dissabte, 13 d’agost del 2011

Vacances si, però molts temes oberts...el copagament planeja de nou sobre els nostres caps



Abans de marxar de vacances el conseller Ruiz ha tornat a insistir en un tema que per repetitiu ja cansa una mica: per enèsima vegada ha parlat de la possibilitat del copagament. Segurament, aconsellat per algú que el vol bé s’ha apressat a dir que la Generalitat  no té competències per implantar pel seu compte el copagament, i que aquesta mesura cal que sigui presa a nivell estatal.



EL conseller s’ha limitat a explicar que en el proper consell interterritorial de salut es debatrà aquesta qüestió conjuntament amb els consellers de les altres comunitats autònomes i els representants del govern central. Pel que sembla el conseller Ruiz té ben estudiades les diferents modalitats de copagament que existeixen en alguns països europeus però no aclareix en les seves declaracions per quina d’elles es decanta. Preparem-nos doncs a incorporar el copagament sanitari en el nostre país a poc que el conseller Ruiz pugui convèncer als seus col·legues d’altres comunitats, segurament a partir de l’any 2012. És molt probable que la decisió no es prengui d’una manera ferma fins passades les eleccions generals del 20 de novembre proper. No crec que el PSOE li vulgui donar al PP encara més munició política de la que ja li ha donat fins ara ni que el PP vulgui fer el mateix amb el PSOE.

El consejo interterritorial de Salut
presidit per Leire Pajin

Des del meu punt de vista el copagament és necessari, no tant per generar nous recursos pel sistema sanitari, si no sobretot pels seus efectes com a “tiquet moderador” de la demanda.  Tanmateix, cal tenir en compte que els països on s’aplica algun tiquet moderador tenen una educació cívica i una disciplina col·lectiva  que nosaltres no tenim. Som un país de “listillos” i em temo que implantada la mesura,  aquesta només serà efectiva pels ciutadans disciplinats i honrats. Els llestos de sempre es buscaran la manera per esquivar-ne el  pagament.


El conseller Ruiz, intentant retenir
el sac de diners que no té...

En un altre ordre de coses, les vacances ens han agafat amb un seguit d’ERO,s pendents de resolució. En entrades anteriors al blog ja havíem comentat els diferents acords que s’han anat produint en diferents centres però hi ha hagut novetats des de llavors:  s’han produït  acords a Vic, Consorci de Terrassa i Berga gràcies als quals no s’aplicaran ERO,s d’extinció en cap d’aquests hospitals. A canvi, els treballadors renuncien a la part variable del sou (DPO,s) , i segons cada hospital renuncien a més a altres drets que els pertanyien (festius de lliure disposició, etc.). En cada hospital s’ha arribat a acords particulars que tenen en comú aquesta renúncia a la part variable del sou.

L'Hospital General de Vic

Però no tot són notícies positives; la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha presentat un ERO que afecta als hospitals de Calella i Blanes. Pel moment sembla que s’han encetat converses entre el comitè d’empres i la direcció, tot i que treballadors i part de la societat civil han sortit al carrer per manifestar el seu rebuig a la mesura. 

Per altre banda el conflicte de les ambulàncies continua actiu, i sembla que algunes empreses estan decidides a presentar ERO,s; es parla de tres. També es reduirà el nombre d'ambulàncies en servei. 

Protestes a l'Hospital de Blanes

Tampoc pinten bé les coses a Mútua de Terrassa; informàvem fa uns dies d’un preacord entre empresa i comitè. Doncs bé, l’assemblea de treballadors ha tombat el preacord al que s’havia arribat, i per tant l’ERO presentat per la direcció que afectava a prop de 900 treballadors continua endavant. Cal recordar que d’aquest ERO, unes 190 persones estaven afectades per l’extinció dels seu contracte, mentre que per les restants l’ERO era de reducció de jornada. Ara li toca al Departament de Treball decidir al respecte, una vegada fetes totes les actuacions que estimi oportú endegar.

La veritat és que la reacció de l’assemblea de treballadors de la Mútua m’ha deixat una mica descol·locat. Sobta força que s’hagi revocat el preacord per part de l’assemblea, sabent que l’ERO pot afectar al 40% aproximadament de la plantilla. Veurem quin és el final de tot el procés.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada