dimarts, 25 de setembre del 2012

Eleccions anticipades el 25 de novembre




Avui dia 25 de setembre el President Mas ha anunciat la convocatòria anticipada d’eleccions pel 25 de novembre i per tant la dissolució del Parlament de Catalunya. Les raons esgrimides pel President són fonamentalment  el clam majoritari de la societat catalana expressat molt clarament en la manifestació de la Diada, i el “no” taxatiu del Sr. Rajoy  a negociar ni ara, ni en els propers mesos  l’anomenat pacte fiscal.

El President Mas comunicant l'avançament electoral en el Parlament 

Temps hi haurà d’analitzar les conseqüències de tot tipus que aquesta decisió implica, però d’entrada sembla que ara ens correspon als catalans decidir amb el nostre vot, si volem una Catalunya  plena i lliure, o una Catalunya sotmesa a allò que els espanyols decideixin en cada moment. Haurem de decidir si Catalunya és dels espanyols com afirmen des de Madrid o és dels catalans com sembla que dicta el sentit comú. Als catalans ens tocarà doncs decidir-ho.

Independentment del debat polític, a mi em preocupen en aquests moments les conseqüències  i repercussions que aquesta decisió pugui tenir pel sector sanitari de Catalunya:

De entrada podem dir que començarem l’any sense pressupost 2013. Això implicarà una pròrroga del pressupost 2012, i per tant en el cas dels centres sanitaris no és mala noticia, atès que no es tocaran tarifes ni activitat. Per tant tenim uns quants mesos de l’any 2013, en els que els ingressos estan assegurats amb les quantitats que en aquests moments estan percebent els centres. Quan allà per la primavera es pugui disposar d’un nou pressupost pel 2013, ja veurem de quin mal haurem de morir, però fins llavors, seguirem igual. Tot sembla indicar que els ingressos 2013 de la Generalitat serna inferiors als del 2012. Ens hem de preparar doncs per noves retallades a partir del maig/juny de l'any vinent, Confiem que aquesta vegada no afectin al Departament de Salut. 



Quan s’acosten eleccions l’administració pública es paralitza. Aquí i a Espanya. En d’altres països europeus aquest fet no es manifesta amb tanta intensitat atès que els càrrecs administratius no són polítics, sinó tècnics fet que possibilita que davant d’un període electoral la màquina administrativa continuï funcionant quasi amb normalitat, o si més no amb molta més normalitat que no pas a casa nostra. Aquest fet pot provocar situacions no desitjables en el sí de la sanitat catalana: l’any vinent el Departament de Salut volia abordar un nou enfocament de l’atenció a la cronicitat tal com ja he comentat aquí en alguna entrada anterior. Ara amb les eleccions a tocar, el més probable és que aquest projecte quedi aparcat una bona temporada, atès que en el supòsit que el Govern no canviï de color, ningú ens pot garantir que no hi hagin canvis en les persones encarregades de tirar aquest projecte endavant.  És un bon projecte i un bon plantejament de la cronicitat, per això em sap greu que caiguem en un impàs que no serà en cap cas curt. Estem parlant d’un endarreriment que com a mínim serà de 6 mesos. 

En el punt anterior parlava d’un nou govern, i feia el supòsit de que continués governant la mateixa coalició que en l’actualitat, però tot i així, continuaria el mateix conseller?. Els rumors apuntaven a un canvi en el titular de la conselleria per la tardor. Es produirà aquest canvi? Si es produeix el substitut tindrà les mateixes prioritats? Si a més hi han canvis en el/els partits del govern, els canvis en el Departament  són segurs. Un nou full de ruta i unes noves prioritats per la sanitat catalana? Un interrogant molt difícil de resoldre ben bé fins els vols de Nadal...


La comissió del Parlament que investigava algunes irregularitats
a sanitat, tot just havia començat a caminar

Un altre tema que es veu afectat per la convocatòria d’eleccions és la comissió d’investigació que tot just havia començat a caminar en el Parlament. És la “Comissió d’investigació sobre la gestió en l’àmbit sanitari, i les relacions entre el sector públic sanitari i les empreses” . Aquesta comissió ja s’havia posat d’acord en les compareixences, i sembla que amb la dissolució del Parlament, la comissió queda sense efecte.  Només si un cop renovada la cambra catalana es decidís refer la comissió, aquesta hauria de reprendre els seus treballs des de zero,  de manera que tot el fet fins ara no serviria per a res. Això vol dir que els designats per comparèixer no ho hauran de fer, i possiblement tampoc ho arribin a fer en la nova configuració del Parlament. Les persones que es salven d’aquesta compareixença són:


Sort que han tingut, però no em sembla gens bo per la democràcia i per la serietat del país que determinats fets que sembla que s’han pogut produir a l’Hospital de Sant Pau o a una empresa municipal de Reus quedin sense poder-se aclarir. Cal suposar malgrat tot que alguns possibles comportaments irregulars seran analitzats per la Justícia. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada