dimarts, 14 de maig del 2013

La retallada 2013 a Salut, ja és un fet



La sanitat del tot indefensa davant d'Economia



Avui les dues patronals UCH  i CSC, han donat a conèixer en les seves pàgines web la magnitud de les retallades 2013 pel que fa a les tarifes: serà d’un 4,6%.

El conseller Ruiz, no defensa al sector Salut
Ho han fet en silenci, com amagant-se, mitjançant una nota curta que reprodueixo tot seguit:


Segons ha informat el CatSalut a les patronals, la reducció final de les tarifes serà del 4,6% a totes les línies (i no del 5,97% inicialment anunciat.
Els objectius pressupostaris encara no estan fixats. La resta de reducció finalment necessària es farà a l’atenció especialitzada , mitjançant els projectes de reordenació assistencial territorial (RAT) que estem revisant de forma conjunta CatSalut o patronals per tal de racionalitzar-los i optimitzar-los.
Encara no tenim informació respecte a la resta de línies. Us mantindrem puntualment informats.


El CatSalut anuncia una reducció de tarifes del 4,6% i més ajustaments   través de la reforma de l’activitat.
La rebaixa de tarifes és inferior a la que s’havia previst anteriorment del 5,97%, però s’haurà de complementar amb altres ajustaments fins arribar a la xifra requerida per l’objectiu pressupostari que encara no es coneix.
En la línia d’atenció especialitzada, aquesta reducció suplementaria es farà a través de projectes de la Reordenació Assistencial Territorial (RAT). La RAT es va presentar fa poc als proveïdors i està sent objecte d’una revisió conjunta  per part del CatSalut i les patronals per tal de racionalitzar i optimitzar els projectes.
Encara no es coneix com es faran els ajustaments finals en les altres línies assistencials.

Manel Jovells president d'UCH

Com es pot constatar es tracta de dues notes molt similars, amb redaccions que diuen pràcticament el mateix, i amb les mínimes explicacions. Sembla que s’hagin consensuat sobre tot per evitar que “els que manen no es molestin”. Lamentablement una vegada més queda clar que el conseller de Salut no defensa els interessos de la sanitat catalana, però a més resulta evident que les patronals passen de la defensa dels interessos dels seus associats per dedicar-se exclusivament a acatar les decisions de l’administració, sens cap mena de rubor.

Tanmateix, cal fer algunes consideracions. La primera és que l’estratègia ha estat ben dissenyada: En un  primer moment es va deixar filtrar una retallada del 10%. Posteriorment aquesta xifra es va reduir entre el 7 i el 9%. La setmana passada les patronals anunciaven una retallada que en el cas més baix significava un 8% de reducció entre tarifai activitat, i   avui ens sorprenen amb aquest 4,6% que ja veurem com acaba tancant-se. Tot aquest ball de xifres sembla dirigit a que avui, a l’anunciar el 4,6%, la gent que ja estava del tot atemorida, a sobre els aplaudís. Doncs no; no em sembla bé. Més retallades, per més que es vesteixin de la manera que es vulgui, posen en greu perill de subsistència al sistema sanitari, si més no tal com el coneixem avui.

El Sr. Manel Ferré, president del CSC 

Una segona consideració va referència al fet que tal com va dir el conseller Ruiz, aquesta retallada equival aproximadament a eliminar una paga extra. Una paga extra és el 7,14% de la despesa de massa salarial. Com que aquesta representa entre el 62 i el 65% del total de la despesa, eliminar una paga extra equival efectivament a aquest 4,6%. Val a dir que això és cert en al teoria, i per aquells centres en els que el pes de la massa salarial sigui el que he comentat, però a més que tingui el seu compte d’explotació equilibrat. Si no és així. El dèficit pot arribar a ser molt més gran.

Finalment, una última aportació. Fa pocs dies comentàvem en aquest bloc, el tema de les RAT. Quan ens diguin quin serà el complement de les retallades, serà més fàcil fer-se una idea de si les RAT podran ser la solució o no. Però això ja ho comentarem quan finalment tinguem pressupostos pel 2013.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada