjuntament amb les dificultats en els pagaments de CatSalut creen dificultats de tresoreria a molts proveïdors sanitaris.

 Cap d’aquestes circumstàncies o condicionants haurien de ser excusa perquè els treballs de la Comissió no avancessin. Com ja vaig dir en un anterior post em sembla molt positiva aquesta Comissió i penso que per la vàlua dels seus integrants es pot arribar a un bon document final.

És molt important per l’èxit de la mateixa la implicació i el lideratge del Conseller Boi Ruiz i que la resta de membres de la Comissió més enllà del moment complicat conjuntural siguin capaços de plantejar reflexions de fons i estructurals que puguin donar seguretat al nostre sector a mig i llarg termini.

De moment, els àmbits de treball que s’han tractat han estat els de finançament i cobertura en el que sembla que hi ha hagut unanimitat en al preservació del nostre sistema amb accés universal i un finançament per impostos, per tant amb una decidida aposta per un sistema nacional de salut, superant el RD 16/2012.

Per la seva experiència i coneixement del model sanitari
català, l'exconsellera Geli i el conseller Ruiz estan
cridats a jugar un paper molt imortant en els
treballs  de la Comissió
En l’altre plat de la balança, comentar que fa uns dies es va conèixer l’abandonament de les CUP de la Comissió. Sembla que el motiu ha estat “el desacord envers la gestió privada dels serveis sanitaris” (?). Aquesta qüestió semblava superada des de l’aprovació de la LLOSC. Afortunadament el plantejament de les CUP sembla absolutament minoritari. És força sorprenent que  hagin descobert el model sanitari català ara!

Un dels punts més rellevants tractats el 5 de juliol va ser el d’Elements per a la millora de l’eficiència del sistema sanitari català. Caldrà veure quins són els acords i punts d’encontre majoritaris dins de la Comissió.

A aquestes alçades, crec que ja es pot dir, que per la profunditat que estan tractant els temes el calendari previst de les reunions i el document final s’allargarà unes quantes setmanes més enllà del setembre com inicialment estava previst. Recordem que els àmbits de discussió i treball són:
  1. Finançament i cobertura
  2. Professionals
  3. Prestacions i cartera de serveis
  4. Model de serveis
  5. Avaluació, retiment de comptes i transparència
  6. Compromís del ciutadà
  7. Recerca i innovació
  8. Governança
(en negreta els punts que fins ara han s’han treballat)

M’agradaria apuntar pel que fa a l’àmbit de Prestacions i Cartera de Serveis alguns dels punts en els que la Comissió caldrà que trobi respostes:
  • Cóm s’ha de definir la cartera de prestacions?
  • Cóm poden participar els professionals en l’elaboració del catàleg ?
  • Cóm poden participar els ciutadans en l’elaboració del catàleg ?
  • Paper de l’AQuAS
I també  caldrà poder donar respostes, pel que fa a l’àmbit del Compromís Ciutadà, a alguns dels punts següents:
  • Paper de les organitzacions d’usuaris i les associacions de pacients.
  • Cóm millorar la consciencia, coneixement i  responsabilitat dels ciutadans vers el sistema sanitari.
El conflicte públic/privat sembalava superat dins del
 SISCAT, des de l'aprovació de la LLOSC,
ja fa uns quants anys.

Per la informació que ens ha arribat sembla ser que el punt “Possibles aportacions per part dels usuaris (copagament)” es tractarà monogràficament en la propera reunió del dia 19 de juliol.

Esperem que no hi hagi més ensurts (retirada de les CUP) i que l’entorn, en la mesura del possible, contribueixi al bon clima necessari pels treballs de la Comissió. Quan puguem disposar de més d’informació fiable l’anirem comentant en propers posts.












3 comentaris:

  1. La CUP denuncia el model sanitari des de fa uns quants anys, pots informar-te de la seva feina a Reus amb el cas INNOVA, o a la campanya nacional "Retallen per Privatitzar i Privatitzen per enriquir-se". Una mica més de rigor i menys demagògia ens les afirmacions. si van intentar treballar al pacte era perquè entenien que tots els trets definitoris del model de salut es debatien però hi ha certs interessos enquistats en la sanitat...un exemple molt bo el cita vosté mateix o no sap d'on prové el conceller. Tampoc és sorprenent el seu post...algún dia estaría bé que tractés com les EBA reperuteixen en la sanitat pública, què aporten en positiu, seria més interessant que criticar sense fonament.
    afectada per les retallades sanitàries

    ResponElimina
    Respostes
    1. En Toni Iruela ara és de vacances; quan torni l'informaré del teu comentar. Si que voldria aclarir que aquest blog pretén obrir-se a totes les opinions. També a la seva; de manera que li agraeixo molt el comentari, i la convido, si ho vol, a preparar algun text en defensa de les seves tesis.

      Cordialment, Ricard Bosch

      Elimina
  2. Vull en primer lloc agrair a Anònim el seu comentari al meu post en el blog d’en Ricard Bosch.

    He manifestat en els posts referents a la Comissió del Pacte Nacional de Salut a Catalunya que per mí és molt important i que per la vàlua dels seus integrants hauríem d’esperar un bon document final.

    En relació a l’abandonament de les CUP vaig expressar (o al menys ho vaig intentar) la meva sorpresa i desencís, ja que no em sembla una notícia positiva, doncs perdem les seves aportacions en defensa del sistema nacional de salut i per altre part, ja que fins on jo sé, desconeixia cap esdeveniment o situació novedosa que pogués explicar aquest abandonament.

    Finalment, agrair a en Ricard, la seva generositat a obrir aquest espai a expressar i compartir lliurement les nostres opinions sempre des de el respecte i que en la mesura del possible, intentaré seguir fent en la defensa del millor sistema nacional de salut possible.



    Dr. Toni Iruela
    Metge de Família . EBA Vallcarca SLP.
    @airuelal

    ResponElimina