dilluns, 19 de març del 2012

Canvis en Gerències emblemàtiques: Vall d’Hebron i Sant Pau!



Avui s’ha sabut que el Patronat de la Fundació de gestió de l’Hospital de Sant Pau ha  decidit cessar al gerent de l’Hospital Dr. Jordi Varela. Conec al Dr. Varela  des de fa ja forces anys, abans i tot de la seva etapa com a conseller delegat i gerent de l’IMAS (hospitals del Mar i Esperança), o com a gerent de l’Hospital de Puigcerdà.  El Dr. Varela també havia passat per IASIST una temporada. Independentment dels resultats de gestió i del problemes que es veu que s’han acumulat a St. Pau vull dir que en Jordi Varela és una bona persona

El Dr. Jordi Varela, excelent persona, cessat
com a gerent de l'Hospital de St. Pau

Segons informen els mitjans St. Pau ha acumulat un dèficit en l’exercici 2011 de 18 milions d’€, xifra que per ella mateix ja ho diu tot i que representa un 5% aproximadament dels ingressos del centre.  Les pèrdues de l’exercici 2010 varen arribar als 8,7 milions d’€. Per altre banda, el comitè d’empresa ha fet arribar a la direcció de l’Oficina Antifrau una denúncia per la qual St. Pau  hauria pagat retribucions “irregulars” a 3 alts càrrecs de la Generalitat i del Govern Central en els últims 4 anys, fets que estan per demostrar.

El Dr. Varela ha estat substituït provisionalment en el càrrec per la Sra. Rosa Viladella fins ara directora econòmic-financera del centre. S’ha decidit també que l’Hospital sigui intervingut per una “comissió de control”. La comissió té l'encàrrec de supervisar i aprovar el pla de viabilitat que ofereixi Sant Pau i tindrà també l'última paraula en operacions d'endeutament, actuacions en matèria d'inversions i qualsevol altra operació que afecti la titularitat dels actius de l'entitat.


Canvis doncs a l’Hospital de Sant Pau, que fa 30 anys fou referència de tot Catalunya, i que ha vist com amb el pas del temps ha anat perdent aquest prestigi, i com s’han agreujat els seus problemes interns i també els econòmics. De fet, la Fundació de Gestió va néixer ja coixa. Se la va dotar en un primer moment d’un fons de maniobra de 10 milions de les antigues pessetes, fet que la va obligar a endeutar-se només acabada de constituir per poder pagar nòmines i proveïdors. Aquests errors no es poden tornar a repetir.

Jaume Raventós nomenat Director d'e-Health
per Espanya de Telefònica 

L’altre canvi en la gerència afecta a l’Hospital Vall d’Hebron. En Jaume Raventós hi va accedir ara fa tot just 7 mesos mal comptats i ja ha anunciat que ho deixa. El dia 1 d’abril s’integra al Grup Telefónica com a Director d’una nova línia de productes a Espanya l’anomenada e-health. Em Jaume Raventós ho deixa per que tot i ser un molt bon gerent no es sent satisfet amb al seva retribució. L’ICS no sap retenir als seus millors professionals en el camp de la gestió per que el sou que els pot pagar no compensa ni mínimament les diferents responsabilitats que han d’assumir.  En Raventós és una persona inquieta, bon professional, que ha vist com des de l’ICS no s’han pogut trobar solucions per unes retribucions desfasades i impròpies d’una funció com la d’assumir una gerència en un Hospital com Vall d’Hebron.

En aquest punt voldria fer un comentari relatiu a les retribucions dels gerents de l’ICS. Existeixen gerents que amb les retribucions actuals estan extraordinàriament ben pagats; això vol dir que no són precisament bons gerents. Però contràriament hi ha alguns professionals de la gestió a l’ICS que cobrant el mateix que els altres estan molt mal pagats, per que són molt bons gerents. I aquest és el problema.  A l’hora de substituir als gerents no sempre s’apliquen criteris professionals, i sovint s’actua per amiguisme, per afinitat política o per recomanacions.

El Dr. Navas de qui diuen que serà el proper gerent de
Vall d'Hebron, acompanyat de l'exministra de ciència
i innovació  la Sra. Cristina Garméndia 

Es rumoreja que el proper gerent de Vall d’Hebron serà el Sr. José Jerónimo Navas i Palacios, fins fa poc director de l’Institut Carlos III de Madrid, i on va ser cessat quan va entrar el nou govern del PP. El Dr. Navas és un bell conegut de la sanitat catalana, pròxim a la jubilació, que havia estat gerent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i havia ocupat també càrrecs de responsabilitat en el propi ICS quan la Dra. Alicia Granados n’era la gerent. Està per veure si el Dr. Navas serà un d’aquests gerents del grup dels molt ben pagats, o per el contrari estarà en el grup dels mal pagats. Això el temps ho dirà.

Vull acabar aquesta entrada al blog desitjant el millor dels èxits en aquesta nova etapa a Jaume Raventós, i també al Dr. Jordi Varela i que aviat el tornem a veure assumint noves responsabilitats.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada