diumenge, 20 de novembre del 2011

Tot esperant... el pressupost 2012



Segurament  a partir de demà dilluns 21 de novembre, i una vegada resolts els comicis electorals del 20N començarem a tenir alguna notícia sobre el pressupost de l’any 2012.



Pel que han anat comentant uns i altres cal esperar que el Departament de Salut es vegi sotmès, una  any més a noves retallades, que segons diuen podrien arribar al 4,8%. Estaríem doncs parlant d’una retallada en dos anys del 12-13% aproximadament, a la que caldria afegir la inflació d’aquests dos anys, que no serà inferior al 6%. Tot plegat doncs una retallada molt propera al 20%  que és justament la que ens havia demanat el Govern de Madrid per dur-la a terme en un sol any.

Això seria molt i molt preocupant si no fos que tant el president Mas com el conseller Ruiz han manifestat molt clarament que les retallades del 2012 no afectaran  a l’assistència sanitària i per tant no afectaran als ingressos dels hospitals de la XHUP, a través del contracte que tenen signat amb el Servei Català de la Salut.

Val a dir que els ingressos 2012 dels hospitals dits “concertats” són intocables. I ho són per que aquest any 2011, molts comitès d’empresa d’aquests hospitals han arribat a acords amb la direcció dels centres, pels quals els EROS que aquests hospitals havien anunciat es tiraven enrere a canvi de que els comitès acceptaven reduccions en els complements  salarials dels treballadors així com renuncies a gaudir de determinats dies festius entre setmana i això amb una vigència fins a 31-12-2012. És obvi que si aquests pactes no es poden respectar per part de les direccions dels hospitals per que fallen els ingressos previstos, una revolució social de magnitud incalculable es pot donar per feta. Per tant, si hi ha retallada és evident que aquesta no pot afectar als ingressos dels hospitals de la XHUP.

Al conseller Mas Colell no li quadren els números

En l’últim blog publicat vaig fer una valoració positiva de la vaga de metges, precisament pel fet que la vaga va servir també per avisar al Govern de la Generalitat de la que li pot caure a sobre si l’opció mas Colell (retallades també en l’assistència) acabés imposant-se. 

Com que en qualsevol cas la retallada al Departament de Salut és segura, sembla que el CatSalut i el propi Departament de Salut s’estan organitzant per evitar que aquesta retallada afecti a l’assistència. Els primers comentaris que arriben apunten que el CatSalut està preparant un reorganització a fons del terciarisme (no tothom pot fer de tot) a Barcelona i rodalies. En concret es parla de transplantaments varis, de la neurocirurgia, d’algunes tècniques  de cardiologia, d’algunes cirurgies, etc., etc.  Sembla que el nou decret de genèrics dona confiança al CatSalut en el sentit de poder estalviar una quantitat important de diners quan els seus efectes es tradueixin a un any sencer com serà l’any 2012. Igualment, sembla que finalment el departament de Salut vol racionalitzar la seva organització interna eliminant unitats i estructures ineficients que generen despesa sense aportar valor afegit.

De tota manera no estic massa segur que quadrin els números, i que amb aquestes mesures i altres de semblants, es pugui compensar aquest 4,8% de reducció del pressupost.

El debat sobre el copagament
ja és a l'opinió pública

És molt possible que tota aquesta campanya que hem viscut d’ençà l’estiu, amb moltes opinions a favor del copagament tingui els seus fruits, i que una de les primeres mesures que prengui el nou govern estatal que surti de les urnes  sigui la implantació de cara a l’any 2012 del copagament a tot l’estat espanyol. I aquest fet pot contribuir a que finalment la retallada sigui una mica inferior al 4,8% gràcies als nous ingressos i tot plegat permeti assolir els objectius de dèficit per l’exercici 2012.

Ho sabrem ben aviat...tan sols és qüestió de dies.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada