dimecres, 11 de juliol del 2012

ICS: Un President interí?



Segons informen avui diversos diaris digitals, i com es desprèn de la compareixença d’ahir del portaveu del Govern de la Generalitat, sembla que finalment l’ICS s’ha decidit a substituir al seu President dimissionari el Sr. Josep Prat.

La decisió passa per nomenar provisionalment, mentre no es troba un candidat amb cara i ulls, al vocal de més edat de l’actual consell d’administració de l’ICS, d’acord al que preveuen els estatuts d’aquesta entitat. La persona escollida és doncs Joan Viñas Salas, metge cirurgià de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Joan Viñas Salas, nou president del Consell
d'Administració de l'ICS

El Dr. Viñas és una persona ben coneguda a Lleida no tant coma a cirurgià sinó sobre tot per les seves múltiples ocupacions: metge de l’hospital, professor primer i catedràtic després de la facultat de medicina de Lleida, Degà de la Facultat de Medicina de Lleida, Rector de La universitat de Lleida, Vicepresident de la xarxa Vives, assessor seglar del bisbe de Lleida,  membre de la comissió central deontològica de l'OMC, membre del patronat de l'Instut Borja de Bioètica, president dels castellers de Lleida, President de l'Acadèmia Mariana de Lleida, i altres càrrecs que em queden al tinter, i en l’àmbit català el Dr. Viñas també ha estat membre de les comissions que han preparat els anomenats informes Vilardell que havien de resoldre tots el problemes de la sanitat catalana, pertany al Comitè de Bioètica de Catalunya, Vicepresident de la Real Acadèmia de Medicina de Catalunya i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Com es pot veure un home prolífic.

Al Dr. Viñas el conec des de fa forces anys. Des de 1982 per ser exacte; he coincidit amb ell en moltes coses i m'hi he barallat en moltes altres. La veritat és que em costa força trobar un adjectiu adequat per definir la seva personalitat. Segurament la millor definició que he trobat és d’un bon amic meu que el defineix com una barreja entre un treballador social i un membre dels més estrafolaris del comitè d’empresa. I va per aquí. El Dr. Viñas jo diria que té una doble personalitat: una, la més positiva, la que el porta a ser una persona interessada i preocupada pels problemes del demés i un altre que el du a voler quedar bé als ulls de tothom cosa que sovint el fa quedar malament als ulls de molta gent. Diguem que la seva complicada personalitat en alguna ocasió l'ha fet confondre veritats i mentides.

El Dr. Viñas acumula en el seu currículum gran quantitat de càrrecs
Tinc dubtes de si és la persona més adequada per suplir a Josep Prat al front del consell d’administració de l’ICS. Si que sé que no ha estat la primera opció. El càrrec ha estat ofert a altres persones algunes que han dit que no i d’altres que s’ho han volgut pensar, i finalment s’ha optat per la solució més senzilla: fer un nomenament provisional i guanyar temps per cercar un candidat amb cara i ulls capaç de liderar un projecte de canvis a l’ICS. Tanmateix un altre amic em diu: “Ricard, amb en Viñas, no et creguis pas que l’han anomenat per unes quantes setmanes; farà mans i mànigues per aconseguir que aquest nomenament provisional sigui definitiu...” Si aquest amic meu té raó qui hi sortirà perdent serà l’ICS en el seu conjunt atès que en Viñas és incapaç de liderar un canvi en profunditat i en prou feines el veig capacitat per mantenir ni tan sols la situació actual. Confio de tota manera que la seva presidència serà purament figurativa i no executiva i que algú amb cara i ulls dirigirà l’ICS des de l’ombra.

A l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida tenen un problema:
quin gerent serà capaç d'aconseguir que el Dr. Viñas
segueixi les directrius que dicti la pròpia gerència? 
Del seu nomenament em sobta un altre cosa: després del conflicte que ha patit en Josep Prat per les seves possibles incompatibilitats a l’ocupar diversos càrrecs, ara posen al front del consell d’administració a una persona que treballa a l’ICS, a un treballador de la casa, la qual cosa representa també una incompatibilitat important si més no ètica. Com haurà de tractar el gerent de l'Arnau de Vilanova al metge del seu servei de cirurgia que a la vegada és el seu president? Serà capaç de posar-li objectius? Podrà fer-li alguna observació si no compleix els objectius del servei? Qui controlarà a qui?

Tanmateix en el cas d’en Joan Viñas, compatibilitzar sous i càrrecs ja és un hàbit. Efectivament, coincidint amb el període del tripartit al govern de Catalunya, el Dr. Joan Viñas llavors Rector de la Universitat de Lleida va aconseguir compatibilitzar el rectorat amb el càrrec de cap de secció del Servei de Cirurgia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, servei al que acudia un dia a la setmana i on a més se li pagaven les DPO com a mitjana del que rebien els seus companys del servei. Tenim doncs, al front de l’ICS a un especialista a cobrar dos sous públics en èpoques no massa llunyanes. Bon exemple pels seus col·legues...













2 comentaris:

  1. És aquesta una època molt fosca per la societat en general. També per la Sanitat. És època de "cucs" i arribistes, els que sobreviuen a tot i a costa de tots. A la vista de qui ocupa determinats càrrecs el que no es pot demanar a la població en general i professionals en particular és il·lusió i esperança. Tots estem d'acord, suposo, en que en moments crítics es necessiten lideratge i valors. Bé...tinc la sensació que han desaparegut fa temps i que ningú de debò els està cercant. "Sic transit gloria mundi!"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amic Mallory, coincideixo amb tu en que aquesta no és precisament una època brillant pel que fa als lideratges. Ni a Catalunya, ni a Espanya, ni a Europa. Hi ha el que hi ha, i en el cas de l'ICS el que hi ha és fàcilment millorable. Tot és qüestió que els que manen al departament de salut ho vulguin millorar.

      Elimina