dissabte, 1 de juny del 2013

Bona iniciativa del conseller Ruiz



Blindar les bases del model sanitari de la batalla política és bo pel sistema sanitari


Conseller Boi Ruiz: "La Comissió hauria de ser un espai de consens i participació de tots els agents i partits polítics per situar més enllà de la confrontació política a curt termini el debat sobre cap on ha d’anar el sistema sanitari públic i aconseguir que el model mantingui l’excel·lència, la qualitat i el servei a tots els ciutadans, sense diferències de sexe, origen o situació socioeconòmica" 


Tal com ja vàrem comentar fa uns dies, s’ha constituït la comissió que ha de preparar les bases per un gran acord a Catalunya: el Pacte Nacional per la Salut. La idea d’aquest pacte neix al mes de febrer quan el conseller Ruiz fa la proposta al Parlament de Catalunya a totes les forces polítiques que l’integren, amb l’objectiu de salvaguardar la Salut (o si més no els seus trets bàsics) de la confrontació política.


De fet, temps ha, la Sanitat ja havia estat més o menys fora de la batalla partidista, llevat d’algun intent molt minoritari d’algun partit de l’esquerra més radical, que fins i tot havien intentat fer algun míting en algun hospital de la xarxa pública, però en general el respecte vers el mon sanitari era força generalitzat. Sen dubte el tarannà dialogant de consellers com Xavier Trias van tenir-hi molt  veure. En aquelles èpoques la dita “sociovergència” va funcionar molt bé a Sanitat i això sens dubte va contribuir en gran manera a mantenir a la Sanitat allunyada de les baralles entre partits.

Últimament però les coses s’han anat complicant fins el punt que avui resulta inimaginable poder reformar la LLOSC amb consens polític o replantejar el futur de l’ICS des d’una visió moderna i racional. Per això, per recuperar aquell esperit de consens entenc del tot necessari que iniciatives com les del conseller Ruiz ens permetin tornar a aquella situació de consens que alguns enyorem.

És per això que avui vull reconèixer els mèrits del conseller Ruiz en aquest tema. Des d’aquest bloc he criticat alguna de les decisions del conseller i en particular he estat dur amb ell sobre tot pel que fa a la seva manca de lideratge en alguns temes en els que jo entenc que hauria d’haver jugat un paper diferent, per exemple en la defensa dels interessos de la sanitat catalana davant la voracitat del conseller Mas Colell i del departament d’Economia. En canvi, reconec gustós que ara, amb aquest intent de blindar la Salut de la confrontació política si que està liderant el procés, implicant-s’hi decididament i en primera persona. Cal desitjar que l’èxit acompanyi el procés i que finalment al Parlament de Catalunya es pugui signar aquest pacte que és del tot necessari.

Pel moment hi ha hagut una primera reunió “constituent” en la que hem pogut conèixer les persones que hi participaran. Cada partit present al Parlament ha designat un representant en la comissió; destaca entre tots la presencia de l’exconsellera Marina Geli qui després de 7 anys exercint les seves funcions liderant el Departament de Salut segur que a partir de la seva experiència podrà fer aportacions de valor per l’èxit de la comissió. No puc dir el mateix d’altres participants que no crec que siguin capaços de fer masses aportacions amb valor afegit. No diré noms, però només repassant la llista ja es veu que n’hi ha quatre o cinc (els de sempre) que ben poc de positiu podran aportar més enllà de figurar. Afortunadament són forces més els que estan en condicions d’afegir valor a la reunió.

En la llista (que és força nombrosa) en trobo a faltar alguns: en Josep Maria Via o en Xavier Pomés són persones que haurien pogut també fer aportacions molt positives. No són els únics, també en Francesc Moreu hi hauria pogut fer aportacions de relleu. Sent com és una llista que intenta aglutinar al màxim d’actors de la vida sanitària del país, i en aquest sentit és força representativa, no he estat capaç de veure-hi representants del camp dels professionals de la gestió. Entenc que aquests professionals tenen també molt a dir-hi i molt a aportar en una comissió d’aquest estil. En tot cas hi ha representants d’entitats patronals que estan en el mon de la gestió, però representants del grup professional de gestió, d’aquests no n’he vist cap. I és una llàstima.

De tota manera és evident que cada un de nosaltres hauria elaborat una llista amb candidats diferents. I si hi sobra aquest o hi falta aquell altre no és el més rellevant. El que importa és que la comissió està en marxa, i sobretot que sigui capaç de fer allò pel que ha estat creada.

Pel que sembla, els membres de la comissió es repartiran en diferents grups de treball, amb temàtiques diferents a tractar, per al final intentar consensuar els temes en el sí de la comissió, i poder elevar una  proposta al Parlament. Diuen que les tasques de coordinació dels diferents grups de treball, així com el suport metodològic necessaris han estat encarregats a Carles Ahicart, consultor de prestigi en la sanitat catalana i bon coneixedor  de la problemàtica de la nostra sanitat.
  
Cal ara que els deixem treballar. Crear les bases per un gran Pacte  Nacional de Salut és molt important. I aconseguir-ho molt necessari. Tant de bo d’aquí a un temps ens puguem  felicitar tots d’haver-ho aconseguit. Serà un dels millors encerts del conseller Ruiz en el seu mandat al Departament de Salut.



          


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada